Geri Dön
Son Dakika Slikon meme protezi kanser riskini arttırmıyor

Slikon meme protezi kanser riskini arttırmıyor

Slikon meme protezi kanser riskini arttırmıyor

Slikon meme protezi kanser riskini arttırmıyor

ANTALYA, (DHA) - Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, slikon meme protezinin emzirmeye engel olmadığını belirterek, meme kanseri riskini de arttırmadığını söyledi.

Kadının beden görünümünde fiziğini tamamlayan meme yapısı; omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde önemli bir yer tutuyor. Meme hacminin küçük olması, yapısal olarak değişik nedenlerle biri diğerinden daha küçük ve asimetrik görünümdeki meme yapısı slikon meme protezleri ile estetik hale getirilebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, silikon uygulamaların emzirmeye engel teşkil etmediği gibi kanser gibi hastalıklar için de zemin oluşturmadığını söyledi.

'1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı' olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, nedeniyle meme protezi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Meme protezlerinin meme şeklinde hazırlanmış balona benzer yapılar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Coşkunfırat, "Yuvarlak ve anatomik denilen damla şeklinde olanları mevcuttur. Kadının memesindeki duruma uygun olarak bunlardan biri seçilir. Balon kısmı silikondan yapılmıştır, protezin yüzeyi pürtüklü ya da düz olarak üretilmiştir. Balonun içini dolduran maddeler farkı olabilir; günümüzde en sık tercih edilen içi silikon jel ile dolu olan meme protezleridir. Ameliyat sırasında deneme protezleri uygulanarak ideal ölçü bulunabilir ve bu boyut tespitine göre orijinal protez konulabilir" dedi.

EMZİRMEYE ENGEL DEĞİL

Prof. Dr. Coşkunfırat, slikon meme protezi ameliyatının ahastaların emzirmesine engel olmadığını, meme kanseri dahil herhangi bir hastalık gelişme riski olmadığını söyledi. Silikon uygulanan memede daha sonra yapılacak mamografi ve cerrahi muayene problem oluştmadığını anlatan Prof. Dr. Coşkunfırat, "Protez mamografide bir boşluk olarak görülür. Silikon meme protezli bir memede kanser gelişmesi riski artmaz, normal meme dokusu ile aynıdır. Meme kanseri geliştiği takdirde protezli memede de meme kanserine yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır. Meme büyütme ameliyatına karar vermeden önce, rahatsız eden durum ve ameliyattan beklenti doktora açıkça söylenmeli, seçilecek protez, protezin hangi kesiden uygulanacağı, anestezi tipi, ameliyatın erken ve geç sonuçları detaylıca görüşülmelidir" diye konuştu.

AMELİYAT İZLERİ ZAMANLA GEÇİYOR

Prof. Dr. Coşkunfırat,, ameliyatta protezin uygulanması için 4-5 cm'lik bir kesi açıldığını belirterek, "Bu izin yerleşimi meme altı kıvrımından, meme başının kenarından ve koltukaltından olabilir. Silikon yerleştirme yerinden daha önemli olan elde edilecek şekil ve büyüklüktür. Giriş yeri neresi olursa olsun bir iz kalacaktır. Bunlar başlangıçta belirgindir ama zamanla belirsizleşir" dedi.

AMELİYATTAN 4 GÜN SONRA İŞE BAŞLANABİLİR

Protezin göğüs kası arkasına konulması durumunda birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık olabildiğini kaydeden Prof. Dr. Coşkunfırat, şunları kaydetti:

"Ameliyat sonrası memeye sutyen ya da sargı uygulanır. Erimeyen dikişler varsa 10-12 gün sonra alınabilir. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde morumsu renk değişimi olabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Hasta 4-5 gün içinde işine dönebilir. 3-4 haftadan sonra protez yerine yerleşir ve meme normal olarak işlevini kazanır. Hastaya 2 ay zıplama ve koşma gerektiren ağır sporlardan uzak durması önerilir. Silikon protezlerin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Normal ve orta dereceli masajlar zarar vermez. Kişi ameliyattan 2-3 ay sonra yüzükoyun yatabilir. Silikonun yırtılması nadir bir durumdur, araç içi trafik kazalarında olduğu gibi sıkışmalarla, yüksekten düşmelerle ve delici alet yaralanmaları ile ortaya çıkabilir."

FOTOĞRAFLI