Geri Dön
Son Dakika STK'lardan Anamur protestosu

STK'lardan Anamur protestosu

STK'lardan Anamur protestosu

STK'lardan Anamur protestosu

Adnan AÇIKGÖZ/MERSİN, (DHA) - MERSİN'in Anamur ilçesinde, caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının üreme alanının da yer aldığı sahil bölgesinde inşa edilmesi planlanan mesire yeri için söz konusu alanda ağır iş makineleri ile temizlik çalışması yapılması, STK'lar tarafından protesto edildi.
Akdeniz Kaplumbağaları ve Doğa Koruma Derneği (AKKAP) ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. AKKAP üyesi Dr. Aşkın Hasan Uçar, "Anamur, Türkiye'deki koruma altında olan 21 deniz kaplumbağası yuvalama alanları içerisinde önemli bir yere sahiptir. 1988 yılından bugüne yuva sayılarının binlere vardığı defalarca gösterilmiştir. Ancak belediye tarafından yuvalama kumsalı içinde kalan Cerenler Mevkiinde mesire alanı düzenlemesi yapılmaktadır. Kumsala iş makinası sokularak düzenlemeler yapıldığı tespit edilmiştir. Mevcut yuvalar zarar gördüğü için yumurta bırakma ve yavru çıkışı söz konusu olamayacaktır. Yuvalama sezonu olan Mayıs-Eylül ayları arasında yapılacak düzenlemeler ve daha sonra alanı tahrip edecek işlemler deniz kaplumbağalarının hayatını tehdit etmektedir" dedi.
MERÇED Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar ise "Anamur Belediyesi bu kumsalı piknik ve mesire alanı yapmaya dönük tavrından vazgeçmemektedir. Bize göre, bu hukuk ve bilim tanımaz tavrın bir an önce durdurulması ve yetkililerce kamuoyunun bilgilendirilmesi gereklidir. Aksine durumda dünya kamuoyunda da etki yaratan bu olay nedeniyle yaşayacağımız utanç sürecektir. Bilinmelidir ki nesli hızla tükenmekte olan ve denizlerin dinazorları olan caretta caretta deniz kaplumbağaları ile yumuşak kabuklu Nil kaplumbağaları dünya mirası canlılardır ve deniz ekosisteminin vazgeçilmezleridir ve onları korumak hepimizin görevi ve sorumluluğudur" diye konuştu.
STK'lar Mersin ve ülke genelindeki doğaseverleri sessiz kalmamaya davet etti.

FOTOĞRAFLI