Geri Dön
Spor Fenerbahçe'nin yeni sportif direktör Emre Belözoğlu

Fenerbahçe'nin yeni sportif direktör Emre Belözoğlu

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Emre Belözoğlu'nun Sportif Direktörlük görevine getirildiğini açıkladı.

Fenerbahçe'nin yeni sportif direktör Emre Belözoğlu

1907 Tribünü'nde düzenlenen basın toplantısına Başkan Ali Koç ve Emre Belözoğlu'nun yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ile teknik direktör Erol Bulut katıldı. Toplantıda; Emre Belözoğlu'nun futbola başladığı yıllardan bu yana yer aldığı kulüplerden ve maçlardan görüntülerin yer aldığı bir video gösterimi yapıldı. Daha sonra Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, imzanın farklı bir şekilde atılacağını dile getirdi. Emre Belözoğlu ile Ali Koç, arkasında '2020-21 sezonu Sportif Direktörü' yazısının yer aldığı formayı imzaladı.

ALİ KOÇ: 'EMRE BELÖZOĞLU, TÜRK FUTBOL TARİHİNİN EN ÖNEMLİ EN BAŞARILI OYUNCULARINDAN BİRİ

Ali Koç, uzun zamandır bir araya gelinememesinden dolayı katılanlara teşekkür ederek, bugünün kendisi ve kulüp adına önemli bir gün olduğunu kaydetti.

Ali Koç, ilk olarak şunları söyledi;

"Emre Belözoğlu'nun yeni görevini açıklayıp imza töreni yapacağız. Karşınızda, yanımda Emre Belözoğlu var. Kim diye sorsak herkes ayrı şeyler söyler ama ortak bir şey var ki Türk futbol tarihinin en önemli, en başarılı oyuncularından biri. Hangi takımda olduysa Galatasaray, Fenerbahçe, Başakşehir ve yurt dışında dünyanın en önemli 5 liginin 3'ünde yıllarca oynamış, sadece bir kulüpte değil, birden fazla kulüpte başarılı olup kupa kaldırmış. Türk bayrağını yurt dışında olduğu süre boyunca en iyi şeklide dalgalandırmıştır. Tabii her başarılı futbolcu, futboldan sonra başarılı olacaktır diye bir kaide yoktur. Emre bu yaz itibarıyla yepyeni bir kariyere yelken açıyor. Biraz geriye gidelim 2018-19 yılının kış ayları ilk yarının sonları Fenerbahçemiz çok kötü gidiyor, takım olamıyoruz, sancılı bir süreç. Ben Göksel Gümüşdağ'ın da izni ile Emre Belözoğlu ile görüşme yaptım. O zaman Başakşehir'in kaptanıydı. 'Bu sıkıntılı süreçte sen olsan neleri yapardın' diye sordum ve artıları eksileri ile anlattı. Güvendiğim, Fenerbahçe için kalbi atan birine 'sen olsan ne yapardın' diye sormak için konuşma yaptık. 'Sen ne yapacaksın seneye' dedim. Emre, sezonu bitirip bir müddet İtalya'ya taşınmak ve İtalyancasını geliştirmek istiyordu. İtalyancasını bir makale yazabilecek düzeye getirmek istediğini söyledi. Gönlünde yatan kariyer hedefleri ve Türkiye'nin en başarılı teknik direktörü olmak istiyordu. Benim de gönlüme çok hoş gelmişti. Sezon bitince bazı arkadaşlar teknik direktörümüz Ersun hoca ve o zamanki yöneticilerimizden Semih Bey (Özsoy) takıma kaptan olarak katılmasını, Samandıra'ya aidiyet duygusunu aşılayarak formanın ağırlığını anlatmak gibi fikirlerle geldiler. Benim de aklıma yattı ve sağ olsun Emre de kabul etti. Göksel başkanla konuştuk ve yeşil ışık yaktı. Emre kaptanımız olarak yuvasına döndü. İşlerimiz de iyi gidiyordu. Ama sonrasında şampiyon adayı olduğumuz sezonu 7'nci bitirdik.''

''SIKINTILI SÜRECİ MİNİMUM ŞEKİLDE ATLATMAMIZ İÇİN ŞİKAYET ETMEDEN BÜTÜN GÖREVLERİ ALDI''

2019-20 sezonu içinde koronavirüs salgını yaşadıklarını ve sonrasında Ersun Yanal ile yolların ayrıldığını ifade eden Ali Koç, ''Yeni hoca seçiminde en doğru kararı seçebilmek için acele etmeyerek iyi araştırmaya, derinlemesine analizler yapmaya ve bunun için de sıkı bir çalışmaya girmemiz gerekiyordu. Bu sürecin içinde Emre sadece takım kaptanı değil, futbol şubemizin lideri gibi bu sıkıntılı süreci minimum şekilde atlatmamız için şikayet etmeden bütün görevleri aldı. Aslında Emre'nin bana söylediği; Fenerbahçe'de futbolda eksik olan 'doğru bir futbol aklımızın olmaması' dedi. Futbol aklımızı kendisi ile birlikte geliştirdik. Değişik bir transfer süreci geçirdik. Hoca seçimimizde de Emre ile birlikte oturup konuştuk. Sonra tek tek transferlerimizi yapmaya başladık. Hepinizin bildiği gibi mali sorunlar ve sıkıntılar çerçevesinde manevra alanımız da yoktu. UEFA'nın sattığın kadar alabilirsin kuralından dolayı manevra alanımız sıkıntılıydı. Emre'nin şapkadan tavşan çıkardığını, bu transfer süreci en iyi şekilde noktaladığını söyleyebilirim. Emre'nin seçtiği oyuncular alındı gibi düşünülmemesi lazım. Her birimizin üzerinde durduğu artı ve eksi oyuncular vardı. Bizimle alakası olmayan oyuncular yazıldı ama mecbur kalmadıkça yalanlamadık, sessiz kaldık. Emre, bana taraftarken, yöneticiyken vermiş olduğu güven hissini bu süreçte de verdi. Emre değişik yerlerde futbol oynadı ama sonrası önemli. Emre oynadığı liglerde dostluklar kurmuş ve bu kişiler zamanla en önemli yerlere gelmiş. Orada kurduğu dostlukların bu kadar sene sonra devam ediyor olması ve Emre kapıyı çaldığında bizi olumlu yönde etkilemesi beni etkiledi'' diye konuştu.

''BİR SPORTİF DİREKTÖRÜN HUKUK VE FİNANS KONULARINA HAKİMİYETİ İLE GÜZEL BİR İŞ ÇIKARDI''

Yaşanılan tatsız ve olumsuz süreçlere rağmen inancının değişmediğini kaydeden Ali Koç, ''Yeni sportif direktörümüz olarak bugün Emre Belözoğlu'nu açıklıyoruz. Bir sportif direktör olarak bugününü yaparken geleceği de dizayn etmek önemli. Hukuk, finans tarafları da önemli. Sportif direktörümüz bu zamana kadar olan vaktini finans tarafıyla geçirdi. Her adımın bir finans faktörü var ve bizim de her adımımızı dikkatli atmamız gerekiyor. Sonunda artı mı eksi mi bunları bilmemiz gerekiyor. Bununla birlikte hukuk konuları var. Pek çok hassas detay orada gizli. Bir sportif direktörün hukuk ve finans konularına hakimiyeti ile güzel bir iş çıkardı. Fenerbahçe formasının ağırlığını bilen bir kadro kurduk. Lider karakterli oyuncular getirdik. Sonuçta yüksek karakterli tecrübeli, tecrübe ile gençliğin bir modelin oluşmasına katkı sağladı'' ifadelerini kullandı.

''MÜKEMMELE YAKIN BİR İŞ ÇIKARDIK''

Emre Belözoğlu, ilgili kişiler ve Erol Bulut ile mükemmele yakın bir iş çıkardıklarını belirten Ali Koç, ''Sıkıntılı dönemler olacak mı olacak, beklenmedik takımlara puan kaybı olacak genç bir ekibiz, ama inançlı bir ekibiz. Ben tünelin sonunda ışık görüyorum. Dolayısıyla Emre buranın bir parçası. Benim hedefim bütün transferleri yapıp Emre'yi açıklamaktı. Milli ara sonrası dedik ama bugüne nasipmiş. Emre ile şartları konuşurken de baş başaydık şunu söyleyebilirim; 'ne taktir ederseniz uygundur' dedi. Öyle de bir açık çek verdi. Emre gerçek bir 'Mohikan'. Yeni görevin başarılı olsun, futbolculuk kariyerinde yaşadığın başarının çok daha fazlasını elde etmeni diliyorum'' dedi.

''FENERBAHÇE GÜNÜ KURTARMAYLA GİDEMEZ''

Ali Koç, kurumsal ve sportif başarı gerektiğini vurgulayarak, ''Saha sonuçları bilhassa futboldaki arzu ettiğimiz gibi gitmediğinde yapısal değişiklikler de sekteye uğruyor. Odaklanamıyorsunuz. Günlük krizlerle bunu adreslemeye çalışıyorsunuz. Seçilmeden önce de dedim 'Fenerbahçe günü kurtarmayla gidemez'. Bizim yaptığımız şeyler yavaş yavaş meyve vermeye başlıyor. Her zaman 2 dönem lazım demiştim. Ama birinci dönemde yaşadıklarımız hedeflerimizi de bir nebze geciktirdi. İlk 6 hafta iyi giderken pek çok konuya vakit ayırabiliyoruz'' şeklinde konuştu.

''EMRE BELÖZOĞLU'NU, VOLKAN DEMİREL'İ VE AYKUT KOCAMAN'I 3 TEMMUZ'DA BAŞKA YÖNLERİYLE GÖRME FIRSATIM OLDU''

Ali Koç, samimiyet ve iyi niyet oldukça güvenin de arttığını belirterek, ''3 Temmuz olduğu zaman sıkıntılı bir süreci omuz omuza vererek geçirdik. Emre Belözoğlu'nu, Volkan Demirel'i ve Aykut Kocaman'ı başka yönleriyle görme fırsatım oldu. Sokaklardaki on binlere inanç motivasyon verme anlamında büyük bir görevi var ismini söylediğim diğer 2 isimle birlikte. Bunları yaşayarak gördüm'' dedi.

''HEDEFİMİZ FENERBAHÇE'NİN BORÇ ÖDEMESİNİ SÜRDÜREBİLİR BİR MODEL ÜZERİNDE HAYATA GEÇİRMESİ''

2 türlü borç olduğunu ifade eden Ali Koç, ''2+7'lik bir model üzerinde çalışıyoruz. O model her şey iyi giderse bütün finansal borçları, kamu borçları da dahil yüzde 40'ın kalması hesaplanıyor. Futbol ve basketbol tarafındaki ana yükümlülüklerde indi. Dolayısıyla dönem sonu diye bakmak gerekir. 2+7'de kim burada olur bilmiyorum ama bizim hedefimiz Fenerbahçe'nin borç ödemesini sürdürebilir bir model üzerinde hayata geçirmesi. Şimdi o noktaya çok yaklaştığımızı görüyorum. Bunun üstüne bir iki tane Şampiyonlar Ligi, Vedat, Eljif gibi satışlar, Kenan Evren arazisini değerlendirme gibi şeyleri başarabilirsek sandığımızdan çok daha çabuk bir noktada o borç seviyesine gelebiliriz'' şeklinde konuştu.

EMRE BELÖZOĞLU: FENERBAHÇE'NİN BAŞARILARINDA PAY SAHİBİ OLMAK İSTEDİM

Fenerbahçe Sportif Direktörü Emre Belözoğlu ise kendisi için kolay olmadığını, izlediği videoda çocukluğuna gittiğini ifade ederek, ''Çocukluğum Zeytinburnu'nda geçti. Buna vesile olan tüm hocalarıma şükranlarımı iletmek istiyorum. Vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Her futbolcunun böyle bir hayatı olsun isterim. Allah bana tuttuğum takımda futbolu bırakmayı nasip etti. Pandemi sürecinden dolayı biraz izoleyiz taraftarlarımızla veda edemedik. Gerçekten futbol takımının arkasında çok büyük bir yapının olduğuna şahit oldum bu süreçte. Başta başkanımız olmak üzere finans ekibinin, iletişimden sorumlu olan arkadaşlarımız var. Böyle bir yapı içerisinde olmayı çok istedim. Fenerbahçe'nin başarılarında pay sahibi olmak istedim. Seni beni olmadan sadece biz olduğumuz bir sürecin içinde olmak istedim. İnsanların sabah uyandıklarında evlerine gittiklerinde mutlu eve gitmelerini istiyoruz. Rahmetli İslam ağabeyin dediği gibi 'Fenerbahçe mutluysa Türkiye mutludur.' Sezon sonu umarım Fenerbahçe taraftarına şampiyonluğu yaşatmak nasip olur. Kendini Fenerbahçe'ye ait hisseden herkes için söylemek istediğim bizlere inanmaları. Mutlaka hatalarımız olacaktır ama bu camianın her daim ayakta durabilmesi için sizlere ihtiyacımız var'' dedi.

''ŞAMPİYONLUKLA BERABER DAHA UZUN PLANLAMALAR YAPACAĞIZ''

Başkan Ali Koç'un kendisine görev vermesinden sonra bir proje çizdiklerini dile getiren Emre Belözoğlu, ''Bu süre zarfında aslında çok gündeme geldim ve bundan rahatsız oldum. Bunun arkasında çok büyük bir ekip var. Biz bu süreci hep beraber yönettik başkanımız önderliğinde. Bu yapılanma sadece bir kişi üzerinden gitmedi. İstişare ederek, planlayarak, hazırlayarak gitti. Mevcutta kabul etmek gerekiyor ki sportif başarı takım için kaçınılmazdı. Bu yüzden hamlelerimizi bu yönde yaptık. Kulüplerin artık nasyonel sorumlulukları da var ve kulübümüz bu sorunlarla başladı. Ciddi bir planlama yapığımızı düşünüyorum. Transferi hiç bir zaman başarı olarak görmüyorum. Doğru oyuncuları getirdik ama sahanın içinde skorların desteklediği süreç olursa Fenerbahçe önümüzdeki senelerde daha güçlü bir şekilde atlatacak. Şampiyonlukla beraber daha uzun planlamalar yapacağız. Benim hayalim bu, memleketin çocuklarına inanmak ve bu formayı giydirmek. Türk futbolunun çıkışı da bu. Altyapı ile beraber daha cüretkar bir sorumluluk istedim. Yola çıktık ve inanıyorum hep beraber skorlar da bizim lehimize. İyi günlerin yanında kötü günlerde olacak. Ben sen demeden biz olarak yönetebilmek. Bunu iyi yapabilecek bir ekip var. Başkanımızın hocamızın önderliğinde burayı daha güzel günlere çalışacağız'' diye konuştu.

''BU BÜYÜK CAMİAYA, BAŞKANIMIZ GİBİ MERT VE SAMİMİ BİR İNSANA YARDIMCI OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM''

Emre Belözoğlu, Başkan Ali Koç'a bağlı olduğunu ve futboldan sorumlu olduğunu belirterek, ''Özellikle altyapı ile alakalı kendisinden özel isteğim oldu. Beraber hareket ettiğimiz ekibimiz var. Her yapıda olduğu gibi şablonumuz var. Samandıra'da aynı şekilde devam ediyor. Orada oturmuş bir yapı vardı. Saha içi tecrübemizle beraber saha dışı işleri yönetmek konusunda kendimizi bir adım önde görüyoruz. Mutlaka hatalar olacaktır. Biraz daha farklı ve dinamik olacak önümüzdeki süreç. Örnek aldığım bir sportif direktör yok. Türkiye'de istediğiniz kadar bir oyuncuyu örnek alın ülkenin farklı parametreleri var. Ben elimden geldiğince bir çok hayalimden vazgeçerek gururumu arka plana iterek kararlar alıyor. Fenerbahçe için bu kararı almaktan memnunum. Bu büyük camiaya, başkanımız gibi mert ve samimi bir insana yardımcı olmaktan çok mutluyum'' şeklinde konuştu.

''KULÜBEDE OLMAYACAĞIM''

Emre Belözoğlu, maçlarda yedek kulübesinde yer almayacağını belirterek, ''Samandıra'da bizim liderimiz Erol Bulut. Onun başarısı demek Fenerbahçe'nin başarısı demek. O'na rahat bir ortam sağlamak, faydalı işler yapmak adına görevi de bizde. Biz bunu korumak adına taşın altına elimizin altına koyacağız'' dedi.

''BÜTÇEYİ KÜÇÜLTTÜK VE KÜÇÜLTEREK DEVAM ETMEMİZ GEREKİYOR''

Fenerbahçe'ye yani katılması planlanan oyunların seçiminde ilk etapta Başkan Ali Koç ile ilerlediklerini, sonrasında ise Erol Bulut'un takımın başına gelmesiyle hep birlikte karar aldıklarını belirten Emre Belözoğlu, ''Genel anlamda bizim için önemli olan kaliteli oyuncunun gelmesi gerekiyordu. Bu işin finansal tarafı var ve bu çok önemli. Kulübün çok ciddi sorumlulukları var bu anlamda. Bütün yaptığımız transferlerde ortalaması bu oyuncuların 1 milyon Euro'ya geliyor. Bütçeyi küçülttük ve küçülterek devam etmemiz gerekiyor. Değişmesi gereken kadroyu elimizde aldığımızda önümüzdeki sene başka şeyler bekleyecekler ama gerçekçi olmak lazım. Benim inandığım bir çok oyuncuyu yöneticilerimiz ve hocalarımız destekledi. Beraber karar verdik. İstediğimiz 2-3 oyuncuyu maddi anlamda alamadıklarımız oldu. Türkiye ligi kabul etmemiz gerekiyor ki üst seviye liglerden geride. Oyuncular tercih ederken bunları başka yerde kullandılar. Mevcutta yaptığımız işleri yaptığımızı düşünüyorum'' diye konuştu.

''MADDİ OLARAK DOĞRU BİR SÜREÇ YÖNETTİK''

Kadro yapılanması ve maçlardaki oynama şekilleri ile ilgili muhatabın Erol Buut olduğunu dile getiren Belözoğlu, ''Teknik konularda yorum yapmayayım. Ben soyunma odasından geldiğim için transfer sürecinde açıkçası bu süreci oyuncu merkezli yönettim. Oyuncularla görüşerek onların soyunma odalarına girerek dolaylı olarak karakterini, oyuncu tipini araştırdım. Gittiğimiz oynadığımız takımlarda bir sürü arkadaşlıklar oldu. Bir çoğu teknik adamlık yapıyor. Oyuncuları belirlerken farklı parametreler vardır. Ben kendi gerçeklerimde, oyuncularla iletişime geçerek ilerledim. 22-23 yaşımdan beri her takımda takım kaptanlığı yaptım. Sporculardan hiçbir zaman çok kötü bir insan çıkmaz. Yeter ki onların inanacağı değerleri sunun. Elimden geldiğince bu metot ile yürüdüm. Arkamdaki en büyük güç Fenerbahçe'ydi. Maddi olarak da bu anlamda doğru bir süreç yönettik. Çok daha iyi olabilirdi. Daha iyisini yapabilecek o potansiyelimiz mevcut'' şeklinde konuştu.

''FENERBAHÇE'NİN YAŞADIĞI PROBLEM KALİTEYDİ''

Fenerbahçe'nin yönetiminde ve teknik ekibinde kim olursa olsun kadronun her sene şampiyon olması gerektiğini vurgulayarak, ''Her maçı kazanmaktan başka hedefi olamaz. Fenerbahçe'nin olduğu her yerde ikincilik başarı değildir. Bazen şampiyonluklar da yetmez. Gerçekçi bir takım kurduk. Ben hiçbir zaman oyuncunun gençliğine yaşlılığına inanmadım. Ne kadar iyi oyuncu olduklarını görecek kapasiteye sahibim. Fenerbahçe'nin yaşadığı problem kaliteydi. Bunları yapmaya çalıştık. İnşallah skorlarda yardım eder ise bu birazcık sanki çabuk hedefe gitmekmiş gibi bir algı var. Planlamamızı biraz ligi bilen oyuncular, takımda sorumluluk alabilecek oyuncular var. Takımımızda kaptanlık yapmış 10'a yakın oyuncu var. Oyundan çıkarken, oyunda kenarda duran herkesin bu enerjiyi yakaladığını görmek bu süreçte beni çok mutlu ediyor. Verdiğimiz kararların doğruluğunu tartıştığımız zamanlar olacak. Şuan süreç iyi gidiyor. Skorlar birazcık camiaları birleştirir, kötü olursa ayrıştırır. Biz skorlar kötü gitse de doğru dokunuşları yapacağız. Hayallerin de ötesinde bazen kendi hayallerinden de çok sevdiği için gururundan vazgeçebiliyor. Ben şuan Fenerbahçe kulübüne yardım etmek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Bir gün başka hayalim hedefim olursa bunu paylaşacağım. Hayalim en iyisini yapmak'' dedi.

''ÖMER FARUK BEYAZ'DAN BEKLENTİLERİMİZ VAR''

Emre Belözoğlu, kaptanlık pazubentini Ömer Faruk Beyaz'a verdiğini ifade ederek, ''Kardeşim gibi. Ama bir de işin başlangıcı olarak bunu yaptım. Alt yapıdaki arkadaşların bu kulübe inanmalarını istediğim. Ömer Faruk' verdiğim bu sorumluluk ile. 15-20 güne kadar hızlanacak. Kendisi, ailesi ve menajeri ile bir görüşme yaptık. Bizden beklentileri var, bizim de onlardan beklentilerimiz var. Akıllı zeki bir oyuncu daha da büyük bir oyuncu olacaktır. Elimizdeki projeyi kendisine sunacağız'' diye konuştu.