Geri Dön
Spor Sakat omuzla Türkiye şampiyonu oldu

Sakat omuzla Türkiye şampiyonu oldu

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı öğrencisi Uygar Hephoşcan (19), henüz 5 yaşında başladığı yüzmede başarıdan başarıya koşarak milli takıma kadar yükseldi. Hephoşcan, 120'yi aşkın madalyaya ulaşan sakat omuzla katıldığı yarışmada Türkiye şampiyonu oldu.

Sakat omuzla Türkiye şampiyonu oldu

İzmirli Uygar Hephoşcan, yüzmeye ailesinin yönlendirmesiyle anaokulunda başladı. Özel bir havuzda yüzmeyle tanışan Uygar, yeteneğiyle kısa sürede fark yarattı. Antrenörlerinin, 'Suda kayma özelliği çok fazla, yüzmeye devam etmeli' raporunu verdiği Uygar, gelişimini hızla sürdürdü. 2020'deki milli takım seçmeleri sırasında havuzda omzu çıkan Uygar, 'Artık eskisi gibi olamam' endişesine kapılsa da yüzmekten vazgeçmedi, geçtiğimiz ay Gaziantep'te yapılan Türkiye Kulüpler Arası Kısa Kulvar Genç ve Açık Yaş Yüzme Şampiyonası'nda 100 metre serbest stilde Türkiye birinciliğine ulaştı. Yaklaşık 2 yıldır fizik tedavi görerek kariyerini sürdüren İEÜ Meslek Yüksekokulu Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı öğrencisi Uygar, hedefini olimpiyat olarak belirledi.

'12 YAŞINDAYKEN TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU'

Her gün düzenli olarak antrenmanlarını sürdürerek havuz ve okul arasında mekik dokuyan Uygar, ilk şampiyonluğuna 12 yaşında, 7'nci sınıfta okurken ulaştı. 50 metre kelebekte Türkiye şampiyonu olan Uygar, gelecekte ulaşacağı başarıların da sinyalini verdi. 2019 yılında Slovenya'da düzenlenen Penguin Cup'ta, milli sporcu olarak ülkemizi temsil eden Uygar, 50 metre sırtüstü kategorisinde şampiyonluğa ulaştı. Uygar, 2020 yılının Mart ayında Edirne'de yapılan milli takım seçmelerinde ise büyük şanssızlık yaşadı. 100 metrede yüzdüğü sırada yarışın bitmesine saniyeler kala omzu çıkan Uygar, mücadeleyi sakat tamamladı.



'HEDEFİNDEN VAZGEÇMEDİ'

Fizik tedavi ve elektroterapi görmeye başlayan Uygar, antrenman temposunu da bozmak zorunda kaldı. 'Artık eskisi gibi olamam, yüzmeyi bırakma zamanım geldi' endişesine kapılan Uygar, ailesi ve antrenörlerinin desteğiyle mücadeleden vazgeçmedi. Yeniden form tutmaya başlayan ve hedeflerine dört elle sarılan Uygar, 24-28 Aralık'ta Gaziantep'te yapılan Türkiye Kulüpler Arası Kısa Kulvar Genç ve Açık Yaş Yüzme Şampiyonası'nda 100 metre serbest stilde Türkiye şampiyonu, 50 metre serbestte de Türkiye üçüncüsü oldu.

'YÜZMEYİ HEP SEVDİM'

Spordaki başarısını eğitim hayatına da taşıyarak İEÜ Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Programı'nda eğitimini sürdüren Uygar Hephoşcan, azim ve kararlılıkla her zorluğun üstesinden gelineceğini kanıtladı. Spor yaşamında birçok dönüm noktası olduğunu söyleyen Uygar, "Yüzmeye çocuk yaşta, ailem sayesinde başladım. Suda olmayı, yüzmeyi hep çok sevdim. Ama küçükken bana, bir gün milli takıma ulaşacağımı, Türkiye dereceleri elde edeceğimi söyleseler, pek ihtimal vermezdim. Çünkü küçükken bunlar biraz uzak gelebiliyor ama hiç de öyle olmadığını kanıtladım. Yoğun ders temposunda yorulduğum oldu ama başarıya odaklanınca bunların hepsini aştım" dedi.

'SUDAN ÇIKTIĞIMDA KOLUMU HİSSETMEDİM'

Hephoşcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "2020'deki milli takım seçmelerinde beni çok korkutan, bir ara yüzme kariyerimin bittiğini düşündüğüm bir olay yaşandı. 100 metrede yarıştığım sırada, birden kolumu oynatamadığımı fark ettim. Yarışma sırasında ne olabileceğini pek düşünmüyorsunuz. Ben de o şekilde yarışmayı bitirdim. Ancak sudan çıktığımda kolumu hissetmiyordum. Ciddi bir sorun olduğunu anladım. Yapılan kontrollerde omzumun çıktığı anlaşıldı. Çok korktum, her şeyin biteceğini düşündüm. Ancak pes etmek bana yakışmazdı. Fizik tedavi ve elektroterapi derken, zorlu süreci atlattım. Ancak şu anda düzenli olarak 15 günde bir fizik tedaviye gitmeyi sürdürüyorum. Omzum hala eskisi gibi değil ancak hızla toparlamayı sürdürüyorum. Bu şekilde mücadele ettiğim yarışmada Türkiye şampiyonu olmak da benim için tarifsiz bir mutluluk oldu."

'İSTEDİĞİM BÖLÜMDE OKUYORUM'

Yabancı dilini geliştirmek istediğini ve İEÜ'de istediği bölümde okuduğunu dile getiren Uygar, "Spor ile birlikte eğitimi sürdürmek çok önemli. Yabancı dile hep ilgim oldu, farklı bir dili öğrenmek bana hep cazip geldi. İstediğim bölümde okuduğumu söyleyebilirim. Şu anda birinci sınıftayım. Gelecek hedeflerime ilişkin net ifadeler kullanmak istemiyorum. Ancak spor yaşamımdaki en büyük hedefim olimpiyatlarda yer almak. Daha sonrasını ise planlayacağım" ifadelerini kullandı.