Geri Dön
Teknoloji Dijital dünyada evcil hayvanları korumak için neler yapmalı?

Dijital dünyada evcil hayvanları korumak için neler yapmalı?

Kaspersky Lab, Opeepl araştırma şirketiyle birlikte 15 ülkeden evlerinde hayvan besleyen 7740 kişiyi kapsayan bir anket düzenleyerek modern teknolojilerin evcil hayvanların güvenliğini nasıl etkilediğini araştırdı. Türkiye’deki evcil hayvan sahiplerinin %38’inin hayvanlarını izlemek veya güvene almak için dijital cihazlar kullandığı ve %34’lük bir kesim için bu cihazların hayvanlara veya sahiplerine risk oluşturduğu ortaya çıktı.

Dijital dünyada evcil hayvanları korumak için neler yapmalı?

Kaspersky Lab, Mayıs ayının sonunda kedi ve köpek takip cihazlarının sahip olduğu açıklar hakkında bir rapor yayınladı. Cihazlardaki açıklar sayesinde saldırganlar, hayvanların konum verilerini değiştirebiliyor veya kullanıcının kişisel verilerini çalabiliyordu. Yapılan son çalışmada ise, evcil hayvanların günlük yaşamını etkileyen teknolojilerin takip cihazlarıyla sınırlı kalmadığı belirlendi. Ankete katılanlar tarafından belirtilen en popüler cihazlar arasında hayvanları izlemek için kullanılan web kameraları, evcil hayvanlar için tasarlanan oyunların bulunduğu akıllı telefonlar ve tabletler, otomatik yem ve su makineleri gibi birçok ürün yer aldı.

Ancak, düzgün çalışmayan bir sıcaklık kontrol cihazının balıkların fazla ısınmasına yol açmayacağının veya bozulan bir otomatik yem makinesinin kedileri aç bırakmayacağının bir garantisi yok. Bu tür durumlar hem hayvanlar hem de onların sahipleri için stres nedeni olabiliyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de evcil hayvanlar için kullanılan cihazların %52’sinde internet bağlantısı var. Bu da bu cihazları siber saldırılara açık hale getiriyor. Türkiye’de ankete katılan evcil hayvan sahiplerinin %12’si, hayvanları için kullandıkları dijital cihazlarından en az birinin ele geçirildiğini belirtti. Katılımcıların dile getirdiği diğer sorunlar arasında cihazların çalışmaması veya bozulması bulunuyor. Türkiye’de bu durumların çoğunda evcil hayvanın hayatına (%44), sağlığına (%38), psikolojisine (%18) ve hatta sahiplerinin psikolojisine (%22) yönelik risklerin ortaya çıktığı tespit edildi.

Kaspersky Lab Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm, “Teknoloji yalnızca bizim değil, tüylü dostlarımızın da hayatını kolaylaştırıyor. Teknolojinin yardımıyla evcil hayvanlarımızı koruyabiliyor, onlarla ilgilenebiliyor ve rahatlarını sağlayabiliyoruz. Ancak, her dijital cihazda olduğu gibi riskleri de göz ardı etmemek gerek. Tüm cihazlar bozulabilir veya bir siber suçlu tarafından ele geçirilebilir. Bu tür hoş olmayan durumlardan kaçınmak için bazı basit güvenlik önlemleri almalı ve cihazlar bozulduğunda veya ele geçirildiğinde ne yapacağınıza dair bir plan yapmalısınız. Elbette, dijital cihazınızı en önemli konu olan evcil hayvanınızın güvenliğine odaklanarak dikkatli bir şekilde seçmelisiniz.” dedi.