Geri Dön
Teknoloji Seyahatte verilerinizi korumanın 10 yolu

Seyahatte verilerinizi korumanın 10 yolu

Dünyayı derinden sarsan koravirüs pandemisi sonrası akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik aletler daha çok kullanılmaya başlandı. Teknolojik cihazların çok kullanılmasıyla siber güvenliğin nasıl sağlanacağı da bir kez daha gündeme geldi. Özellikle seyahat halindeyken verilerin korunması için Gamer.com.tr ekibinden Kaan Tiftikçi 10 öneri sıraladı. Tiftikçi, “Herhangi bir kurumun kablosuz erişim noktasını taklit etmek son derece kolaydır. Ayrıca ücretsiz Wi-Fi erişimine erişmek için kişisel bilgilerinizi girmeniz istenebilir.” dedi.

Seyahatte verilerinizi korumanın 10 yolu

Farklı yerler görmek, farklı yerlere seyahat etmek herkesin hayallerinden biridir. Seyahatlerde kişiler dünyanın neresinde olursa olsun akıllı telefonundan veya dizüstü bilgisayardan uzak kalmak istemiyor. Bilişim uzmanlarına göre günümüzde bu seyahatleri gerçekleştirirken verilerin korunması konusu da büyük önem arz ediyor. Uzmanlar, kişisel veya iş için yapılan tüm seyahatlar beraberinde önemli güvenlik sorunlarında da getirebileceğine dikkat çekiyor. Seyahat sırasında kişisel ve özel verilerin nasıl güvende tutulacağını merak edenler için, Gamer.com.tr ekibinden Kaan Tiftikçi, seyahat halindeyken verilerin koruması için 10 yolu anlattı.

Tiftikçi’nin 10 önerisi şöyle;

1. BİR USB Wİ-Fİ ADAPTÖRÜ KULLANIN

“Ücretsiz ve güvenli olmayan Wi-Fi kullanmak beraberinde bazı sorunlar getirebilir. İyi korunan bir Wi-Fi çıkışı kullanmak sorunları biraz hafifletsede, kötü amaçlı insanların cihazlarınıza zarar verebileceği birçok yöntem bulunmaktadır.

Herhangi bir kurumun kablosuz erişim noktasını taklit etmek son derece kolaydır. Ayrıca ücretsiz Wi-Fi erişimine erişmek için kişisel bilgilerinizi girmeniz istenebilir. Peki bu veriler nasıl kullanılır? Özel bir Wi-Fi adaptörü kullanmak bu sorunu ortadan kaldırır. Seyahatinizden önce bir güvenlik cihazı satın alabilirsiniz. Yerel operatörünüzün uluslararası veriler üzerinde büyük bir payı olabilir. Avrupa'da birçok operatörün veri sınırlarını azalttığı (veya kaldırdığı) ya da en azından seyahat ederken mevcut hücre sözleşmenizi standart olarak sunmaktadır. Bir ülkeye sıkça gidiyorsanız, mobil verileriniz için yerel bir operatör alıp kullanarak uzun vadede tasarruf edebilirsiniz.

2. HALKA AÇIK BİLGİSAYARLARDAN UZAK DURUN

Uzak durulması gereken bir başka konu ise halka açık bilgisayarlarından önemli işlemlerinizi gerçekleştirmek. İşlerinizi gerçekleştirdiğiniz bilgisayarda yer alan herhangi bir keylogger, uzun vadede büyük zararlar verebilir. Eğer çok zor durumda kalırsanız ve halka açık herhangi bir bilgisayarı kullanmak zorunda kalırsanız , sosyal medya ve banka hesaplarınızda oturum açmamaya çalışın.

3. KONTROLLERE HAZIRLIKLI OLUN

Seyahat ettiğiniz yere bağlı olarak farklı önlemler almak gerekebilir. Bazı hükümetler, hangi veri ve teknolojinin ülkelerine girebileceği konusunda çok katıdır. Bundan dolayı ülkeye giriş yaparken uygulanan prosedürleri iyi araştırın. Bu şekilde, yapılan kontrollerden daha kolay geçebilirsiniz.

4.YEDEK ALIN VE FROMAT ATIN

Özellikle verilerinizin kopyalanması endişeleriniz varsa, bunun en iyi çözümü tüm verilerinizi bir bulut hizmetine yedeklemektir. Ardından cihazınıza format atın. Sınırdan geçtikten sonra, şifrelenmiş bir bağlantı kullanarak bulut verilerinizi geri yükleyin. Kontrol sırasında temiz bir dizüstü bilgisayar/akıllı telefon ile seyahat etmek soru işaretleri oluşturabilir. Dizüstü bilgisayarınızda veya akıllı telefonunuzda geçici bir kullanıcı hesabı oluşturmak, bu şüpheyi hafifletmenin iyi bir yoludur.

5. BİRDEN FAZLA CİHAZ KULLANMAK

Yılda birkaç defa ziyaret ettiğiniz bir ülkeye seyahat ediyorsanız, tek kullanımlık bir telefon ve/veya dizüstü bilgisayar kullanabilirsiniz. Yani birden fazla yerde birden fazla cihaza sahip olabilirsiniz. Tabii ki, kullanmadan önce ikinci el dizüstü bilgisayarınızı formatlamayı unutmayın!

6. LİVEUSB YA DA LİVECD KULLANIN

Linux Live veya LiveCD önyüklemesi gününüzü kurtarabilir. Herkese açık bilgisayarda özel bilgilerinizle oturum açmak, kendinizi tehlikeye atmak yerine LiveUSB, ana bilgisayardan tamamen ayrı bir işletim sistemi başlatır. Bu sayede verileriniz güvende kalır ve tüm iletişim bilgilerinizi koruyabilirsiniz.

7. HTTPS KULLANIN

HTTPS kullanımı çok önemlidir. Seyahat dışında da bunu kullanmanızı öneririz. Nerede olursanız olun verilerinizi şifrelemenizi öneriyoruz. Bunun için HTTPS Everywhere browser eklentisini kullanabilirsiniz. Bu eklenti, gizlilik odaklı Tor tarayıcısının varsayılan kurulumuna dahil edilmiştir ve size gizlilik konusunda oldukça yardımcı olur. HTTPS sizi birçok gözetim biçiminden, hesap kaçırma ve bazı sansür biçimlerinden koruyacaktır. HTTPS Everywhere Chrome, Firefox ve Opera için kullanılabilir. HTTPS'in Microsoft Edge'e taşınması için ise çalışmalar devam ediyor.

8. VPN KULLANIN

Tıpkı HTTPS gibi, bir VPN kullanmak seyahat ederken güvenliğinizi artırmak için çok kolay bir yöntemdir. VPN, farklı bir ülkede bulunan özel bir sunucuya şifreli bir bağlantı sağlar. HTTPS Everywhere tarayıcıdaki tüm intenet trafiğini şifrelerken, VPN tüm internet trafiğinizi şifreleyecektir.

Gamer.com.tr ekibi olarak önerebileceğimiz en iyi VPN hizmeti NordVPN. NordVPN kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı sitelerini otomatik olarak engeller ve sunucu gizliliği ve kararlılığı sağlamak için DoubleVPN ve anti-DDoS teknolojilerini kullanır. Dünya çapında toplamda 5071 sunucuya sahip NordVPN, üç abonelik paketine sahip. Bunlardan biri aylık paket, ücreti ayda 11.95 dolar. İkincisi senelik paket, ücreti ayda 6.99 dolar. Sonuncusu ise üç yıllık paket, ücreti ayda 3.49 dolar.

NordVPN’in kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır, buradan indirebilirsiniz.

9.CİHAZLARINIZI TAKİBE ALIN

Apple, cihazları izleme ve silme konusunda ilk adımı atmıştır. iOS cihazları uzun zamandır “Find My” özelliği ile izlenebilir durumdadır. iPhone, iPad, Mac ve hatta Apple Watch'ınuz iCloud portalınız üzerinden bulunabilir. Buradan cihazınızın konumunu izleyebilir, arama yapabilir, cihazınızı kilitleyebilir veya format atabilirsiniz. Google'ın ise bu sisteme geçmesi biraz zaman aldı, ancak Android cihazlar artık Android Cihaz Yöneticisi aracılığıyla izlenebilir. Artık Android cihazlarda da cihazı bulma, arama yapma, kilitleme, ve aygıt formatlama yapabilirsiniz. Windows veya Linux dizüstü bilgisayarların biraz daha zamana ihtiyacı var.

10. İKİ FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMA KULLANIN

Şöyle bir bakarsanız, çevrimiçi hesaplarınızın çoğunun birbirine bağlı olduğunu göreceksiniz. Bunlardan birini hacklemek muhtemelen bir kişinin diğer birkaç hesabınıza daha erişmesini sağlar. Başka bir deyişle, birisi ana hesaplarınızdan birini hacklemeyi başarırsa, birçok bilginize erişebilir. Bu yüzden yolculuğunuza başlamadan önce, sosyal medya ve e-posta hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kurmayı unutmayın. Bu sayede güvenliğinizi önemli ölçüde arttırmış olursunuz.”