Oynatma Listesi
VİDEO

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa: 2023 yılında kira bedelleri en az yüzde 30 düşecek

İstanbul'da konut kiralarındaki artışla ilgili basın mensuplarına konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa “Önümüzdeki yıl kira bedelleri böyle devam eder. Hatta Ekim ve Kasım aylarında bir miktar daha öğrenci hareketlerinden dolayı yükselebilir. Fakat ben iddia ediyorum 2023 yılında kesinlikle bu fiyatlar en az yüzde 30 düşecek" dedi.

İstanbul'da konut kiralarındaki artış sürüyor. Haziran ayında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan düzenlemeyle kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa Emlak Komisyoncuları Odası'nda bugün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada konuşan Aşa" "Beşiktaş ve Kadıköy gibi semtlerdeki bazı rezidans tipi veya müstakil villa tipi olan evlerde fiyatlar oldukça yüksek. Nitelikli bazı projelerin olduğu daha çok yaşam imkanları sunulan evlerde maalesef bu fiyatları görmeye başladık. Dediğimiz gibi öyle çok yaygın değil fakat tek tük de olsa da piyasada alıcı da bulabiliyor. Üst düzey olan kişilerin kaldığı veyahut beş yıldızlı otel hizmeti verilen rezidanslardan bahsediyoruz. Bunun içinde yüzme havuzundan güvenliğine, özel garajından sayısız hizmeti veren bazı siteler olduğunu biliyoruz. Bunlar da fiyatlar yüksek oluyor, eskiden dolar bazında fiyatlandırılıyordu. Beş bin dolardan aşağı değildi. Şu an Türk Lirası bazında baktığınız zaman aşağı yukarı ona yakın bazı rakamlar çıkıyor ortaya.

Bu fiyata ev tutuluyor diye bütün evler böyle değil. Mesela Beşiktaş'ın ve Kadıköy'ün merkezinde 2+1 evler bugün işte 7 ile 10 bin lira civarında bulunabiliyor. Alınan hizmeti veya yaşam şekilleri farklılaştıkça fiyat da yükseliyor. Geçen yıl biz bugünkü tabloyu çizdik. Dedik ki fiyatlar yükseliyor ama bu fiyatı ödeyecek kimse yok. Yani şimdi kiracı ya sokakta kalacak veya mecbur kalacaksa bu evi tutacak. Zamanla da ödeyemeyecek dedik. Maalesef ne yazık ki haklı çıktık. Bu konuda piyasada büyük sıkıntı yaşanıyor. Vatandaş iki ay üç ay ödüyor bir daha ödemiyor. Şu anda kira davalarından geçilmiyor. Hatta bazı sosyal patlamalar olmuş vaziyette. Kavga, dövüş, evin, kapısını söken, bacasını söken, evi yakıp çıkanlardan bahsediyorum. Sosyal olaya sebep olabilecek nitelikte yüksek bedellerden dolayı mal sahiplerimiz de pişman. Birçok mal sahibi şu anda yüksek fiyata kira verdiği için pişmanlık duyuyor. Hatta bazıları 6-7 bin olsun ama düzgün ödeyen bir kişi olsun diyor. Bir de talep de azaldı yani artık tavanı buldu. Bugün 2+1 eve 10 bin lira kira ödeyecek kiracı çok az. İnsanların aldığı maaş belli. Bu bedeller ödenebilecek gibi değil" ifadelerini kullandı.

"10 BİNE ÇIKAN KİRALAR 6-7 BİNE DÜŞECEK"

Nizameddin Aşa “Ev sahipleri pazarlığa açıldı. Bu fiyatın altında olmaz diyen mal sahipleri şu anda pazarlıklar yapmaya başladı. Eskiden 2-3 bin TL olan evler 10 bine çıktı fakat 6-7 bine kadar düşecek. Ben bunu kesin şekilde söyleyebilirim. Hatta bir zaman dediler ki bizim memleketi hiçbir zaman fiyat düşmedi fakat düştü. 2016 ile 2018 yılları arasında fiyatlar yüzde 50 düştü. Bir emlakçının elinde onlarca anahtar vardı müşteri bulamıyordu. Aynı tabloyu yaşayabiliriz. Kiracı kendi istediği bölgede ev bulamazsa ilk önce en yakından başlıyor. Daha sonra çevreye bakıyor ardından bütçesine bakarak istediği bölgeden ayrılıyor. Neticede bu arz talep meselesi, talep azaldıkça fiyatların düşeceği kesin. Önümüzdeki bu yıl kira bedelleri böyle devam eder. Hatta önümüzdeki Ekim, Kasım aylarında bir miktar daha öğrenci hareketlerinden dolayı yükselebilir. Fakat ben iddia ediyorum 2023 yılında kesinlikle bu fiyatlar en az yüzde 30 düşecek" dedi.

Nedim BAYHAN-Emre Can URAN-Ahmet Emir Yılmaz/İSTANBUL(DHA)

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER