Türkiye'nin en iyisi DHA şimdi dünya sahnesinde...

25 Temmuz 2023

Azerbaycan'ın tarihi Şuşa şehrinde geçen hafta medya dünyası için çok önemli bir forum vardı. Şuşa Global Medya Forumu...

Forum bizim için de çok değerli bir lansmana sahne oldu. DHA'nın vitrini ve dünyaya açılan kapısı olan
dhapress.com'u medya sektörünün önde gelen isimlerine tanıtma imkanımız oldu.

DÜNYA MEDYASI ŞUŞA'DA

Dünyanın dört bir yanından medya mensupları Şuşa'daydı. 34 ülkenin devlet haber ajansları, 12 uluslararası kuruluş ve 49 ülkeden 150 yabancı gazeteci foruma katıldı. Forum kapsamında medya, bilgi ve iletişim alanında dünya çapında önemli konuların tartışılması planlanıyor. Dünyanın tanınmış ve etkili medya liderleri ve uzmanları, dijital çağda gazetecilik ve iletişimde yeni araçlar, dijital dönüşüm, modern bilgi ortamında medya yönetimi ve sürdürülebilir medya iş modellerinin oluşturulması, yeni medya ve medya okuryazarlığında tüketici eğilimleri, dezenformasyon ve sahte haberlerle mücadele yöntemleri, gazetecilerin güvenliği konuları ele alındı.

Yazının devamı...

Gençler için büyük şans… Medyanın kalbinde, Türkiye’nin medya lisesi açıldı…

13 Haziran 2022

Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi geçen hafta düzenlenen törenle hizmete açıldı. 5 Haziran’da yapılan LGS sınavıyla birlikte okulumuz ilk öğrencilerine kapılarını açacak.

Demirören Medya Center içindeki okulumuz Türkiye’nin ilk ve tek medya lisesi. Öğrencilerimizin en büyük şansı ise mesleği, Hürriyet, Milliyet, CNN Türk, DHA, Kanal D, Posta, Fanatik ve D-Smart gibi Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarında, sektörün duayenlerinden ve onlarla birlikte çalışarak öğrenecek. Gazetecilik ve Radyo-Televizyon olmak üzere iki bölümle açılacak olan Demirören Medya Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilere basılıdan dijital medyaya, televizyondan podcast’e, sosyal medyadan YouTube’a kadar kapsamlı bir müfredatla dünya standartlarında çağdaş bir Eğitim verecek. Bu okulla, geleceğin medyasını şekillendirecek yetkin elemanlar yetiştirilecek.

Öğrencilerini üst başarı diliminden kabul edecek olan Demirören Medya MTAL’da 15 kişilik sınıflarda, 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere 5 yıllık eğitim verilecek. Hazırlık sınıfında öğrenciler yabancı dil derslerini ana dili İngilizce olan öğretmenlerden alacak.

Demirören Medya MTAL, başarılı öğrencilerine burs ve Demirören Medya içindeki Türkiye’nin en büyük medya markalarında istihdam olanağı sağlayacak.

 

Yazının devamı...

O bir Türkiye aşığıydı… Caretta Carettaların annesi Dalyan’da hayata gözlerini yumdu…

2 Mayıs 2022

Öncelikle hepimiz için dün kutladığımız 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile bugün başlayacak Ramazan Bayramı kutlu olsun, güzellikleri beraberinde getirsin.

Muğla, Dalyan geçen hafta hazin bir olaya sahne oldu. Çoğu kişinin varlığından bile haberi olmadığı Türkiye sevdalısı, hayatını ünlü İztuzu kumsalında üreme sahaları bulunan deniz kaplumbağaları Caretta'ların korunması için adayan June Haimoff bizlere veda etti. 'Caretta Carettaların Annesi' ve ‘Kaptan June’ olarak tanınan 100 yaşındaki İngiliz çevreci Haimoff’un, "Öldüğümde beni Kaya Mezarları'nın altında bulunan Çandır Mezarlığı'na İslami usullere göre gömün” vasiyeti yerine getirildi.

DHA Ortaca muhabiri Süleyman İlter June Haimoff’un hayatını haber haline getirdi. Caretta Carettaların annesinin son yolculuğunu da görüntüledi.Teknesiyle 1975 yılının Temmuz ayında geldiği Dalyan'a hayran kalan ve 1984 yılında yerleşip, burada bir barakada yaşamaya başlayan June Haimoff, beldenin tanıtımı ve caretta carettaların korunmasına yönelik çalışma başlattı. Kumsalda yapımına başlanan otel inşaatının durdurulması için verdiği mücadele Türkiye ve dünyada ünlenmesine ve Caretta Carettalar'ın nesillerinin devamını sağladı.

(Süleyman İlter)

Ankara'da dönemin Başbakanı Turgut Özal ile görüşen Haimoff, Özel Çevre Koruma Kurumu'nun kurulmasında önemli rol oynadı. Bu mücadelenin öyküsünü 2002 yılında İngiltere'de yayınladığı 'Captain June and the Dalyan Turtles' kitabında anlattı. June Haimoff ayrıca 2003 yılında geliri Caretta Carettaların korunması amacıyla kullanılmak üzere tek şarkılık CD yaptı.

Yazının devamı...

'Mutluluğa kurşun sıkmayın’... Sevinç anlarımız hüzne dönmesin

25 Nisan 2022

Yıllardır vazgeçilmeyen alışkanlık… Düğün olur silahlar atılır, gençler askere gönderilir, tuttuğun takım şampiyon olur her yerde mermi yağmuru. Eşimin memleketi Trabzon’a gidiyorum, sağ olsun akrabalar “Hoş geldin enişte” diyor çekip silahı saydırıyor. Trabzon’da, köyde oturuyorsun gece yarısı birinin canı sıkılıyor alıyor tabancasını peş peşe tetiği çekiyor. Sen misin ateş eden biraz sonra tüm vadide kurşun sesleri. İstanbul’a döneceğiz, bu sefer “Güle güle enişte” diye atıyorlar.

Ateş etmek için bahaneye gerek yok.

Ancak zevk için eğlenmek için atılan bu mermiler zaman zaman can yakıyor, can alıyor. Birilerinin sevinci başkalarının acısına dönüşüyor. Geçen yıl 15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı İstanbul'dan dedesini ziyaret için Trabzon'a geldiğinde de başına gelecekleri bilmiyordu. Bir kişinin attığı yorgun mermi yakınlarıyla bahçede fındık toplayan Emir’in başına isabet etti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne kaldıran Emir ameliyata alındı, ancak kurtarılamadı.

MÜCADELE BAŞLATTI

Emir Yuşa Atıcı'nın babası Mustafa Atıcı, silahla sevinç gösterilerinin ortadan kalkması için mücadele başlattı. Atıcı, Süper Lig'de şampiyonluk yolunda ilerleyen Trabzonspor'un taraftarlar gruplarıyla görüşüp, zafer kutlamalarında ateşli silah kullanılmamasını istedi. Valilik öncülüğünde tüm kurum ve kuruluşlar ile taraftar derneklerinin de destek vererek özel paylaşımlar yaptığı kampanya ile kentteki reklam panoları, 'Mutluluğa kurşun sıkmayın’ sloganları ile donatıldı; bina ve caddeler de silahla kutlama ve eğlenceye karşı afiş ve bayraklarla süslendi.

Arkadaşımız Selay Saykal, Mustafa Atıcı ile görüşüp başlattığı kampanyayı tüm Türkiye’ye duyurdu. Acılı baba, “Tüm Türkiye’de havaya silah sıkılması, silahla yapılan sevincin ortadan kalkması için mücadelemizi başlattık. Bunu tüm Türkiye’de devam ettirip en aza indirgeyebilmeyi amaçlıyoruz. Bu yolda da bütün gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Yazının devamı...

DHA servis ağını genişletiyor…

18 Nisan 2022

Demirören Haber Ajansı giderek yükselen performansı, habercilik anlayışı, refleksleri ve kaliteli haberleri ile sadece Demirören Medya çatısı altındaki gazete ve televizyonlara değil, diğer medya kuruluşları ile habere ihtiyaç duyan kurum ve platformlara doğru, hızlı, ilkeli ve güvenilir haber sağlayan en büyük kaynak durumunda. Ulusal ve yerel yayın yapan gazete ve televizyonların birinci tercihi olan DHA haber servis ağını genişletiyor.

Demirören Haber Ajansı (DHA) ile Azerbaycan Trend Haber Ajansı arasında, iş birliği konusunda anlaşmaya varıldı. Kardeş Azerbaycan ile askeri, siyasi, ekonomik, kültürel alanlarda olduğu gibi medya ilişkilerinin gelişmesine önemli bir katkı sağlayacak iş birliği protokolü geçen hafta Bakü’de imzalandı.Bilgi alışverişi amacıyla iş birliğinin başlatıldığı Trend Haber Ajansı’nın Bakü’deki merkezinde yapılan törende konuşan Azerbaycan Milletvekili Sevil Mikayılova Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve First Lady Mehriban Aliyeva'nın Azerbaycan medyasını geliştirme çabaları sonucunda Azerbaycan medyasının gerçek anlamda büyük bir gelişme aşamasına girdiğini vurguladı.

Trend Genel Müdür Yardımcısı Rufiz Hafızoğlu ve Demirören Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Ovacık da belgenin Azerbaycan ile Türkiye arasındaki medya ilişkilerinin daha da gelişmesine katkıda bulunacağını söyledi.

TERCİHLERİ DHA...

Uluslararası medya kuruluşlarının iş birliği için Türkiye’de en çok tercih ettiği kuruluş olan DHA’nın aboneleri arasında BBC, Deutsche Welle, AFP Paris, ZDF gibi önemli isimler yer alıyor. Bunun yanı sıra Associated Press, Washington Post, Al Jazeera, Russia Today,RTL, Gulf News gibi kuruluşlarla da tekil haber satışı iş ortaklığımız bulunuyor. 19 ülkede yer alan 70’in üzerinde medya kuruluşu ile iş birliği yapan DHA son olarak görüşmeler yürüttüğü İtalya'nın en büyük televizyon kanalı RAI ile de anlaşma sağladı. Haber servis ağımıza önemli bir ülke daha katılmış oldu.

ÇOCUK GELİN OLMAMAK İÇİN

Ağrı'da 6 yıl önce Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından kentte çocuk gelinlerin önüne geçmek amacıyla, “Kızlarımız erken yaşta gelinlik yerine forma giysin" sloganıyla kurulan Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı, TFF 3’üncü Lig N Grubu'ndaki 5 maçtan 4'ünü kazandı birinde berabere kaldı. Grubunda lider olan takım, önce 2'nci Lig'i ardından Süper Lig'i hedefliyor.

Yazının devamı...

Dünyaya açılan penceremiz…

4 Nisan 2022

Sadece Türkiye çapında değil, tüm dünyaya…

DHA İngilizce Web Sayfası ve Twitter Hesabı ile dünyaya açılan pencere.

Yılbaşında yenilenen dha.com.tr’de yer alan en önemli özelliklerden biri de haberlerimizin İngilizce yayınlandığı pencere oldu. Geçen yıldan itibaren @dhaengilish (Demiroren News Agency English) twitter hesabından uluslararası gündemi ilgilendiren veya çarpıcı haberlerimizi İngilizce olarak tüm dünyaya duyuran DHA Dış Haberler Servisi web sayfamızın yenilenmesiyle İngilizce haberler konusunda daha da aktif bir çalışmaya girdi.

Dış Haberler Servisi’nde görevli arkadaşlarımız Beril Sönmez, Vahdet Ayaz ve Sibel Deniz diğer medya kuruluşlarındaki Dış Haberler Servislerinden farklı bir habercilik anlayışı ile çalışıyorlar. Yabancı ajansların, gazetelerin, TV kanallarının haberlerini çevirip abonelerimize servis etmek yerine kendilerini araştırıp, bulup, detaylandırdıkları haberleri abonelerimize servis ediyorlar. Gün içinde uluslararası gündemi ilgilendiren, ülkedeki yabancıları içeren ve DHA’ya özel önemli haberler aynı zamanda tercüme edilerek web sayfamızda İngilizce yayınlanıyor. Bu haberler aynı zamanda sosyal medyadan da duyuruluyor.

DHA web sitesindeki İngilizce bölümü, zaman zaman DHA Kurumsal tarafından tercih eden abonelerimize haberlerin İngilizce servis edilmesi hizmeti de veriyor. Yurt dışındaki müşterilerini yeni gelişmelerden, yaptıkları yeni çalışmalardan haberdar etmek isteyen kurumsal abonelerimizin haberleri bu sayfamızda İngilizce olarak yayınlanıyor.

DHA News English Twitter hesabının trafiği, DHA’nın habercilik başarısıyla doğru orantılı artış gösterdi. DHA’ya ait haber videoları Twitter formatında hazırlanarak haber ile birlikte yayınlandı.

Yazının devamı...