Geri Dön
Merkez 'Burmalı Amasya Çöreği'ne coğrafi işaret tescili

'Burmalı Amasya Çöreği'ne coğrafi işaret tescili

'Burmalı Amasya Çöreği'ne coğrafi işaret tescili

'Burmalı Amasya Çöreği'ne coğrafi işaret tescili

Şerife Serap KARA-Sinan HARMANCI/AMASYA, (DHA) -AMASYA’nın 'Burmalı Amasya Çöreği', Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi.

Kente özgü tarihi 100 yıl öncesine dayanan, nohut mayasıyla özel olarak hazırlanıp, odun ateşinde pişirilmesiyle ünlü 'Amasya Burmalı Çöreği’, Amasya Valiliği öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğiyle yapılan başvuru sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Tescil kapsamında yöreye özgü lezzet için tanıtım programı gerçekleştirildi. Programa Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Fatih Ören, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç ve protokol üyeleri katıldı.

TESCİL SAYISI 10’A ÇIKTI

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, coğrafi İşaretlerin önemine değinerek, "Amasya turizmine katkı sağlamak amacıyla, Valiliğimizin öncülüğünde, başta gastronomi ağırlıklı olmak üzere ilimize ait coğrafi işaretlerin arttırılması yönünde çalışmalar başlattık. Amasya Etli Çiçek Bamyası Yemeği, Amasya Toyga Çorbası, Amasya Baklalı Dolma, Amasya Çöreği ve Amasya Patlıcan Pehli Resmi Coğrafi İşaret Belgelerini geçtiğimiz aylarda almış ve voğrafi işaretli ürün sayımızı 9’a çıkarmıştık. Bugün de yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda, 'Burmalı Amasya Çöreği'ni Amasya’mızın 10'uncu coğrafi işaretli ürünü olarak tescillemiş olduk. Kısmet olursa 2022 yılı içerisinde diğer 23 adet coğrafi işaretimizi de tescil ettirerek, coğrafi işaret sayımızı 33’e çıkaracağız" dedi.

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı da "Bugün tescillenen Burmalı Amasya Çöreği, ilimizi markalaştırmada yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekecek ve Amasya’mıza özgü simgelerin tescillenmesi turizme olumlu katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber