Geri Dön
İzmir Bergama'da çam kozalak emici böceğiyle mücadelede hedef popülasyonunu azaltmak

Bergama'da çam kozalak emici böceğiyle mücadelede hedef popülasyonunu azaltmak

Bergama'da çam kozalak emici böceğiyle mücadelede hedef popülasyonunu azaltmak

Bergama'da çam kozalak emici böceğiyle mücadelede hedef popülasyonunu azaltmak

İZMİR, (DHA)-İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Ormancılar Derneği ile Bergama Kozak Yaylası'nda çam fıstığındaki verim düşüklüğüne çözüm üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlar, iklim krizine bağlı kuraklığın etkilerinin yanı sıra çam kozalak emici böceğinin de verim düşüklüğüne neden olduğunu belirledi. Bölgeye özel tuzaklar yerleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, böceğin popülasyonunu azaltmayı hedefliyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Başka Bir Tarım Mümkün' vizyonuyla oluşturulan İzmir Tarımı stratejisi doğrultusunda küçük üretici her alanda destekleniyor. 2019'da Türkiye Ormancılar Derneği ile iş birliği protokolü imzalayan Büyükşehir Belediyesi, Kozak bölgesinde çam fıstığındaki verim düşüklüğünün nedenlerini tespit etmek ve mücadele etmek için çalışmalarını sürdürüyor. Geçimini büyük ölçüde çam fıstığından sağlayan üreticinin gelir kaybı her geçen gün artarken, uzmanlar iklim krizine bağlı kuraklık ve çam kozalak emici böceğinin etkisi üzerinde duruyor. 15 mahallede ormanlık alanlara çam kozalak emici böceğinin yakalanması için büyük ve küçük tuzaklar yerleştiren Büyükşehir Belediyesi, bölgede kurduğu iki hava kirliliği ölçüm istasyonu ve iki meteoroloji istasyonuyla veri analizlerini de sürdürüyor.

İKİ TİP TUZAK HAZIRLANDI
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sezgin Özden, bölgede hastalık ve zararlıların araştırıldığını belirtip, "Proje kapsamında yapılan araştırmalarda fıstık çamlarında zarar yapma potansiyeli bulunan bir mantar hastalığı tespit edildi. Ancak bu mantarın yoğunluğunun henüz zarar yapacak boyutta olmadığı belirlendi. Ağaçların stresinin artmasıyla mantarın zarar yapmaya başlayabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Projenin zararlı böceklerle ilgili kısmında ise çam kozalak emici böceği araştırılıyor. Böceğin kışlama davranışına yönelik olarak, bazıları ağaç gövdelerine asılan, bazıları ise orman içi açıklık alanlara konulan iki tip tuzaktan söz eden Prof. Dr. Özden, "Tuzakların hemen hepsinde az da olsa çam kozalak emici böceği tespit ettik. Kıranlı Mahallesi'ne kurduğumuz tuzak tiplerinin birinde 72, diğerinde ise 30 adet böcek belirledik. Bu bulgu, tasarlanan tuzakların çam kozalak emici böceğini cezbetmede başarılı olabileceğini gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bu tuzak tiplerinden ekonomik olarak daha uygun olanının daha çok sayıda üretilerek, Eylül 2022'de Kozak'taki farklı bölgelere yerleştirilmesi fikrimizi sunacağız" diye konuştu.

'TUZAKLARLA BÖCEĞİN POPÜLASYONU AZALTILACAK'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Şube Müdürlüğü'nde görevli Orman Mühendisi Mehmet Volkan Kester ise çam kozalak emici böceğine özel bir tuzak kurulduğuna dikkati çekip, "Bu tuzak oldukça etkili. Böceklerde kızılötesi almaçlar var. Sıcak alanları belirleyip, bu alanlara yöneliyor. Hazırladığımız tuzaklar da sıcak olduğundan, böcekler kış uykusunu geçirmek için bu tuzaklara giriyor. Tuzaklara giren böcekler, daha sonra imha ediliyor. Bu böcek tuzakları çoğaltılacak. Böylece kozalak veriminde böceğin oluşturduğu düşüşün önüne geçilmeye çalışılacak. Bu tuzaklar aracılığıyla böceğin döl vermesini engelleyip, popülasyonunu azaltmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

'İŞLETMEMİ KAPATMAK ZORUNDA KALDIM'
Karaveliler Köyü Muhtarı Feridun Gürkaya da bu sorunun 15 yıldır devam ettiğini ve köylünün çok büyük bir gelir kaybına uğradığını belirterek "Kozak Yaylası'nın yüksek kesimlerinde ağaçlarda kozalaklar olsa da bunların içi boş. Rakımın düştüğü yerlerde kozalak bile yok" dedi.
Üretici Mehmet Gider ise Bergama'da doğup büyüdüğünü, çam fıstığı işletmeciliği yaptığını vurgulayıp, "Hastalık başlayınca ağaçlarda verim düştü, ben de işletmemi kapattım. İnsanlar şu anda ekonomik olarak çok zor bir durumda. Burada benim gibi bir sürü işletme kapamak zorunda kaldı. İnsanlar ürün alamayınca ağaçları kesmeye başladı" diye konuştu.

SOSYOEKONOMİK ARAŞTIRMALAR DA YAPILDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede sosyoekonomik araştırmalar da yapıyor. Sosyolog Filiz Egi Oğuz, "Sosyoekonomik analiz de bu araştırmada önemli yer tutuyor. Üreticilerle her zaman bir aradayız. Bu havzada bulunan 16 köyün, 40-50 milyon dolar olan gelirinin ciddi anlamda düştüğünü gördük. Bunun yanı sıra yaşanan sorunlar üreticilerin örgütlenmesini sağladı. Kozak'ta köylüler kooperatifleşerek dayanışma içerisine girdi" dedi.
(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber