Geri Dön
Merkez Çay kolik ilçe

Çay kolik ilçe

Çay kolik ilçe

Çay kolik ilçe

Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)- KARADENİZ'de üretilen çayın en çok tüketildiği yerleşim alanlarından biri olan Muş’un Hasköy İlçesi’nde, ev yerine kahvehanelerde odun ateşinde demlenen çayı tercih eden vatandaşlar, iftardan sahura kadar közde çay keyfi yapıyor. 20 kahvehanenin bulunduğu ilçede, her bir vatandaş bir gecede en az 30 bardak çay içiyor.
         Karadeniz'de bin bir emekle üretilen çaylar, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Muş’un Hasköy İlçesi’nde özenle demleniyor. Yaklaşık 15 bin nüfusa sahip ilçe merkezindeki 20 kahvehanede, özellikle Ramazan ayı dolayısıyla iftardan sahura kadar közde çay keyfi yaşanıyor. İlçenin bütün kahvehanelerinde tuğlalardan hazırlanan ocakların üzerine yerleştirilen kazanların altında yakılan odun ateşiyle, demlikler dolusu çaylar hazırlanıyor. Ev yerine kahvehanelerde odun ateşinde hazırlanan çayı tüketmeyi seven ilçe sakinleri, başka hiçbir yerde çay tüketmiyor. Her bir kahvehanede yaklaşık 3 bin çay satışının gerçekleştirildiği ilçede, iftardan sahura kadarlık vakitte her bir vatandaş yaklaşık 30 barda çay içiyor.
"EVLERİMİZDE ÇAY İÇMİYORUZ"
         Köz çayı ile yetişen ilçe sakinlerinin örf ve adetlerini sürdürdüklerini söyleyen Hasköy Belediye Başkanı Hikmet Karayel, Rize’de üretilen çayın en çok ilçelerinde tüketildiğini vurguladı. Misafir olarak Muş’a gelen vatandaşların Hasköy’de köz çayı içmeden ilçeden ayrılmadığını ifade eden Karayel, “Odun ateşi üzerinde kaynayan su ile demlenen çayı içiyoruz. Evlerde çay içmiyoruz. Kahvehanelere geliyoruz, burada köz çayımızı içiyoruz. Ramazan ayında, iftar sonrası sahur vaktine kadar kahvehanelerimiz tıklım tıklım doluyor. Vatandaşımız köz çayını içiyor ve birbiriyle sohbet ediyor" diye konuştu.
         Köz çayı ile meşhur olan Hasköy İlçesi’ne gelecek olan misafirlere çay daveti yapan Karayel, “Hasköy ilçemizde köz çayımız meşhurdur. Muş’a, bu bölgeye gelecek olan insanları ilçemize köz çayı içmeye davet ediyorum. Gelsinler, Hasköy ilçemizdeki lezzetli köz çayını tatsınlar, içsinler" dedi
ÇAYI KÖZSÜZ İÇMİYORLAR
         20 kahvehanenin bulunduğu ilçede vatandaşların evlerinde çay içmeyip, kahvehanelerde çay içtiğini belirten kahvehane işletmecisi Hakan Barik ise “Çay Karadeniz'de üretiliyor, Muş’un Hasköy İlçesi’nde tüketiliyor. İlçemizde yaklaşık 20 kahvehane var. Her kahvehanede hemen hemen 3 bine yakın çay satışı yapılıyor. Kimse evinde çay içmiyor. Erkekler köz çayını tercih ediyor. Köz çayını içiyor" diye konuştu.
“30 BARDAK İÇİYORUM"
         Ramazan ayı dolayısıyla iftardan sahura kadarlık vakitte yaklaşık 30 bardak çay tükettiğini söyleyen Hakan Öztürk de “Evde çay içmiyorum. İftardan sonra kahvehanelerde çay içiyorum. Günde 20- 30 bardak çay içiyorum. Bu kadar çay içmemin nedeni, çayın odun ateşinde hazırlanması" dedi.

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber