Geri Dön
Merkez Anız yakanlara dekar başına 109 TL ceza kesilecek

Anız yakanlara dekar başına 109 TL ceza kesilecek

Anız yakanlara dekar başına 109 TL ceza kesilecek

Anız yakanlara dekar başına 109 TL ceza kesilecek

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE’de, hububat ürünlerinin yetiştirildiği arazilerde hasattan sonra anız yakmanın dekar başına cezası, 109 lira 49 kuruş olarak belirlendi. Yakılan anızın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi halinde ise cezaların 5 kat artırıldığı bildirildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, dikkatsizlik, tedbirsizlik ve gerekse hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak amacıyla çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşıldığı belirtildi. Hububat hasadı sırasında biçimin mümkün olduğu kadar alçaktan yaptırılması gerektiğinin belirtildiği açıklamanın devamında, “Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlular balya makinesi ile balyalanarak hayvan yemi olarak veya ahırlarda altlık olarak kullanılabilir. Kalan anız artıkları sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenmiş olur. Anız ve kuru otlarla kaplı boş alanların yakılması yasaktır. Anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerimiz derhal idari ve adli mercilere haber verilmelidir. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Sağlıklı bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarla topraklarımızın verimliliğinin korunması kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. Bu nedenledir ki; her yıl olduğu gibi bu yıl da, her ne sebeple olursa olsun anızların yakılması bakanlığımız talimatları ve valiliğimiz tebliğince yasaklanmıştır. Çiftçilerimizin bu konuda daha duyarlı davranmaları; kendileri, çevreleri ve ülkemiz için daha yararlı olacaktır" denildi.
DEKAR BAŞINA 109 LİRA CEZA
Osmaniye Valiliği genelgesine göre anız yakanlara her dekar için 109,49 TL idari para cezası kesileceği, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise cezanın beş kat artırılacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber