Geri Dön
Sivas Antika teraziler 'Saklı Hazineler' sergisinde

Antika teraziler 'Saklı Hazineler' sergisinde

Antika teraziler 'Saklı Hazineler' sergisinde

Antika teraziler 'Saklı Hazineler' sergisinde

Ayşe Mine EĞÜZ/SİVAS, (DHA) - SİVAS'ta yaşayan Mehmet Tetiker'e (74) ait 90 antika posta, bakkal ve çerçi terazileri 'Saklı Hazineler' sergisinde görücüye çıktı.
Kent merkezinde yaşayan Mehmet Tetiker, babası Mustafa Tetiker'den kendine kalan antikacılık mesleği boyunca çeşitli teraziler biriktirdi. Tetiker’in biriktirdiği 300'ün üzerinde olan teraziden 90'ı Sivas Valiliği tarafından "700 Fikir 700 Proje" kapsamında hazırlanan 'Saklı Hazineler' sergisinde yer aldı. Sivas Kongre ve Atatürk Müzesi Sergi Salonunda sergilenen terazilere vatandaşlar ilgi gösterdi.
Sergi hakkında bilgi veren Mehmet Tetiker, "Buradaki teraziler posta, bakkal ve çerçi terazileri. Bunları uzun zaman biriktirdim. Babam antikacı Sivas’ın 1 numaralı antikacısıydı. Müzeye 9 binin üzerinde eser verdi. Teraziye gönül verdik o yüzden terazi biriktirdik. Oğlum terazileri sevdi o yüzden bunları biriktirdik. Buradaki sergide 90 parça bulunuyor ama biriktirdiklerimiz 300'ün üzerinde. Buradaki terazilerin yaşları 80, 90, 100, 120 civarlarında. Mesela seyyar çerçi terazileri mahallelerde elma satılırken kullanılan terzilerdir. Buradaki terazileri tek tek satın aldım" dedi.

'SİVAS'A İLGİ ÇEKMEK İSTİYORUZ'
Türkiye’de ciddi koleksiyonerlerin olduğunu belirten Kültür ve Turizm İl Müdür Teoman Karaca, "Bu proje 1 yıldır gündemimizdeydi. Pandemi nedeniyle sergimiz gecikti ama bu sergiyle Sivas’ın saklı hazinelerini çıkarmayı hedefledik. Sivas’ın koleksiyonerleri var. Müzemizin bir köşesinde koleksiyon parçalarına yer vermek istedik. Bu amaçla da ilk sergimizi teraziler sergisiyle başlattık. Amacımızdan bir diğeri de Sivas’a koleksiyonerlerin ilgisini çekmek istiyoruz. Türkiye’de bu işle ilgilenen çok değerli insanlar var" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber