Geri Dön
Van Van otlu peynirinin Avrupa'ya pazarlanması için çalışma başlatıldı

Van otlu peynirinin Avrupa'ya pazarlanması için çalışma başlatıldı

Van otlu peynirinin Avrupa'ya pazarlanması için çalışma başlatıldı

Van otlu peynirinin Avrupa'ya pazarlanması için çalışma başlatıldı

Behçet DALMAZ/VAN,(DHA)- VAN'da yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peynir, 31 Aralık 2018 yılında  Türk Patent ve Marka Kurumu'nca (TÜRKPATENT) tescillendi. Van otlu peynirinin yurt dışına pazarlanması ve tescillenmesi için de çalışma başlatıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, "Van Otlu peynirinin sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da coğrafi işaret tescili alması için gerekli girişimlere başlayacağız. Van peynirini, dünyadaki diğer peynirlerden ayıran özellik yüksek rakımlı dağlarda yetişen aromatik bitkilerden yapılmasıdır. Peynirimizin uluslararası pazarlarda satılmas için çaba sarf ediyoruz." dedi.

Van'da 2014'te 51 bin 793 kişinin katılımıyla 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekorunun kırılması sonrası, yaylalarda yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan otlu peyniri, 31 Aralık 2018 yılında, Van Kahvaltısı ise 2020'de Türk Patent ve Marka Kurumu'nca (TÜRKPATENT) tescillendi.  Yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen 'karakovan balı', un, tereyağı, yumurtanın karışımıyla oluşan 'murtuğa', bölgeye özgü tereyağında kavrulan ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan kavut gibi birçok kahvaltı çeşidinin vazgeçilmezi olan Van'ın otlu peynirinin yurt dışında pazarlanması ve tescillenmesi için çalışma başlatıldı. 

'OTLU PEYNİR, VAN KAHVALTISININ VAZGEÇİLMEZİ'

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van Kahvaltısı'nın bir konsep olarak dünyada başka kentte olmayan  tescillenenen öğün olduğunu belirtti. Van kahvaltısının 14 bileşeni olduğunu söyleyen Takva," Bileşenler içerisinde  otlu peyniri baştacı olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla Van Kahvaltısı'nın, kahvaltı kültürünün vazgeçilmez yöresel ürünü otlu peyniridir. Otlu peyniri ile ilgili 2014 yılında bir çalışma başlatmıştık. İlk kez 2014'tte dünya rekorunu 1 Haziran'da pazar günü 51 bin 793 kişinin katılımıyla denememizin hemen akabinde, Van otlu peynirinin coğrafi işaret tescili için Türk Patent  Enstitüsünün ilgili dairesine müracaat etmiştik. Van otlu peynirini, dünya'daki diğer peynir çeşitlerinden ayıran temel özellikleri bir araya getirmek ve bunun standardını yakalamak açısından oldukça zorlu bir süreçti. Bu süreçte hem Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün, hem YYÜ'nün ilgili birimlerinin ciddi desteklerini de aldık. Özellikle tuz oranı konusunda çok ciddi bir problem vardı. Onu da belli bir aşamaya getirdikten sonra 31 Aralık 2018 tarihinde coğrafi işaret tescilini almış olduk. Buradaki peyniri dünyadaki diğer peynirlerden ayıran iki temel konu var. Bir tanesi Norduz koyunu. Buranın koyunu dünyadaki diğer koyunlardan farklıdır.  Norduz koyununun sütünden elde edilen ve bu coğrafyada uygun hale gelen bu koyun türünün sütünün özelliği, aynı zamada 1750 ve üzeri arkımda yetişen endemik aromatik bitkilerimiz bu peynirin bileşenleri haline geliyor. Dolayısıyla nisan ayında koyunlar yavruluyorlar ve Mayıs-Haziran aylarında da artık yavrular belli bir büyüme aşamasına geldikten sonra, bizim insanlarımız kırsalda başta olmak üzere,bu sütü peynire dönüştürüyorlar. Ama aynı zamanda bahar ayları ile beraber de bu endemik aromatik bitkiler işte kenger, sirmo gibi ürüntüler bu peynire kendi aromalarını ve tadları vererek, standart bir peynir çeşidine dönüştürüyor. Bunlar 6 ay boyunca yer altında saklanıyor. Ondan sonra da kışın tüketilmek üzere sofralarımızın baştacı haline geliyor."dedi.

'VAN'IN OTLU PEYNİRİ STANDART ÜRETİME BAŞLAYACAK'

Bir kadın girişimcinin peynirin standart üretime kavuşması ve bunu uluslararası pazarlara da göndermek üzere bir çalışma yürüttüğünü anlatan Takva,"Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz ve bu kadın giriyimcimizin bu konudaki çabasını takdir ediyoruz.Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak da yapılan bu çalışmaya gereken her türlü desteği samimiyetle kendilerine vereceğiz. Van Otlu peynirinin sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da coğrafi işaret tescili alması için gerekli girişimlere başlayacağız. Umuyor ve diliyorum ki, kısa zamanda Van Otlu peynirinin artık uluslararasında pazarlanması konusunda da bir standardı yakalanlar. Van'ın otlu peyniri çok farklı alanlarda üretiliyor. Bu unedende peynire katılan otların türü, aroması ve tadları farklı oluyor. Bunu belli bir standartta artık uluslararasını sağlayacak bir çalışmanın olması gerekiyordu. Bu çalışmayı yapan iş kadınımızı tebrik ediyorum. Coğrafya olarakTürkiye'nin 6'ıncı büyük kentiyiz."diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber