EN ÇOK OKUNANLAR

Marketi basıp 4 kişiyi yaraladılar

Tefecilikle suçlanan galerici kardeşler: Asıl mağdur biziz

Bilim Kurulu üyesinden kafa karıştıran koronavirüs açıklamaları için uyarı

Güney Kıbrıs'ta halk sokağa döküldü

Hortuma kapılan araçta beli kırılan kadının kardeşi konuştu

Üç kardeş, 54 günde koronavirüsten hayatını kaybetti

Yurt

240 çeşit turşu yapan restoran işletmecisi: Turşu sirkeyle yapılır

18.10.2020 10:21
240 çeşit turşu yapan restoran işletmecisi: Turşu sirkeyle yapılır

Antalya'da restoran işleten Mustafa Hazar (58), çam kozalağı, çıra, yumurta, hamsi, tropik meyveler, sarımsak ve ahtapot başta olmak üzere 240 çeşit turşu hazırlıyor. Hazar, "Sıcak iklimde yaşayanlar turşusunu az sirkeyle yapmalı, soğuk iklimdekiler ise sirkeyi fazla tutmalı" dedi.

Muratpaşa ilçesi Lara bölgesinde 27 yıldır restoran işleten Mustafa Hazar, 240 farklı ürünün turşusunu kurdu. Hemen hemen tüm meyvelerin yanı sıra, çam kozalağı, çıra, bıldırcın ve yumurta, hamsi, yer elması, şeker pancarı, biber, ejder meyvesi, ceviz, fındık ve ahtapottan da turşu kuran Hazar, restoranın vitrinini turşularıyla doldurdu. Son olarak turşu koleksiyonuna iç bakla turşusunu ekleyen Hazar, turşu kurmanın inceliklerini anlattı.

Kuracağı turşu için çeşme suyu kullandığını söyleyen Hazar, "Çeşme suyunun klor ve minarel oranları işlenmiş suya göre farklı. Bu nedenle sadece çeşme suyu kullanıyorum. 3 litre suyun içine yarım su bardağı sirke, bir tam su bardağı limonlu su, bir tam su bardağı kaya tuzu ve yarım su bardağı limon tuzunu ekleyerek, eriyinceye kadar karıştırıyorum" dedi.

'TURŞUNUN OLGUNLAŞMA SÜRESİ DEĞİŞKENDİR'

Turşu hazırlığının en önemli ayrıntısının suyu olduğunu anlatan Hazar, tarifini şöyle sürdürdü:

"Karışımımızı suyun içinde erittikten sonra, daha önceden yıkanmış sebzemizi veya meyvemizi cam kavanoza koyuyoruz. İçine 6-7 sarımsak ve aroma vermesi amacıyla 2 defne yaprağı ekleyerek, kavanozda boş yer kalmayacak şekilde turşu suyunu ekliyoruz. Turşusunu kurduğumuz ürünün sertliğine göre kimileri 4 günde yeme kıvamına gelir, kimileri 30 günde. Mesela salata turşusu 4 günde yenilecek kıvamı alır. Fakat kelek turşusunun olgunlaşması 30 günü bulur."

'SICAK İKLİMDE YAŞAYANLAR AZ SİRKE KULLANMALI'

Sıcak iklimde yaşayanların ve turşu yapmak isteyenlerin sirkeyi az kullanması gerektiğini aktaran Mustafa Hazar, soğuk iklimlerde yaşayanların ise sirkeyi daha fazla kullanmaları gerektiğini söyledi. Sirkenin sıcak iklimde ürünü yumuşatacağını kaydeden Hazar, "Antalya gibi sıcak şehirlerde turşu az sirkeyle yapılmalı. Kesinlikle rafine tuz kullanılmamalı ve kapatılan kavanozların içindeki ürüne göre olgunlaşma zamanı bilinmeli" dedi.

1

Marketi basıp 4 kişiyi yaraladılar

2

Tefecilikle suçlanan galerici kardeşler: Asıl mağdur biziz

3

Bilim Kurulu üyesinden kafa karıştıran koronavirüs açıklamaları için uyarı

4

Güney Kıbrıs'ta halk sokağa döküldü

5

Hortuma kapılan araçta beli kırılan kadının kardeşi konuştu

6

Üç kardeş, 54 günde koronavirüsten hayatını kaybetti

7

ABD'deki motokros şampiyonasında sürpriz evlilik teklifi

8

Koronavirüslü kişinin tükürdüğü 9 yaşındaki çocuk: Bildiği halde tükürdü

Güney Kıbrıs'ta halk sokağa döküldü
Marketi basıp 4 kişiyi yaraladılar
Denizaltıdan ele geçirildi: 60 milyon dolar değerinde...
Avustralyalı muhabirin suratına yayın sırasında kuş çarptı
Pes dedirten olay! CIA ajanı gibi davranarak...
Hortuma kapılan araçta beli kırılan kadının kardeşi konuştu
Bağcılar'da korku dolu anlar! Krize girip evi ateşe verdi
Büyükçekmece'de bodrum katını su bastı, çocuklarını sırtına alıp çıkardı
Cumhurbaşkanı Tatar KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL B9'i test etti
Rektör Özkan'dan Başkan Böcek ile ilgili açıklama
Enver Altaylı'dan ‘FETÖ'nün gayrimeşru işler imamına' Kozinoğlu'nun durdurulması mesajı
Üç kardeş, 54 günde koronavirüsten hayatını kaybetti
MSB'den 29 Ekim'e özel video
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hajiyev duyurdu:  Sözde ‘Savunma Bakanı' cehenneme gönderildi
Halil Sezai yarın hakim karşısına çıkacak