Geri Dön
Gündem Ankara'da inşaat kazısında temeli kayan binanın çatısı çöktü... Yıkıma ara verildi

Ankara'da inşaat kazısında temeli kayan binanın çatısı çöktü... Yıkıma ara verildi

Ankara’nın Çankaya ilçesinde, temeli kaydığı için yıkım çalışmalarına devam edilen Açelya Apartmanı'nın çatısı gürültüyle çöktü. Yıkım çalışmasına ara verildi Soruşturma kapsamında gözaltına alınan inşaat müteahhidi Süleyman A., hafriyat şirketi sahibi Serkan K. ve kepçe operatörü Özkan K., tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Çankaya ilçesi İleri Mahallesi Mektep Sokak'ta bulunan arsada apartman inşaatı için temel kazısı yapılmaya başlandı. Dün saat 15.00 sıralarında kepçe ile kazı çalışması devam ederken, kazı alanının bitişiğinde 2013 yılında inşa edilen 8 katlı Açelya Apartmanı'ndan çatırtı sesleri duyuldu. Ardından da apartmanının zemininde ve sokak üzerinde derin yarıklar oluşmaya başladı. Binada oturanlar kendilerini dışarıya attı.

BİNALAR BOŞALTILDI

İhbar üzerine gelen AFAD, polis ve itfaiye ekipleri binada ve çevrede inceleme yaptı. Yapılan incelemede binanın temelinde kayma meydana geldiği ve çökme riski bulunduğu belirlendi. Bunun üzerine binanın çevresinde bulunan 20 bina da tedbir amacıyla tahliye edildi. Evlerini boşaltan vatandaşlardan bazıları gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşlardan bazıları geceyi komşu ve akrabalarının yanında geçirirken, kalacak yeri olmayanlar Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin misafirhanelerine yönlendirildi. Çökme tehlikesi bulunan bina ile boşaltılan diğer binaların bulunduğu bölge güvenlik şeridi ile kapatıldı.

BİNA YIKILMAYINCA, KONTROLLÜ YIKIM BAŞLADI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ankara Valisi Vasip Şahin, akşam çökme riski bulunan binada inceleme yaptı, yetkililerden bilgi aldı. Soylu, vatandaşlarla konuşarak, mağdur edilmeyeceklerini söyledi. Gece yapılan incelemeler sonunda binanın kendiliğinden yıkılması beklendi. Ancak gece boyunca çatırtı seslerinin gelmeye devam ettiği bina yıkılmadı. AFAD ve belediye ekipleri, günün aydınlanması ile birlikte binada yeniden inceleme yaptı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Vali Vasip Şahin ile birlikte öğle saatlerinde tekrar gelerek, yetkililerden bilgi aldı. Yapılan görüşmelerin ardından binanın kontrollü şekilde yıkılması kararlaştırıldı. Güvenlik önlemlerinin alınması ardından iş makinesi ile 8 katlı apartmanın kontrollü yıkımına başlandı.

SOYLU: KONTROLLÜ YIKILACAK

Basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Soylu, binanın kontrollü şekilde yıkılacağını belirterek, "Çevredeki binalara hasar verip vermeyeceği; bina tıraşlanırken, makaslanırken ne kadar dayanıklılık göstereceğine bağlı. Teknik arkadaşlar, genel müdürlerimiz, AFAD başkanımız buradaydı, Çankaya Belediyesinin yöneticileri de buradaydı. Birlikte değerlendirmeyle bir karar alındı" diye konuştu.

YAVAŞ VE TAŞDELEN DE İNCELEME YAPTI

Bu sırada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Açelya Apartmanına gelerek inceleme yaptı. Bazı vatandaşlar Yavaş'a geç geldiği gerekçesiyle tepki gösterdi. Başkan Yavaş'ın, ekiplerin alanda olduğunu söylemesi üzerine bir kişi, "Sizi bekliyoruz başkanım sizi. Siz geleceksiniz" ifadesini kullandı. Çankaya Belediye Başkan Alper Taşdelen de binada inceleme yaptı.

'İSTEDİĞİN YERE ŞİKAYET ET DEDİ'

Geceyi yakınlarının yanında ve misafirhanelerde geçiren ev sahipleri de gelerek çalışmaları izledi. Yıkımına başlanan binada oturanlardan bazıları gözyaşlarını tutamadı. Bina sakinlerinden Turan Evli, inşaatı yapan müteahhit ile arasında geçen diyaloğu anlatarak, "Benim burada mağduriyetimi kim giderecek, ben burada yılların birikiminin yıkılmasını bekliyorum. Geldim müteahhide 'Kardeşim yapma. Bakın bu kepçe çalışırken bizim bina önden ayrılıyor' dedim. 'İstediğin yere şikayet et, belediyenin bana verdiği ruhsat var, proje var. Ben bunu uyguluyorum' dedi. Nerede, senin yapı denetimin nerede, kimse yok. Belediyeden kim var, kimse yok. 1 tane kepçe, 2 tane kamyon, 1 müteahhit burada çalışıyor. Bir Allah'ın kulu da burada yok. 'Bu binada oturulamaz' diyorlar. Bina yoldan 50 santimetre ayrılmış" dedi.

'KAZMAYA DEVAM EDİN DEDİLER'

Müteahhit ile konuştuktan sonra kazı alanının fotoğraflarını çekip belediyeyi aradığını anlatan Turan Evli, "Belediyeden geldiler; ama 'siz kazmaya devam edin, önleminizi alın, perde betonu çekin' dediler. Daha hala böyle ifade verdiler. Saat 17.30 veya 18.00'de ancak bitti kepçenin çalışması. Ondan beridir de binamızı seyrediyoruz. Ne ortada yetkili arkadaş var ne müteahhit var, kimseyi de bulamıyoruz" diye konuştu.

MÜTEAHHİT GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan olayla ilgili soruşturma başlatıldığı, Mektep Sokak'taki inşaatın müteahhidi ile kepçe operatörünün gözaltına alındığı, soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

BAKAN KURUM: TEKNİK İNCELEMELER DEVAM EDİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara'da, yanına yapılan inşaatın temel kazısı sırasında kayma meydana gelen Açelya Apartmanı'na ilişkin açıklama yaptı. Bakan Kurum, Twitter'daki hesabından yayımladığı mesajında, 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Teknik incelemelerin devam ettiğini kaydeden Kurum, "Ankara'nın Çankaya ilçesi İleri Mahallesi'nde inşaat çalışması sırasında meydana gelen toprak kayması ve istinat duvarı çökmesi nedeniyle olaydan etkilenen hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bölgede ilk andan itibaren bakanlıklarımız ve üniversite hocalarımızla birlikte teknik analizlerimizi titizlikle yürüttük. Hasar tespit ve yapı işleri uzmanlarımız tahliye edilen binalarda ve çevrede teknik incelemelerine devam ediyorlar. Önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliği. Bakanlıklarımız ve belediyemizle birlikte gerekli bütün adımlarımızı süratle atarak vatandaşlarımızın yanında olacağız" dedi.

BAŞKAN YAVAŞ: SAĞ VE SOLDAKİ BİNALAR DA RİSKLİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, yıkım çalışmalarının sürdürüldüğü Açelya Apartmanı'nda inceleme yaptı. Başkan Yavaş, incelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Yavaş, Açelya Apartmanı'nın sağındaki ve solundaki binaların da risk taşıdığını belirterek, "Önündeki binanın da sarsıntıdan dolayı yıkım esnasında problem olacağı söyleniyor. İçtekini yıkıp hafriyatı oradan alındıktan sonra belli olacak. Daha sonra bu yıkıntı bir yerde toplanacak, ailelerin kendi özel mallarını oradan seçmeleri sağlanacak. Koordinasyon merkezi kuruldu. Vatandaşların bundan sonra iskanı konusunda yapılacak işlerde koordine sağlanıyor. Kimse mağdur edilmeyecek. Bakanlık, valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi olarak herkes üzerine düşeni yapıyor" dedi.

'YAPI DENETİM RAPORU ALINMAMIŞ'

Soruşturma detayları hakkında da bilgi veren Mansur Yavaş, "Şu ana kadar yapı denetim raporu alınmamış, müteahhit 'Ben başlamam, dedim' diye ifade vermiş. 'Ama beni dinlemedi' demiş. Soruşturması da devam ediyor" diye konuştu.

Riskli apartmanın yıkımının ardından kaç binanın yıkılacağının belli olacağını belirten Yavaş, "Kira yardımı yapılacak, eşyaları verilecek ya da mevcut kurumların belediye dahil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın elindeki dairelere yerleştirebiliriz. Önümüzdeki 1-2 gün içinde belli olacak" dedi.

Başkan Yavaş, yıkımın gece saatlerine kadar devam edeceğini söyledi.

HAFRİYAT, BELEDİYENİN BELİRLEDİĞİ YERDE AYRICA BİRİKTİRİLECEK

Çankaya ilçesindeki Açelya Apartmanı'nda bina yıkım çalışmaları makaslı ekskavatör ile kontrollü şekilde devam ediyor. Enkaz ise belediyenin belirlediği alanda ev sahiplerinin değerli eşyalarını bulabilmesi için ayrıca biriktirilecek. Bina kontrollü şekilde yıkılmaya çalışılırken, aniden yıkılması ihtimaline karşı da çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis barikatları genişletildi. Binanın temelinin oynamasına neden olan iş makinası ise sarsıntıya neden olacağı gerekçesiyle olduğu yerden henüz kaldırılamadı.

HASSAS CİHAZLARLA ÖLÇÜM YAPILIYOR

Yıkımına devam edilen Açelya Apartmanı'nın çevresindeki binalarda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından lazerle sürekli ölçüm yapılıyor. Yıkım çalışmaları sırasında diğer binalarda meydana gelebilecek hareketlilikler hassas cihazlarla tespit ediliyor.

Bölgedeki geniş güvenlik önlemleri sürerken, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AFAD Başkanı Hamza Taşdelen ile Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen sık sık yıkım alanına gelerek ekiplerden bilgi aldı.

Çalışmaların gece boyunca da devam etmesi beklenirken, aydınlatma için projektörler de alana getirildi. Binanın kendi kendine çökmeden kontrollü bir şekilde yıkılmasının 2 günü bulabileceğini söyleyen ekipler Açelya Apartmanın yıkımın ardından çevredeki diğer 20 binanın oturmaya uygun olup olmadığı hakkında rapor düzenleneceğini belirtti.

Buğra OLAÇ-Celal ATALAY/ANKARA, (DHA)

MÜTEAHHİT, HAFRİYAT ŞİRKETİ SAHİBİ VE KEPÇE OPERATÖRÜ SERBEST

Ankara'nın Çankaya ilçesinde yapılan inşaat kazısında Açelya Apartmanı'nın temelinde kayma oluşması nedeniyle, süren soruşturmada gözaltına alınan inşaat müteahhidi Süleyman A., hafriyat şirketi sahibi Serkan K. ve kepçe operatörü Özkan K., tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

BAKAN SOYLU, YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Açelya Apartmanı'ndaki kontrollü yıkım çalışmasını incelemek için alana geldi. Bakan Soylu, uzman ekiplerden çalışmaya ilişkin bilgi aldı. Soylu, daha sonra görevli polis ekiplerini selamladı. Polislere Allah'tan kolaylık dileyen Soylu, "Gününüz de kutlu olsun" dedi.



'DEVLET KİMSEYİ MAĞDUR ETMEZ'

Soylu, alandan ayrılırken, mahalle sakinlerini de selamladı. Soylu ile diyaloğa giren bir mahalleli, "Ne olacak efendim bu işler. İnşallah mağdur olmayız" dedi. Bakan Soylu, vatandaşa cevaben, "O bina yıkılacak. Devlet kimseyi mağdur etmez. Merak etmeyin" ifadelerini kullandı.

Soylu, daha sonra Türk Kızılay ekipleri ile fotoğraf çekindi.

BİNANIN ÇATISI GÜRÜLTÜYLE ÇÖKTÜ

Ankara’nın Çankaya ilçesinde, temeli kaydığı için yıkım çalışmalarına devam edilen Açelya Apartmanı'nın çatısı gürültüyle çöktü. Binanın giriş kısmında süren yıkım çalışmasının ilerlemesi nedeniyle çatının yıkıldığı belirtildi.

YIKIM ÇALIŞMASINA SABAHA KADAR ARA VERİLDİ

Açelya Apartmanı’nın yıkımı sırasında binadan kopan bir parça da iş makinasının üzerine düştü. Düşen beton parçasının iş makinesinin hidrolik borusunu patlattığı belirtilirken, yıkım çalışmasına sabah saatlerine kadar ara verildi. Öte yandan, lazerle yapılan ölçümde apartmanın yaklaşık 30 santim kaydığı belirtildi. Caner ÜNVER / ANKARA,(DHA)