Geri Dön
Gündem Camilerde sosyal mesafeli bayram namazı

Camilerde sosyal mesafeli bayram namazı

Ramazan Bayram namazı, koronavirüs tedbirleri gereği sosyal mesafe kurallarına uyularak kılındı.

Camilerde sosyal mesafeli bayram namazı

İSTANBUL'DA BAYRAM NAMAZI KILINDI

İstanbul'da Ramazan Bayram namazı kılındı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bayram namazını Ayasofya Camii'nde kıldı. Şentop, camii çıkışı açıklamalarda bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da, Ayasofya Camii'nde bayram namazını kıldırdı ve hutbeyi okudu.

Tam kapanma uygulamasında Ramazan Bayram namazı, yoğun önlemler altında İstanbul'da kılındı. İstanbul'da başta Ayasofya Camii olmak üzere Büyük Çamlıca Camii, Eyüp Sultan Camii ve selatin camilerde seccadesini alan vatandaşlar namaza koştu.

Polisin uyarılarıyla camilere gelen vatandaşlar, dua etti, namazlarını kıldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii'nde Kur'an-ı Kerim okudu, bayram namazını kıldıran Erbaş, ardından elindeki kılıçla bayram hutbesi için minbere çıktı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da bayram namazını Ayasofya Camii'nde kıldı. TBMM Başkanı Şentop, namaz sonrası vatandaşlarla bayramlaştıktan sonra açıklamalarda bulundu. İSTANBUL,(DHA)

ÇAMLICA CAMİİ'NDE BAYRAM NAMAZI

Çamlıca Camii'nde bayram namazı koronavirüs tedbirleriyle birlikte kılındı. Cami kısa sürede dolarken çok sayıda kişi ise avluda namaz kıldı.

Bayramı namazını Çamlıca Camii'nde kılmak için binlerce kişi akın etti.

Vatandaşlar sabahın erken saatlerinde camiye geldi. Cemaat kısa sürede caminin içini doldurdu. Güvenlik ekipleri daha fazla kişinin içeri girmemesi için bariyerle cami girişlerini kapattı. Çok sayıda kişi avluda namaz kıldı.

Camiden çıkan bir kişi, "Teravihi kılamadık, bayram buruk geçti geçen seneki gibi. İnşallah tez zamanda daha güzel bayramlar yaşayacağız" dedi. Bir başka kişi ise, "Allah razı olsun çok güzel geçti, içerisi dolu haddinden fazla. Biraz sakıncalı ama geldik ne yapalım" diye konuştu. Gamze ŞİMŞEK-Ramazan EĞRİ/ İstanbul (DHA)

SELİMİYE'DE SOSYAL MESAFELİ BAYRAM NAMAZI VE FİLİSTİN İÇİN DUA

Edirne'de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Selimiye Camisi, Ramazan Bayramı namazında camiye yürüyüş mesafesinde oturan vatandaşların akınına uğradı. Tarihi camide bayram namazı, sosyal mesafe kurallarına uyularak kılınırken, vatandaşlar Filistin’deki zulmün son bulması için ellerini semaya açtı.

Edirne'de Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Selimiye Camisi'nde, bayram namazı koronovirüs tedbirleri kapsamında kılındı. Vatandaşların bayram namazı dolayısıyla akın ettiği tarihi cami içinde ve avlusunda, halıların üzerine görevliler tarafından 1,5 metre arayla sosyal mesafe etiketi konuldu. Namaza gelen cemaat sosyal mesafe kurallarına göre saf tuttu. Namaz öncesi ve sonrası cami görevlileri vatandaşı sosyal mesafe kurallarına uymaları yönünde uyardı. Kısa sürede tarihi cami içi dolunca, cemaat cami avlusunda ve bahçesinde seccadelerini sererek bayram namazını kıldı.

ZULME MARUZ KALAN MÜSLÜMANLAR İÇİN DUA EDİLDİ

Bayram namazı öncesi, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cevdet Kılıç, vaaz verdi. Kılıç, buradaki konuşmasında dünyanın dört bir köşesinde zulem maruz kalan Müslümanlar için dua etti. Kılıç, “Filistinli Müslüman kardeşlerimize, dünyanın bir ucunda, kalbinde, zerre kadar insanlık taşıyan herkesin hicap duyacağı işkence ve asimilasyonu maruz kalmış olan Doğu Türkistanlı Müslüman Türk kardeşlerimize, yerlerinden yurtlarından edilen, gök kubbenin altında sığınacak bir yer bulamadığı için mevcut durumdan kurtulmanın ölümden başka yol olmadığını düşünen Arakanlı Müslüman Türk kardeşlerimize, dünyanın başka köşelerinde zulme ve haksızlığa maruz kalmış Müslüman kardeşlerimize bu zulmü hak görenleri işledikleri zulümlerin karanlığında boğdur yarabbi” diye dua etti.

‘VİRÜSTEN KURTULMAK İÇİN DUA ETTİK’

Sosyal mesafe kuralıyla kılınan bayram namazı çıkışı duygularını aktaran Cihat Demir, “Pandeminin bir an önce son bulması için dua ettik. Bu virüsten kurtulmak için ibadet ettik. İnşallah bütün temennimiz odur. Özellikle Selimiye’yi tercih ettik, dualarımızın kabul olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mesut Çitil de, “Kovidden dolayı dünya genelinde bir sağlık problemi var. Devletler bunlar için elinden gelen yardımı yapıyor, daha fazla yapılması lazım. Şöyle bir burukluk var. Herkes aşıya ulaşamıyor, herkes gerekli sağlık önlemlerini alamıyor. Kendi devletimiz olsun gerekli önlemlerin alınması için biraz daha gayret, halkımızdan da biraz daha hijyene dikkat etmelerini istiyoruz. Allah herkese sağlık, sıhhat ve bol afiyet versin” şeklinde konuştu. Olgay GÜLER – Resul ORUÇOĞLU / EDİRNE, (DHA)

ADANA'DA SOSYAL MESAFELİ BAYRAM NAMAZI

Adana'da Ramazan Bayramı namazı, Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olan Sabancı Merkez Camii'nde sosyal mesafe kuralına uyularak kılınırken, İsrail'in saldırılarında hayatlarını kaybeden Filistinliler için de dua edildi.

Geçen yıl ki Ramazan Bayramı'nda koronavirüs tedbirleri gereği camilerde bayram namazı kılamayan vatandaşlar, bu yıl camilere akın etti. Koronavirüs tedbirleri gereği 1,5 metre sosyal mesafe bırakarak saf tutan vatandaşlar, namaz öncesi İsrail'in Kudüs ve Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinliler için dua etti. Vaaz ve duaların ardından vatandaşlar bayram namazını kıldı. Gökhan KESKİNCİ/ADANA, (DHA)

CAMİ DOLUNCA BAYRAM NAMAZI DIŞARIDA KILINDI

Tokat'ta sosyal mesafe kurallarına uygun Ramazan Bayramı namazı kılındı. Cami içerisinde yer kalmayınca vatandaşlar yanlarında getirdikleri seccadeler ile dışarıda ibadetlerini yerine getirdi.

Tokat'ta Ramazan Bayramı namazı için vatandaşlar erken saatlerde camilerde yerini adı. Sosyal mesafe kurallarına uyulması yönünde sık sık yapılan anonslara uyuldu. Sosyal mesafe sebebiyle cami içi dolunca vatandaşlar dışarıya yöneldi. Birçok vatandaş yanında getirdikleri seccadeleri ile ibadetlerini yerine getirdi. Dışarıda namaz kılanlar da kurallara uydu.

Bayram namazına katılan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, salgının gölgesinde bir ramazan geçirdiklerini belirterek, "Evlerimizde daha kısıtlı imkanlarla ramazanı idrak ettik. İnanıyorum ve dua ediyorum bu son olur. İlk bayramımızda itibaren, neşeli, mutlu bayramlarımıza hep bereberce kavuşuruz diye temeni ediyorum. Bu bayramda evlermizdeyiz, büyüklerimiz ellerinden öpemiyeceğiz. Komuşumuza, eşimize dostumuza ziyaretler yapamayacağız. Ama onlarla telefonla da olsa, görüntülü de olsa bayramlaşacağız. Tüm hemşerilerimin bayramlarını kutluyorum" dedi.

Ayırıca, Başkan Eroğlu, işgal altındaki Doğu Kudüs'te İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını kınadı. Fatih YILMAZ/TOKAT,(DHA)