Geri Dön
Gündem Karaman'da kaybolan genç, 52,5 saat sonra bulundu

Karaman'da kaybolan genç, 52,5 saat sonra bulundu

Karaman'da, araçlarının kara saplanması sonucu mahsur kalan, yanındaki 2 kişiye ulaşılan, kendisi ise kaybolan Ege Kabalak (26), jandarmaya kayıp ihbarı yapıldıktan yaklaşık 52,5 saat sonra bulundu. GSM şirketi aracılıyla 4 ayrı noktaya yansıtıcı olarak mobil baz istasyonu kurulmasıyla, cep telefonuna ulaşılan Kabalak, kaybolduğu noktaya 40 kilometre mesafede, jandarma ekipleri tarafından alınarak Mersin’e getirildi. Sağlık durumu iyi olduğu bildirilen Ege Kabalak’ın çantasındaki yiyecek ve içekleri tüketerek hayatta kaldığı belirtildi.



Sosyal medya fenomeni olduğu öğrenilen Furkan Keleş (23), çarşamba günü arkadaşları Rabia Bingöl (19) ve Ege Kabalak ile otomobille Mersin'e gitmek için yoğun kar yağışı nedeniyle trafiğe kapatılan Ayrancı- Erdemli yolunu kullanmak istedi. Keleş'in kullandığı otomobil, saat 17.00 sıralarında, Mersin sınırı yakınlarında tipi nedeniyle kontrolden çıkıp, kara saplandı. Cep telefonları da çekmeyen 3 arkadaş, geceyi araçlarında geçirdi. Keleş'in Mersin'de oturan annesi, oğluna ulaşamayınca jandarma ve AFAD'a haber verdi.

2 KİŞİ BULUNDU

İhbar üzerine harekete geçen, gece boyunca çalışma yapan ekipler, perşembe günü saat 12.00 sıralarında Keleş'in aracına ulaştı. Rabia Bingöl ve yanındaki 'Liza' isimle köpeği araç içinde, Keleş de yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulundu. Ancak Ege Kabalak'a ulaşılamadı. Keleş ve Bingöl, ambulansla Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı ve sağlık kontrolünden geçirilip, taburcu edildikten sonra aynı gün taksiyle Mersin'e gitti.

CEP TELEFONU SİNYALİ SAYESİNDE BULUNDU

Ege Kabalak'ın bulunması için yürütülen çalışmalara İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Şahin başta olmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gönderilen Jandarma Arama Kurtarma timi, Karaman, Adana ve Mersin AFAD İl Müdürlükleri ile Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekibinden oluşan 220 kişi ve köylüler katıldı. Aramalarda, eğitimli köpekler ile AFAD'ın paletli araçları ve belediye ve özel idareye ait iş makineleri de kullanıldı.

Karlı arazide, zorlu şartlarda aramaları sürdüren ekipler, Kabalak'ın Mersin il sınırları içine girmiş olabileceği üzerine çalışmalarını Toroslar ilçesi Tırtar Mahallesi Cocak Deresi Milil Parkı ve Cehennem Deresi Milli Parkı'na kaydırdı. Görüş mesafesinin tipi nedeniyle yer yer 1 metreye kadar düştüğü, ekiplerin kullandığı araçların cam sileceklerinin dahi donduğu bölgede aramalar 3 gün boyunca devam etti.

Bugün GSM şirketi aracılığıyla 4 ayrı noktaya yansıtıcı olarak mobil baz istasyonu kuruldu. Ardından cep telefonuyla Kabalak'a ulaşıldı. Jandarma ekipleri, Kabalak'ın yerini tespit etmek için bulunduğu bölgeden görüntü çekip göndermesini istedi. Bu sırada Jandarma Genel Komutanlığı'na ait helikopter havadan, karadanda 3 ayrı bölgeden Kabalak'a ulaşmak için harekete geçildi. Jandarma ekipleri bugün saat 12.20 sıralarında Kabalak'a ulaştı.

Bitkin düştüğü görülen Kabalak, jandarmayı karşısında görünce büyük mutluluk yaşadı. Jandarma personeli, Kabalak'a 'İyi misin, nasılsın sağlığın? Var mı bir sıkıntı üşüyormusun?' diye sordu. Kabalak ise sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, ''Allah'a şükür iyiyim. Bacaklarım biraz rahatsız'' cevabını verdi.

JANDARMA MONTUNU VERDİ

Bunun üzerine jandarma personeli üzerindeki montu çıkartıp Kabalak'a verdi. Kabalak, ilk olarak Çamlıyayla İlçe Jandarma Komutanlığı'na oradan da sağlık kontrolüne geçirilmek üzere hastaneye götürüldü. Kabalak'ın kaybolduğu noktadan yaklaşık 40 kilometre uzakta bulunduğu belirtildi.

SIRT ÇANTASINDAKİ YİYECEK VE İÇEÇEKLERİ TÜKETEREK HAYATTA KALMIŞ

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, kayıp olan Kabalak'ın sırt çantasındaki yiyecek ve içecekleri tüketerek hayatta kaldığını belirtti. Işık, şunları söyledi:

''Gençlerimizin kaybolduğu bilgisi Karaman 112 merkezimize 25 Mart günü sabah 08.00’de ulaştı. Bunun yanında ekiplerimiz, jandarma ve özel idare ekipleri olay yerine sevk edildi. Aramalar sırasında araca ulaşıldı. Aracın içinde bir kadının olduğu görüldü. Kadının alınan bilgiye göre araç içinde 3 kişi olduğu diğer 2 kişinin telefon çeken bir yer aramak üzere arabadan ayrıldıkları ve dönmediklerinin öğrenilmesi üzerine, bu 2 kişinin aranmasına devam edildi. O sıralarda bölge kar ve tipi vardı. Görüş mesafesi zaman zaman 1 metreye kadar düşüyordu. Buna rağmen ekiplerimiz ikinci şahsı da buldular. Daha sonra üçüncü kişinin aramasına geçildi. Arama gece geç saatlere kadar devam edildi. Hava karardıktan sonra arama çalışmalarına ara verildi. Ertesi gün sabah yeniden arama faaliyetleri başladı. Bu faaliyetlerde gerek Mersin gerekse Karaman il jandarma ve AFAD ekiplerinin yanı sıra Niğde’den getirdiğimiz JAK ve Ankara’dan gelen Jandarma Özel Arama Kurtarma ekibi de bizlere katıldı. Aynı zamanda jandarma genel komutanlığımız tarafından görevlendirilen insansız hava aracı da bölgede sıkı bir şekilde arama faaliyetlerini sürdürdü. Fakat bu çalışmalar da bir sonuç vermedi.''

Valı Işık, Kabalak'ın bugün cep telefonuna ulaşılması sayesinde bulunduğunu belirterek, ''Bu sabah bölgeye intikal ettirdiğimiz seyyar baz istasyonu sayesinde kaybolmuş olan üçüncü gencimize de ulaşabildik. Kendisiyle telefon irtibatı sağlandı. Konum atması istenildi. Konumu belirlendi. Aynı zamanda Jandarma Genel Komutanlığı’ndan bir helikopter İskenderun’dan havalandı. Bu sırada da karadan jandarma, Çamlıyayla'daki karakoldan ulaşarak kendisini kurtardı. Her üçünün de sağlık durumu iyi, herhangi bir sağlık sıkıntıları yok. Şu ana kadar kendisiyle görüşme yapılamadı ama bize verilen bilgi de kendisinin özel bir çantasının olduğu, içerisinde bulunan her türlü hayatta kalmayı sağlayabilecek alet ve edevatın bulunduğu yönünde bilgi aldık'' diye konuştu.

'BANA UMUT IŞIĞI VERDİ'

Karaman’da, araçlarının kara saplanmasıyla mahsur kalan yanındaki 2 kişiye ulaşılan, kendisi ise kaybolduktan 52,5 saat sonra bulunan Ege Kabalak (26), kaybolmadan önce yakın mesafe olduğunu sanıp, dağdan aşağı inmeye çalıştığını anlattı. Yaşanabilecek en zorlu maceraları yaşadığını anlatan Kabalak, "Şelale altlarında yattım. Dağlardan tırmandım. Çok zorlandım fakat bu bana çok büyük umut ışığı verdi. Başta İl Jandarma Komutanlığı olmak üzere devletimize, AFAD'a teşekkür ederim. Yaklaşmıştım kurtardılar. 4 gündür açım hiçbir şey yemedim. Şu anda yemek ısmarlıyorlar. İyi hissediyorum kendimi" dedi.

'ÇİMEN YEDİM'

Kurtarılana kadar çimen, yerde bulduğu bir leblebi ve gördüğü bir ekmek parçasını yediğini anlatan Ege Kabalak, "Çimen yedim, yerde bir leblebi vardı onu yedim. Kuru bir ekmek parçası buldum. Dereden su içtim. Soğukla mücadele etmem her gün en az 7 saat durmaksızın yürümemdi. Kan akışımı düzenli tutmam için yürüdüm. Hayatımda en değer verdiğim insanı düşündüm sadece annemi. Bitti dediğim zaman olmadı. Çünkü hiçbir zaman ölümden korkum olmadı. Ölüm hiç önemli bir şey değil. İlk önce bir çeşme gördüm. Üzerinde çok güzel bir yazı yazıyordu. Toros Dağları'na seslenmiş bir alim insan. Oturayım burada birazcık dinleneyim dedim. Bir baktım 4.5G çekiyor. Zaten o sırada direkt ağlamaya başladım. 'Ölmedim mi şimdi, kurtuldum mu?' dedim. Aklımda sadece ailem ve arkadaşlarım vardı" diye konuştu.

'EGE İNANIYORUM Kİ BUGÜN DÖNECEKSİN'

Bulunduktan sonra ilk olarak annesine mesaj attığını anlatan Kabalak, "Annem benim gibi düşünen bir insan. O zaten attığı mesajlarda 'Ege inanıyorum ki bugün döneceksin', 'Ege geleceksin kurtulursun' yazmış. Bir tanecik annem işte en güzel cümleleri kurmuş. Jandarmayı görünce çok mutlu hissettim. Hayatımın daha mutlu günü hatırlamıyorum. Bir doğduğum gündür bir de bugündür."

KABALAK VE KELEŞ BULUŞMASINDA DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Karaman'da, araçlarının kara saplanmasının ardından mahsur kaldıktan 52,5 saat sonra arama- kurtarma ekipleri tarafından kurtarılan Ege Kabalak (26), birlikte yola çıktığı arkadaşı Furkan Keleş ile hastanede bir araya geldi. Tarsus Devlet Hastanesi'nde bir araya gelen Furkan Keleş ile Ege Kabalak, buluşmasında duygusal anlar yaşandı.

'SİNYAL ARAMAK İÇİN YOLUNA DEVAM ETTİM'

Cep telefonu sinyali bulabilmek için arkadaşlarından ayrıldığını ve yoluna devam etmekten vazgeçmediğini anlatan Kabalak, "Toros Dağları'ndan aşağı doğru seyahate başladım. Zorlu ve çok ağır bir maceraydı. Bir kuru ekmeğim bile yoktu. Daha önce atılmış, orada buz gibi olmuş bir ekmek bulup, yedim. Mağara altlarında konakladım, enterasan yerlerden tırmandım. Daha önce bir insanın gücüyle yapamayacağı hareketleri yapabildiğimi farkettim. Acının, korkunun insana neler getirdiği bilinmez. Bana çok güzel bir güç getirdi. Bana ailemi, sevdiklerimi hatırlattı" dedi.

'O MUTLULUK TARİF EDEDEBİLECEĞİM MUTLULUK DEĞİLDİ'

Kaybolduktan sonra asla ümidini kesmediğini anlatan Kabalak, ilk telefon görüşmesini yaptığı çeşme başındaki yazıdan çok etkilendiğini belirterek şunları da söyledi:



"Hayatta sevdiğim şeyler. Bu tarzda maceralar yaşamayı seviyorum. Fakat bu bilinçte olmadım, açlıkla sınandım. Sonrasında mutlulukla şimdi karşılanıyorum. Bu benim için kazanımlardan en değerlisi. Çeşme başında bir yazı vardı. Çok güzel bir irfan kişilik yazmış, 'Ey Toros sen bakisin, ben yolcu. Ben geldim gidiyorum. Fakat seninle bu yolculuğumuz bitmedi, sen affet beni. Hakkını helal et' demiş. O hoşuma gitti, uzandım oraya bir tane bank buldum. 'Telefona bir bakayım' dedim. 4.5G yazıyordu. O mutluluk tarif edebileceğim bir mutluluk değildi."

'YAŞIYORLAR MI? DİYE ARADIM'

Cep telefonuna sinyal gelmesinin ardından ilk olarak birlikte yola çıktığı arkadaşlarını aradığını anlatan Kabalak, "Yaşıyorlar mı? korkusuyla, bir taraftan da sevinçle aradım. Açtı, arkadaşlarımın yaşadığını öğrenince o sıra daha fazla güç geldi. Yola devam edecektim ama tabi ki sağolsunlar jandarma ekipleri beni buldular" diye konuştu.

'KÖPEĞİ ISITMAYA ÇALIŞTIK'

Furkan Keleş ise yola çıktıktan sonra ufak sorunlar yaşadıklarını ve sonrasında araçlarının kara saplandığını belirterek, "Çok zorluydu. Bende orada 24 saat kaldım. Detayları kendi sosyal medya hesabımda açıklayacağım. Küçük yavru köpeğim de vardı. Onu korumaya çalıştık hep beraber. Bayağı bir sarıldık. Köpeğimin sağlığı da yerinde. Ege'de görmek istiyor." dedi. Türkiye-Mersin / Çamlıyayla - Soner AYDIN