Geri Dön
Gündem Kıymetli Madenlerde Şok Gelişme

Kıymetli Madenlerde Şok Gelişme

Kıymetli maden fiyatlarında, Noel sonrasında ciddi yükselişler yaşanmaya devam ediyor.

Kıymetli Madenlerde Şok Gelişme

Kıymetli Madenlerde Şok Gelişme

Kıymetli maden fiyatlarında, Noel sonrasında ciddi yükselişler yaşanmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Noel tatilinin ardından altın'daki sert yükselişin devam etmesini engelleyemediği gibi, ABD piyasası bu konuda tedirgin durumda. Edinilen bilgilere göre altın değerinin, dolar karşısındaki istikrarsız hareketi son yılların, hiç bir dönemine benzemeyen nitelikte yükseliş gösteriyor.

Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşları uzun süredir devam ederken, ABD'nin doların egemenliğini korumak ve Çin'in ise bu süreçte altın depolayarak, kıymetli madenler üzerinde yapılacak işlemleri lehine çevirmeyi amaçladığı, söylentiler arasında yer alıyor.

Son aylarda altındaki yükselişin manipülasyon yolu ile olduğu söylenirken, bu durum ekonomi kulislerinde Çin'in ticaret savaşlarını daha sert bir hale getirdiği söyleniyor. Her iki ülkenin Başkan'larının yapmış oldukları açıklamalar olumlu olurken, ekonomik dalgalanmalar, aynı olumlu istikrarı korumuyor.

Piyasa analistlerinin bu konuda yapmış oldukları araştırmalar neticesinde Rodyum, Platin ve Paladyum fiyatlarının yeni yıl başlangıcından bu yana sert ve hacimli yükselişi fiyatlara müdahale edilmiş olabileceği yönündeki şüpheleri gündeme taşımakta.

Özellikle Platin madeninin en nadir üyelerinden biri olan Rodyum'un yıl başından bu yana %30'u geçen yükselişi ve Platin ve Paladyumda ki sert fiyat hareketi, Amerika ve Çin tarafından imzalanan "Faz1" anlaşmasında, Çin'in Amerika'ya daha fazla kıymetli maden satacağı yönündeki konsensus ile kıymetli madenlerin %90'ına sahip Çin için ekstra avantaj sağladığı biliniyor.

Amerika'nın "Faz1" anlaşmasına rağmen Çin Devletine uyguladığı gümrük vergileri ve tarifeleri yaşanan sıcak gelişmelerin temelini oluşturduğu konuşuluyor. Çin Hükümeti, vergi artırımı sonrasında, sert açıklamalarda bulunurken, son haftalarda ki kıymetli maden fiyatlarına artışın Çin tarafından manipüle edildiği yönündeki ekonomistlerden açıklamalar geliyor. Son dönemdeki kıymetli maden vadeli işlemleri ve fiziki transferlerinin incelemeye alınacağı yönünde haberler gelmeye başladı.

Çin Doğal Kaynaklar Bakanı Lu Hao'ya yönelik inceleme başlatılacağı ve yaptırımların gündeme gelebileceği konuşulmakta. İran ile gerilimin sürdüğü bu günlerde İran'a desteği ile bilinen Çin Hükümetine, bir darbe de bu olay üzerinden gelmesi bekleniyor. İran ambargolarının bir modeli de, Çin'in kıymetli madenlerine uygulanacağı yönünde ABD kulislerinde konuşuluyor.