Geri Dön
Gündem Kozan'da ikinci gününde devam eden orman yangının acı tablosu sabah ortaya çıktı

Kozan'da ikinci gününde devam eden orman yangının acı tablosu sabah ortaya çıktı

Adana'nın Kozan ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan, bugün kısmen kontrol altına alınan orman yangının ardından Turgutlu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yeni bir yangının çıktığı öğrenildi. Yangına müdahale sürüyor.

Kozan'da ikinci gününde devam eden orman yangının acı tablosu sabah ortaya çıktı

İlçeye bağlı Akdam Mahallesi’nde dün akşam saat 19.45’te ormanlık alanda çıkan yangın, poyrazın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Ekipler havanın karanlık olması nedeniyle yangına ilk etapta karadan müdahale etti. İş makineleri, arazöz ve personellerin müdahalesi gece boyunca sürdü. Yangın gece kontrol altına alınamadı. Sabahın ilk ışıkları ile alevlerin teslim aldığı yerleşim yerlerinde acı tablo ortaya çıktı. Yangın bölgesine yakın olan ve tedbir amaçlı boşaltılan 7 köyde birçok ev alevlere teslim oldu. Ekiplerin yangınla mücadelesi tüm hızıyla sürüyor.

‘EVİMİZ, YUVAMIZ GİTTİ’

Yangında evinin tamamen yandığını söyleyen Cumali Yücel (63), gözyaşlarına hakim olamadı. 20 yıllık birikiminin kül olduğunu belirten Yücel, "Barajın kenarından ufak bir ateş çıktı ve ardından rüzgarın etkisiyle her yere dağıldı. Evimiz, yuvamız gitti. Bir şeyimiz kalmadı. Buradaki insanlar güvenlik güçleri tarafından tahliye edildi. Güvenli yerlere götürüldüler. Benim evim de buradaydı. Yandı, kül oldu. Hanımım ölmüştü. 3 çocuğum var. Perişanız ama Allah’tan geldi, yapacak bir şey yok” dedi.

Karadan söndürme çalışmalarının sürdüğü yangına, sabahın ilk ışıklarıyla havadan da müdahale tekrar başladı.

ALADAĞ VE İMAMOĞLU'NDA DA YANGIN

Adana'nın Kozan ilçesinde dün akşam saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangını söndürme çalışmaları devam ederken, Aladağ ilçesi Topallı Mahallesi’nde de dün gece orman yangını çıktı. Rüzgarın etkili olması nedeniyle yangın çevredeki mahallelerin yanı sıra İmamoğlu ilçesindeki Otluk Mahallesi'ne de sıçradı. Bölgeye çok sayıda helikopter ve arazöz sevk edildi. Ekipler, yangınları kontrol altına alabilmek için çalışma başlattı.

Uğur SELÇİK/ İMAMOĞLU(Adana), (DHA)

BÖLGEYE İHA SEVK EDİLDİ

Adana'nın Kozan ilçesinde dün akşam ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü'ne ait insansız hava aracı da (İHA) bölgeye sevk edildi. İHA'nın kaydettiği görüntüde yangının geniş bir alanda devam ettiği görüldü. Bu görüntüler, yangın yönetim merkezine ve yangın mahallindeki yangın yönetim aracına anlık aktarılarak, alevlere müdahale ediliyor.

Bu arada yangının, gözetleme kulesinden tespit edildiği belirtildi.

YARALI KEDİYE JANDARMA ŞEFKATİ

Adana'nın Kozan, Aladağ ve İmamoğlu ilçelerindeki orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ederken, Topallı Mahallesi'nde bir jandarma personeli, alevlerin arasında sokak kedisi fark etti. Yaralandığı belirlenen kediyi alarak güvenli bir yere götüren jandarma, hortumla üzerine su dökerek serinletmeye çalıştı.



Öte yandan, mahalle halkı da güvenli bölgelere toplanarak yangın söndürme çalışmalarını izliyor.

YARALI KEDİYE JANDARMA ŞEFKATİ

Adana'nın Kozan, Aladağ ve İmamoğlu ilçelerindeki orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ederken, Topallı Mahallesi'nde bir jandarma personeli, alevlerin arasında sokak kedisi fark etti. Yaralandığı belirlenen kediyi alarak güvenli bir yere götüren jandarma, hortumla üzerine su dökerek serinletmeye çalıştı.

Öte yandan, mahalle halkı da güvenli bölgelere toplanarak yangın söndürme çalışmalarını izliyor.

VALİ: ADANA'DA ÇIKAN 22 YANGINDAN 20'Sİ SÖNDÜRÜLDÜ

Adana'nın Aladağ ilçesi Topallı, Boztahta mevkisinde bugün saat 03.00 sıralarında çıkan orman yangınına müdahaleler sürüyor. Ekipler, yangınla, hem karadan hem de havadan mücadele ediyor. Ekiplerin çalışmalarını yerinde incelemek için ilçeye gelen Adana Valisi Süleyman Elban, köylülerle görüştü. Kozan ve Aladağ ilçelerindeki yangınlarla ilgili açıklama yapan Vali Elban, dün 22 ayrı noktada çıkan orman yangınında 20'sinin söndürüldüğünü belirterek, "Dün saat 19.45 itibarıyla Kozan'da başlayan yangın devam ediyor. 70 kilometre süratli rüzgar hem yangının hızlı yayılmasını hem de dengesiz yayılmasına olanak sağlıyor. Yangının şiddetlenmesine neden oluyor. Şu an orada yangın kontrol altına alınamadı. Ekiplerimiz olabildiğince kontrol etmeye çalışıyorlar. Orada 7 köy risk altındaydı ve tüm köylülerimizi tahliye ettik. Şu an için can riski görünmüyor. Evlerimizde kısmi zarar var" diye konuştu.



ELEKTRİK TELLERİNDEN KAYNAKLANMIŞ OLMASI İHTİMALİ ÜZERİNDEN DURULUYOR

Yangınların çıkış nedenlerinin geniş çaplı araştırıldığını da anlatan Vali Elban, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yangında yaklaşık 1 saat sonra alana geldiğimizde neredeyse 7-8 kilometrelik hatta rüzgarın hızıyla birlikte yayılmış yangınla karşılaştık. Burada 3 köyümüz var. Burada ev ve hayvanlarımızda zararlar var. Ağılları yanan vatandaşlar var. Allaha şükür tek tesellimiz can kaybı ve yaralanmanın olmaması. Yangına havadan ve karadan müdahalelerimiz çok hızlı devam ediyor. Barajın yakınında olduğumuz için yangın söndürme helikopterlerimiz rahat su alıyor. Yangın henüz kontrol altına alınmış diyemeyiz ancak endişe edeceğimiz boyutlarda değil. Yangınlarla ilgili gözaltı söz konusu değil. Çok yönlü konu araştırılıyor. En yüksek ihtimal ise elektrik tellerinden çıktığı gözüküyor. Kesin bir bulgu yok. Şu anda tek odaklandığımız yangının söndürülmesi."

YARALI HAYVANLARI SUYLA SERİNLETTİLER

Adana'nın Kozan ilçesinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangınına 1 uçak, 3 helikopter, çok sayıda arazöz ve işçiyle müdahale devam ediyor. Bölgede 20 ev zarar gördü, yanan bazı ahırlarda küçük ve büyükbaş hayvanlar öldü. Yaralanan hayvanları ise bölge halkı su dökerek serinletmeye çalıştı. Hayvan sahipleri, gözyaşı döktü. Yaklaşık 400 hektar alanda etkili olan yangının söndürüldüğü zaman hasar tespit çalışmalarının başlayacağı ve zararların karşılanması için devlet yardımlarının yapılacağı öğrenildi.


DHA-Güvenlik - Türkiye-Adana / Merkez - Ali GÖKDAL

JULİDE SARIEROĞLU YANGIN BÖLGESİNDE

Adana'nın Aladağ ilçesi Topallı, Boztahta mevkiilerinde gece 03.00 sıralarında çıkan orman yangınını kontrol altına almak için ekiplerin müdahalesi devam ediyor. Havanın kararmasıyla beraber, havadan müdahale son bulurken karadan müdahale ise tüm hızıyla sürüyor. Yangında Topallı mevkiinde bulunan 18’e yakın ev hasar gördü. Evlerin ahırları yanarken bir inek de öldü. Dün gece saatlerinden itibaren valiliğin talimatlarıyla Topallı Mahallesi boşaltıldı. Topallı Mahallesi’nde yangın yüksek kesimlerde devam ederken, Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Jülide Sarıeroğlu ile beraberindeki heyet, yanan evleri ziyaret etti.



YANAN EVLERİNİ GÖRÜNCE SİNİR KRİZİ GEÇİRDİLER

Soğutma çalışmalarının bittiği bölgelerde yaşayan vatandaşlar ise jandarma gözetiminde evlerini kontrol etti. Yanan evini gören çok sayıda vatandaş ise gözyaşlarına hakim olamadı. Sinir krizi geçiren vatandaşları, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sarıeroğlu teselli etti. Tek tek yanan evleri ziyaret eden Sarıeroğlu, yangının tamamen söndürülmesinin ardından zarar tespit çalışmalarının yapılacağını ve vatandaşların mağduriyetinin devlet tarafından giderileceğini söyledi.



'DEVLETİMİZ TÜM İMKANLARINI SEFERBER EDECEK'

Burada açıklama yapan Sarıeroğlu, dün geceden itibaren Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yangınlar olduğunu belirterek, "Ciğerlerimiz yanıyor. Yangınla mücadale konusunda seferberlik halinde çalışmalar sürdürülüyor. Dün geceden itibaren Adana’da 2 noktada başlayan yangınlarla ilgili yoğun çalışmalar yapıldı. Kozan ve Aladağ’da mücadele konusunda bütün emekçilerimize teşekkür ediyorum. İlgili tüm birimlerimiz kordinasyon içersinde yangınla mücadele ediyor. 1 uçak, 3 helikopter ve 300'e yakın personel ve çok sayıda arazözlerle sahada çalışmalarımızı sürdürdük. Çok şükür yangınlarda herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Herhangi bir riske karşı köylerimizi boşaltmıştık. Yaraları sarmak ve mal kayıplarını önlemek için Devletimiz tüm imkanlarını seferber edecek" dedi.

'KOZAN'DAKİ YANGIN KISMEN KONTROL ALTINDA'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Jülide Sarıeroğlu, Adana Valisi Süleyman Elban ve beraberindeki heyet, Kozan ilçesindeki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Bölgedeki yangının kısmen kontrol altına alındığını açıklayan Sarıeroğlu, yerleşim yerlerini tehdit etmediğini kaydetti.

AFAD: ANNE VE KIZI ALEVLERİN İÇİNDEN KURTARILDI

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Adana'nın Kozan ilçesinde 85 yaşındaki anne ile 61 yaşındaki kızının alevlerin arasından kurtarıldığını duyurdu. AFAD'dan yapılan açıklamada, "112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen ihbar üzerine Adana Kozan ilçesi Salmanlı Mahallesi'ne ulaşan AFAD, ANDA ve YAKUT ekiplerimiz, 85 yaşındaki anne ile 61 yaşındaki kızını görüntüdeki alevlerin içinden kurtardı. Büyük bir özveriyle çalışan tüm ekiplerimize sonsuz teşekkürler" denildi.

KOZAN'DA BİR BÖLGEDE DAHA ORMAN YANGINI ÇIKTI

Adana'nın Kozan ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan, bugün kısmen kontrol altına alınan orman yangının ardından farklı bir bölgede daha orman yangını çıktı. İlçede 7 köyün tahliye edilmesine neden olan orman yangınının bugün kısmen kontrol altına alındığı bildirilirken, Turgutlu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yeni bir yangının çıktığı öğrenildi. Turgutlu Mahallesi'ndeki orman yangınına iş makineleri ve arazözlerle müdahaleye başlandı. Ekiplerin çalışması devam ediyor.

Ali GÖKDAL/KOZAN (Adana), (DHA)