Geri Dön
Gündem Marmaris'te selin zararı gün ağarınca ortaya çıktı

Marmaris'te selin zararı gün ağarınca ortaya çıktı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam etkili olan sağanağın dereleri taşırması nedeniyle oluşan selin boyutu günün ağarmasıyla ortaya çıktı. İçmeler Mahallesi'nde 20 ev, 1 sağlık ocağı ve 1 PTT şubesi, Orhaniye Mahallesi'nde 3 evi su bastı. İçmeler'de sel sularının sürüklediği park halindeki 1 ambulansın da aralarında bulunduğu toplam 14 araçta maddi hasar meydana geldi. Yazın yanan ormanlık alanlardan gelen çamurlu sular nedeniyle 5 sokaktaki yollarda da hasar meydana geldi. Derelerin taşıdığı sel suları nedeniyle deniz kahverengiye döndü.

Marmaris'te selin zararı gün ağarınca ortaya çıktı

Marmaris'de dün aralıklı devam eden sağanak saat 22.30 sıralarında şiddetini artırdı. Marmaris'e 11 kilometre mesafedeki turistik İçmeler Mahallesi'nde yaz ayında yanan ormanlık alanlardan inen çamurlu sular dereleri taşırdı. Cadde ve sokaklar dereye döndü. Yağmur nedeniyle tepelerdeki, gevşeyen toprak ve kaya parçaları ve yanan alanlardaki kesim yapılan bölgelerdeki tomruk ve dal parçaları Marmaris-İçmeler kara yoluna dökülerek, trafiğin kapanmasına neden oldu. Kayabal ve Gölbaşı Caddesi'nde derelerin taşmasıyla zemin katlardaki evleri su bastı. Park halindeki çok sayıda araç sel sularına kapılıp, suyla doldu. Palmiye ağaçları devrildi, enerji nakil hatlarının zarar görmesiyle elektrikler kesildi. Polis ekipleri çevre güvenliği alırken yolda kalan araçları kurtardı. Marmaris Belediyesi temizlik ile zabıta ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü (MUSKİ) ekipleri yağmur altında çalışma başlattı. İş makineleri karayolunu kaplayan çamurları temizledi. Kara yoluna düşen tomruklar kaldırıldı.

GÜN AĞARDI, ZARAR ORTAYA ÇIKTI

Gece boyunca belediye temizlik ve zabıta ekipleri iş makineleri ile temizlik çalışması yaptı. Günün ağarmasıyla bilirlikte selin bilançosu da ortaya çıktı. Yazın yanan yüksek tepelerden gelen çamurlu yağmur suyu İçmeler Mahallesi'nin 5 sokağında hasara yol açtı. İlk belirlemelere göre İçmeler Mahallesi'ndeki Sağlık Ocağı, PTT Şubesi ve 20 evi su bastı. Park halinde bulunan 1'i ambulans olmak üzere 14 araçta hasar meydana geldi. Dağlardan akan çamurlu su, dereler aracılığıyla denize aktı. Çamurlu su nedeniyle İçmeler Mahallesi'nin mavi bayraklı sahili kahverengiye döndü. Marmaris'e 35 kilometre mesafedeki kırsal Orhaniye Mahallesi'nde de dağlardan gelen yağmur suları nedeniyle 3 evi su bastı.

'ÇOK BÜYÜK FELAKET ATLATTIK'

Zemin katındaki evine su basan Demir Çoban (59), "Böyle bir şey ilk defa yaşadım. Evim ve bahçemi su bastı. Park halindeki aracım zarar gördü. Çok büyük bir felaket atlattık" dedi. Otomobilini ve kiracısının oturduğu evini su basan Salih Demirbaş (49) ise, " Yanan alanlardaki tepelerden su öyle bir geldi ki tüm sokak belime kadar doldu. Çok büyük olay idi. Allah'tan yağmur dindi de daha büyük felaket yaşamadık. Sokaklar çamurla kaplandı" dedi.

Bir başka sel mağduru Ahmet Subaşı (61) da "Saat 23.00 sıralarında yağmur çok yağdı. Sokağımız resmen nehre döndü. Biraz daha yağmur yağsaydı daha büyük felaket yaşardık" dedi. 3 evde su baskını yaşanan Orhaniye Mahallesi Muhtarı Cem Dinç, "Şu an büyük bir sıkıntı yok. Ekipler kapanan yollarımızı açtı. Sadece 3 evde su baskını var. Büyük bir felaketi ucuz atlattık" dedi.

24 SAATTE 155 KİLOGRAM DÜŞTÜ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü sitesinde yapılan yazılı açıklamada, Marmaris'e son 24 saat içinde metrekareye toplam 155 kilogram yağmurun düştüğünü bildirdi. Yağmurun en yoğun olduğu 22.30 - 19.15 saatleri arasında ise metrekareye 102 kilogram yağmur düştüğü kaydedildi.

HİSARÖNÜ'NDE SELDE KÖPRÜ ÇÖKTÜ, TARLA VE BAHÇELER SUYLA DOLDU

Muğla'nın Marmaris ilçesinde, dün gece etkili olan sağanakta İçmeler ve Orhaniye mahallerinin yanı sıra Hisarönü Mahallesi de etkilendi. Hisarönü'ndeki 2 ev ile tarla ve bahçelerde su baskınları yaşandı. İçmeler- Hisarönü kara yolunun 17'nci kilometresindeki Asparan mevkiinde bulunan Gökbel Köprüsü'nde çökme meydana geldi. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve DSİ ekipleri, Hisarönü Mahallesi'nde de temizlik ve onarım çalışmalarına başladı. Marmaris İtfaiye Amirliği'nden yapılan yazılı açıklamada ilçedeki sağanağın ardından 9 derenin taştığı bildirildi. Taşkınlar sonucu 25 ev, 2 otel ile tarla-bahçelerinde aralarında bulunduğu 61 su bakını yaşandığı belirtildi. Marmaris Belediyesi ekipleri tarafından selin vurduğu mahallerde zarar tespit çalışmalarına başlandığı bildirildi.

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI OKTAY SEL MAĞDURLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Sağanak yağmur sonrası belediye ekipleri evleri su basan ve mağdur olan vatandaşlara yardımcı olmak için seferber oldu. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, İçmeler Mahallesi'nde evleri su basan vatandaşlarla görüştü. Başkan Oktay'ın beraberindeki ekip vatandaşların taleplerini dinleyerek not aldı. Evleri su basan bazı vatandaşlar yetkililere sarılarak ağladı. İş makineleri ve ekipler bahçe ile evlere dolan çamurları temizlemek için uğraştı. Su taşkını yaşanan mahallenin 5 sokağında hummalı bir temizleme çalışması yapıldı. Kepçeler ile dereler genişletilip dolan tomruk ile ağaç dalları temizlenerek, dağlardan gelen suların akması sağlandı.

Pazar günü saat 21.30'a kadar İçmeler Mahallesi'nde vatandaşlarla görüşen ve ekipleri yönlendiren Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, bundan sonra yaşanacak bir su taşkınının önlenmesi için ilgili kurumlarda irtibat halinde olduklarını ifade etti. Mesai gözetmeden belediye personelinin vatandaşlarının yaralarını sarmak için çalıştığını söyleyen Oktay, "İçmeler Mahallesi'nde çok ciddi bir yağmur oldu. 24 saatte 145 kilogram üzerinde yağmur neticesinde yanan dağlık alanlarda tomruklar, ağaç dalları sokağa indi. 50'nin üzerinde evde ciddi zarar söz konusu. 90 civarında bir başvuru oldu. Ekiplerimiz 24 saat üzerinden tüm gücüyle çalışmakta. Burada Muğla Büyükşehir Belediyesi ile temizliğin sağlanması için devam ediyoruz. Alınacak önlemlerle ilgili yetkililerle temas halindeyiz. En azından önümüzdeki yağmurların su taşkını yaşatmaması için çalışma içindeyiz. Dereler de biriken tomruk, ağaç dalları ve atıklar temizlenerek genişletme yapılmakta. Sel mağduru vatandaşlarımızın yaralarını saracağız" dedi.