Geri Dön
Gündem Nissan eski CEO’sunun kaçırılmasına ilişkin 3 sanık hakkında 12 yıla kadar hapis talebi

Nissan eski CEO’sunun kaçırılmasına ilişkin 3 sanık hakkında 12 yıla kadar hapis talebi

Japonya'da ev hapsinde tutulan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn’un İstanbul üzerinden Beyrut’a kaçırılmasına ilişkin 7 tutuksuz sanığın yargılandığı davada, savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada özel bir jet şirketinin müdürü Okan Kösemen ve 2 pilotun "Göçmen kaçakçılığı" suçundan 12'şer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Nissan eski CEO’sunun kaçırılmasına ilişkin 3 sanık hakkında 12 yıla kadar hapis talebi

Bakırköy 17. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar özel bir jet şirketinin ticaret müdürü Okan Kösemen ile pilotlar Noyan Pasin, Özgü Bilge Bayram, Bahri Kutlu Sömek ve Serhat Kahvecioğlu ile taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı esasa ilişkin açıkladığı mütalaasında sanıklar Okan Kösemen, Noyan Pasin ve Bahri Kutlu Sömek’in "Göçmen kaçakçılığı" suçundan ayrı ayrı 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Mütalaada diğer sanık pilotlar Özgü Bilge Bayram ve Serhat Kahvecioğlu’nun ise "Göçmen kaçakçılığı" suçundan ayrı ayrı beraatleri istenirken, hosteslerden Serpil Kurnaz Kuyumcu’nun üzerine atılı suçun "Ön ödemeye" tabi olması ve sanığın bu ön ödemeyi yerine getirmesi nedeniyle hakkındaki davanın düşürülmesi talep edildi. Mütalaada diğer hostes sanık Nesrin Altunalan’ın da beraatı istendi. Ayrıca mütalaada pilotlar Özgü Bilge Bayram ve Serhat Kahvecioğlu’nun ise "Suçu bildirmeme" suçundan suç duyurusunda bulunulması talep edildi.


SANIKLAR HAKKINDAKİ ADLİ KONTROL TEDBİRİ KALDIRILDI

Sanık avukatlarının beyanlarının alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, tüm sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol hükümlerini kaldırılmasına karar verdi. Mütalaya karşı sanıkların son savunmalarını hazırlaması için duruşma ertelendi.


DAVANIN GEÇMİŞİ

Japonya’da “Görevi kötüye kullanma" suçundan ev hapsinde tutulan Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn, 30 Aralık 2019 tarihinde bir müzik kutusu içinde Osaka’dan İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’na, İstanbul üzerinden de Lübnan’ın başkenti Beyrut’a uçakla kaçırılmıştı. Kaçırılma olayına ilişkin aralarında özel bir jet şirketinin müdürü olan Okan Kösemen, 4 pilot ve 2 hostes hakkında dava açılmıştı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 19 sayfalık iddianamede Okan Kösemen, Bahri Kutlu Sömek, Noyan Pasin, Özgü Bilge Bayram ve Serhat Kahvecioğlu hakkında "İştirak halinde göçmen kaçakçılığı" suçundan ayrı ayrı 3’er yıldan 8’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. Ayrıca iddianamede Nesrin Altunalan ve Serpil Kuyumcu hakkında ise “Suçu bildirmeme" suçundan 1’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.