Geri Dön
Gündem Rize ve Artvin’de beklenen yağış başladı

Rize ve Artvin’de beklenen yağış başladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ani sel, heyelan ve taşkın uyarılarında bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Rize ve Artvin’de yağış etkili oldu. 22 Temmuz'da selin vurduğu Arhavi ilçesi 2’nci kez şiddetli yağışların etkisi altında kaldı, sokaklar nehre döndü, bazı ev ve iş yerleri ile binaların zemin katlarını su bastı. Yaklaşık yarım saatlik yağışın ardından debisi yükselen deredeki suyun taşması sonucu Boğaziçi Mahalle’si sulara teslim oldu.

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bazı iller için Meteoroloji ile AFAD'dan sel ve heyelan uyarısı gelmişti. Bunun üzerine bölge illeri Ordu, Rize, Giresun, Artvin ve Trabzon’da akşam saatlerinden itibaren etkili olması beklenen yağmur öncesi halk, cami hoparlörlerinden uyarıldı. Anonsta, bölge halkının dere yataklarından uzak durması, heyelan tehlikesi altında bulunan evlerdekilerin yerlerini değiştirmeleri gerektiği belirtildi.

Ani sel, heyelan ve su taşkını uyarılarında bulunulan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Rize ve Artvin’de beklenen yağış bu sabah başladı. Yer yer sağanak olarak devam eden yağış nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu’nun bazı bölümlerinde su birikintileri oluştu. Rize ve Artvin’in doğusunda başlayan ve giderek etkisi artan yağışlara ilişkin kentlerde valilikler bünyesinde de yeni kriz merkezleri oluşturularak, tedbir ve önlemler üst düzeye çekildi. Taşkın riskine karşı iş makineleri, debisi yükselmesi muhtemel görülen derelerin bulunduğu bölgelere sevk edildi. Bölge halkına, cami hoparlörlerinden, dere yataklarından uzak durulması yönünde anonslu uyarılar ise sürdürüldü.

Yağışların Trabzon doğusu ve Rize ile Artvin'in kıyı kesimleriyle Giresun'un doğu tarafında etkisini artırarak çok kuvvetli ve şiddetli, yer yer aşırı gerçekleşmesi bekleniyor.

VALİ ÇEBER: RİSKLİ 112 HANE TAHLİYE EDİLDİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ani sel, heyelan ve su taşkını uyarıları kapsamında yağışın da başladığı Rize’de oluşturulan kriz merkezinde anlık veriler değerlendiriliyor; ekipler ise olumsuzluk durumlarına karşı bölgeye yönlendiriliyor. Vali Kemal Çeber, başkanlık ettiği kriz merkezinde açıklamalarda bulundu, riskli 112 haneyi tedbir amaçlı tahliye ettiklerini duyurdu. Çeber, bölge için 48 saat sürecek yağış olduğunu belirterek, “Yaklaşık 10 gündür hemen hemen her gün afetle selle mücadele ediyoruz. Malumlarınız 3-4 bakanımız sürekli Rize’de, Artvin’de oldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız geldi, gitti. Bu 10 günlük periyodun arkasında aslında ilk biz afetin bütün acil müdahalelerini 2-3 gün içinde bitirdik. Son 2-3 gün de kalıcı imalatlara başlamıştık. Allah devletimize zeval vermesin. Çok büyük bir başarı olarak düşünüyoruz bunu ama bu gece sabaha karşı başlayacak ve yaklaşık 48 saat sürecek yeni yoğun yağış uyarımız vardı. Biz de buna karşı bütün tedbirlerimizi 2 gündür planlıyoruz. Örneğin; bütün ilçelerimiz dahil çok riskli olduğunu değerlendirdiğimiz tüm ilçelerdeki yoğun yağışın vuracağı yerlerdeki 164 haneden 112 haneyi tahliye ettik” diye konuştu.

‘KRİZ MERKEZİNDE KONUŞLANDIK’

Tahliyelerin tedbir amaçlı olduğunu kaydeden Vali Çeber, “Bu geçici bir tahliye, tedbir tahliyesi. O bölgedeki araçları kaldırdık. Hemen hemen her kritik menfezimizin başında iş makineleri ve personellerimiz hazırda bekliyor. Buna Karadeniz Sahil Yolu da dahil. Örneğin; sadece özel idare takviyelerle beraber 227 iş makinesi ve araçlarıyla sahada hazır bekliyor. Sabah saat 07.00 sularında şu anda bulunduğunuz kriz merkezinde biz konuşlandık. Gece boyunca takip ettik ama bu kriz merkezinde Sayın Osman Aşkın Bak, bakanımız buradalar; AFAD’dan arkadaşlarımız var ve Rize'deki ilgili tüm kurumlardan çalışma gruplarımız, amirlerinin başkanlığında burada konuşlandı ve hepsi kendi sorumluluk sahalarıyla ilgili takipleriyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Buradan koordine ediyoruz. Sayın İçişleri Bakanı'mız da Artvin Arhavi’de oradan durumu yönetiyor. Biz zaten şu ana kadar tahminlerle uyumlu süreç yürüyoruz. Yani öğlene kadar sahillerde şiddetli yağış bekliyorduk öyle de oldu” dedi.



‘ŞİDDETİNİN ARTMASI DURUMU VAR’

Yağışların düştüğü noktalara ilişkin bilgi de veren Vali Çeber, şunları söyledi:

“Rakamlandıracak olursak Pazar ilçemizde 3-4 saatlik dilimde 31 kilogram, Ardeşen ilçemizde 17 kilogram civarında ağış aldık ve bu sahil bandında seyretti. Öğleden sonra 13.00 ile 21.00 saatlerini en kritik saat aralığı olarak değerlendiriyor uzmanlarımız çünkü hem o bulutların biraz daha toparlanıp içeri gidip oradan yağış bırakması ve yukarıda yükseklerden suyun merkeze ve sahile dönme durumu var hem de yağışın şiddetinin artması durumu var. Dolayısıyla 13.00 ile 21.00 saatleri arasında biz ekstra teyakkuzda geçireceğiz zamanımızı. 21.00’den sonra ise yarın öğleden sonralara kadar devam edecek ama 50 kilogramlar dolayında seyredecek bir yağış bekliyoruz. Bu anlamda en tecrübeli illerden biri Rize. Vatandaşlarımız da bu noktada duyarlı. Tek tek vatandaşlarımıza mesaj sistemiyle evlerinde yapılacak ziyaretlerle muhtarlarımız aracılığıyla camilerden yapılan anonslarla hepsini uyardık. Onlar da tedbirlerini aldı, biz de tedbirlerimizi aldık ve inşallah hasarsız ya da en az hasarla atlatmayı ümit ediyoruz.”

Kriz merkezinde bulunan AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak da “Bölgede yoğun yağış uyarısı var. Tüm ekipler sahada. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmasını istiyoruz. İnşallah hasar almadan bu seli atlatacağız. Vatandaşlarımızın bundan sonra dere yataklarından uzak durmalarını istiyoruz” dedi.

SELDEN ETKİLENEN ÇAY FABRİKALARI DEVREDE

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Rize ve Artvin'deki selde hasar gören çay fabrikalarının, sürdürülen çalışmalar sonucu yeniden üretime alındığını açıkladı. Alim, "Selde fabrikalarda üretimin aksamasına rağmen diğer fabrikalarını devreye alarak aktarma yöntemiyle yaş çay alım ve işlenmesinde aksama yaşanmasının önüne geçmiş olduk. Üreticilerimiz herhangi bir sorun yaşamadı. Bu vesile ile selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyor, kayıp vatandaşlarımızın bir an önce bulunmasını temenni ediyorum. Üreticilerimize ve vatandaşlarımıza 'geçmiş olsun' dileklerimizi iletiyorum" dedi.

Rize ve Artvin'de meydana gelen selde tarım alanları zarar görürken, Çaykur'a ait Büyükköy, Ambarlık ve Arhavi çay fabrikalarında hasar oluşmuştu.

PAK TİMLERİNDEN İLK GÖREV ARTVİN’DE

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan, Ankara Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü Polis Arama ve Kurtarma (PAK) Şube Müdürlüğü ekipleri, ilk saha görevine Artvin’de başladı. 1 şube müdürü, 3 komiser yardımcısı ve 45 polis memurundan oluşan ekip, Murgul ilçesindeki selde kaybolan Serdar Yiğit'i arama çalışmalarına destek verdi. PAK ekiplerinin yanı sıra Artvin, Elazığ, Bursa, İzmir'e bağlı su altı grup amirliklerinden görev bölgesinde 1 emniyet müdürü, 1 emniyet amiri, 2 komiser yardımcısı, 19 polis memuru da arama çalışmalarına dahil oldu. Ekipler ve timler, sabah saatlerinde Murgul Baraj Göleti ile çevredeki su yatakları ve dere kenarlarında AFAD koordinesinde kayıp Yiğit aranıyor.

ARHAVİ YİNE SELE TESLİM

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ani sel, heyelan ve taşkın uyarılarında bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Artvin’de yağış etkili oldu. 22 Temmuz'da selin vurduğu Arhavi ilçesi 2’nci kez şiddetli yağışların etkisi altında kaldı, sokaklar nehre döndü, bazı ev ve iş yerleri ile binaların zemin katlarını su bastı. Yaklaşık yarım saatlik yağışın ardından debisi yükselen deredeki suyun taşması sonucu Boğaziçi Mahalle’si sulara teslim oldu. Vatandaşlar yağışın başladığı ilk saatlerde bulundukları yeri terk edip, binaların üst katlarına çıkarak tedbir aldı. Mahallede kimi vatandaşlar da sırtlarında çocuklarını taşıyarak, göle dönen yolda ilerleyip, güvenli alana gitti. Bölgede hazırda bekletilen ekipler de, suyun tahliyesi için çalışmalara başladı. Sel bölgesinde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Arhavi’ye gelerek taşkın yaşanan noktalarda incelemelerde bulundu. Yer yer sağanak olarak süren yağışın, giderek kuvvetlenmesi bekleniyor.

'AFET OLARAK NİTELENDİREBİLECEĞİMİZ BİR YAĞIŞ DEĞİL'

Sel bölgesinde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ekiplerin sahadaki çalışmalarını inceledi, yetkilerden bilgi aldı. Bakan Soylu, bölge için sel ve heyelan uyarısı içeren yağışın etkisini gösterdiği Artvin'in Arhavi ilçesinde, yağışlar ve yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu. Artvin ve Rize'de metrekareye 100 kilogramın altında bir yağış düştüğünü aktaran ve ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Soylu, "Dün itibarıyla, bugün ve yarın için bir yağış uyarısı meteorolojiden gelmişti. Bugün Rize Fındıklı'da, Artvin Arhavi ve Hopa'da 100 kilogramın altında bir yağış oldu. Bu bizim afet olarak nitelendirebileceğimiz bir yağış değil. Biz burada ufak dere taşması ile karşı karşıya kaldık. Özellikle ana dere değil; tüm ekiplere teşekkür ediyorum. Kapisre Deresi'nde yırtılan yer 2 gün içerisinde tahkim edildi ve dere çok yükselmesine rağmen taşmasına fırsat verilmedi. Ancak yan derelerde maalesef bizim taşkınlarda da tespit ettiğimiz bir durum vardı; şehir içindeki kapalı dereler, özellikle bu tip yağışlarda ciddi risk oluşturuyor. Burada küçük bir dere olmasına rağmen bir risk oluşturdu ve maalesef duvarı yıktı, attı ve önemli bir alanı su bastı. Burada üzeri kapalı derenin üzerinin açılmasına karar verdik. Çünkü aynı alana 4-5 kere, aynı yöntemle su basmış. Bu artık sürdürülebilir bir durum değildir" dedi.

'YUKARILARDA KUŞATMALAR YAPILACAK'

Sahada 444 araç ve 1500 personelin çalıştığını kaydeden Bakan Soylu, "Muhakkak yukarılarda bir takıp kuşaklamalar yapılacak, aşağıda da birtakım tedbirler alınacak. Bizim artık şehir içlerinde üzerindeki kapalı alandan istifade edebilmek için, yol olarak, burada pazar yeri olarak istifade edebilmek için, bunları artık devam ettirmemiz, bundan sonraki riskleri yönetmemiz açısından mümkün değildir. Burada hem sağlıklı, aynı zamanda güvenilir, şehrin peyzajına da katkı sağlayacak bir güzelliği oluşturan Güneysu'da yaptığımız bir proje gibi burada bir proje yapılacak. Burada şu andan 444 araç çalışıyor. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelmiş tüm kurumlarımızla birlikte bunun yanı sıra 1500 personel görev yapıyor. Hangi evleri su basmışsa oralarda su seviyeleri düşürülüyor" diye konuştu.

'ARHAVİ’NİN TEMİZLİĞİ YÜZDE 95 ORANINDA BİTTİ'

Arama- kurtarma çalışmalarının hem Murgul’da hem Rize’de devam ettiğini ifade eden Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"Kaybolan 3 vatandaşımız vardı. Bugün Murgul’daki çalışmalarımız devam etti. Rize Güneysu’daki çalışmalarımız, dere yataklarında, yağmur şiddetli olabilecek vesilesiyle kısmen durdu. 107’si dalgıç olmak üzere 200’ün üzerinde personel var. Arhavi’nin temizliği yüzde 95 oranında bitti. Esnafımızın, işletmelerin zararları, araç hasarları, eşya zararları çevresinde Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla belli bir seviyeye geldi. Yaklaşık 300’ün üzerinde işletme burada çalışamaz duruma geldi. Kimisinin 40 yıllık birikimleri yok oldu. Su basınca sadece binaları su almıyor, milli servet de maalesef ortadan kayboluyor. Bizim görevimiz onları da ayağa kaldırabilmek. Sigortalı olanlar vardı, sigorta şirketleri de bu konuda oldukça duyarlı davranıyor. Hasar tespiti yapan ekiplerimiz de canhıraş bir çalışma ortaya koydular. Arhavi halkına da minnettarız. Afet olmasını istemeyiz, bütün tedbirleri alıyoruz. DSİ’nin bugüne kadar yapmış olduğu tahkimatlar eğer yapılmamış olsaydı belki de çok büyük can kayıpları ve hasarlarla karşı karşıya kalacaktık. Bundan sonraki tedbirler için de değerlendirmeler yapıldı. Mesela kapalı derelerin açılması da bu değerlendirmelerden biridir. Devlet, tedbir alacak, vatandaşlarımız da tedbirli ve temkinli olacak."

'85 MİLYONLUK BİR HASAR GERÇEKLEŞTİ'

Bakan Soylu, "Yetişmiş elamanımız var, imkanımız ve kaynağımız da var. Devletimiz güçlü ve bunların üstesinden gelebilecek kabiliyete sahip. Sosyal medyada ‘çok büyük bir sel oldu’ deniliyor. Evet, bir dere taştı ama ana dere değil, bir ara dere taştı. Onunla ilgili de ekiplerimiz akan yerleri kestiler, şimdi de pompalarla beraber temizlikleri yapıyorlar. 15 gün içerisinde vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilecek, hatta birçoğunun ödemelerine de başlandı. Mesela eşya hasarlarının yaklaşık 70’i vatandaşların hesaplarına yatırıldı. Araç hasarlarıyla ilgili de bir yöntem izledik. Vatandaşlarımız ‘araçlarımız pert oldu, gitti’ dedi ama tamircilere götürülünce onların masrafları çıktı, onların masraflarını karşılayacağız. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Olaya sadece hasar tespiti olarak bakmıyoruz, o işletmeler bizim milli servetimizdir ve ayağa kalkmak zorunda. Şu ana kadar toplam burada eşya, iş yeri ve araç noktasında 85 milyonluk bir hasar gerçekleşti. Alt yapı, üst yapı hasarları bunun içinde yok. 2 hane gitti, onlarla ilgili de gerekli görüşmeler yapıldı ve mağduriyetleri çok yakında giderilecek" dedi.