Geri Dön
Gündem Termik santral bölgesinden tahliyeler başladı! Belediye Başkanı'ndan kritik açıklama

Termik santral bölgesinden tahliyeler başladı! Belediye Başkanı'ndan kritik açıklama

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Muğla'nın Milas ilçesinde orman yangınının termik santrale ulaşması nedeniyle iskelede toplanan vatandaşların, çıkarma gemileriyle tahliye edildiğini duyurdu. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da tahliye kararının ardından ilçeden araçlarıyla tahliye olacak vatandaşların Kurtak, Alatepe, Pinar ve Dereköy yol istikametlerini kullanmalarını istedi. Telaşa, kargaşaya ve heyecana gerek olmadığını ifade eden Başkan Tokat, "Soğuk kanlılıkla ve güvenli şekilde bu süreci tamamlayıp, vatandaşlarımızın güvenle tahliyesini sağlayacağız." dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor" ifadelerine yer verildi.

8 MAHALLE TAHLİYE EDİLİYOR

Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangınının Kemerköy Termik Santraline sıçramasının ardından, Muğla Valiliği ve Milas Belediyesi bölgenin boşaltılması için karar aldı. Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bin 500 kişilik çıkarma gemisi vatandaşların tahliyesi için Ören Marina'ya yanaştığı öğrenildi. Bölgenin boşaltılması için jandarma ve zabıta ekipleri, koordineli bir şekilde vatandaşların tahliyesini sürdürüyor.

MİLAS BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, tahliyelerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Başkan Tokat, tahliye kararının ardından ilçeden araçlarıyla tahliye edilecek vatandaşların Kurtak, Alatepe, Pinar ve Dereköy yol istikametlerini kullanmalarını istedi. Telaşa, kargaşaya ve heyecana gerek olmadığını ifade eden Başkan Tokat, "Soğuk kanlılıkla ve güvenli şekilde bu süreci tamamlayıp, vatandaşlarımızın güvenle tahliyesini sağlayacağız." dedi. Ören Marina'da bin 500 kişilik çıkarma gemisinin hazır şekilde beklediğini kaydeden başkan Muhammet Tokat açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Değerli hemşerilerim, yaklaşık 1.5 saat kadar önce aldığımız bir haber ve siren sesleriyle yangının Kemerköy Termik Santraline ulaşmış olduğunu öğrendik. Hemen oraya gitmek için yola çıktık, fakat yolların kapatıldığını ve bu civarda kesin talimatla bir tahliye işleminin uygulanmakta olduğunu gördük ve derhal belediye binamıza döndük. Bu süre içerisinde, kaymakamımızla yaptığımız görüşmeye göre, Muğla Valiliğince alınan kararla Ören ve çevresindeki mahallelerin boşaltımasına karar verildiğini öğrendik. Bu hemşehrilerimizin güvenliği için derhal uyğulanması gereken karardır. Valilik, Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi yönünde karar aldı. Tahliye için vatandaşlar Kurtak, Alatepe, Pinar ve Dereköy yol istikametlerini kullanılabilir. Bunlar araçları ile gidebilecek hemşehrilerimiz içindir. Aracı olmayan hemşehrilerimiz için Ören Marina'da bin 500 kişilik çıkarma gemisi hazır beklemektedir. Tahliye işlemleri zabıta ve jandarma ekiplerimizin koordinesinde yürütülmektedir. Telaşa, kargaşaya ve heyacana gerek yoktur. Soğuk kanlılıkla ve güvenli şekilde bu süreci tamamlayıp, vatandaşlarımızın güvenle tahliyesini sağlayacağız. Resmi açıklamalar dışında, hiçbir açıklama, sosyal medya paylaşımı ve kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyiniz. Her zaman vatandaşlarımızın yanında olacağız, günlerdir yaptığım uyarılara rağmen bu sonucun yaşanmasından son derece üzgünüm."

UZUN ARAÇ KUYRUKLARI OLUŞTU

Kemerköy Termik Santraline sıçrayan alevler nedeniyle Muğla’nın Milas ilçesinde vatandaşlar bölgeden uzaklaşmak için yola koyuldu. Jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik amaçlı önlem aldığı noktalarda uzun araç kuyrukları meydana geldi. Ailesinin Ören Mahallesi'nde olduğunu anlatan vatandaşlardan Ramazan Kaan, "Evimizde oturuyorduk hiçbir şey yoktu. Annem ve babam o bölgede ama yanlarına gidemiyorum. Yardıma gitmek istiyorum bir şey yapamıyorum. Kenarda oturmaktan başka çarem yok. Telefonla ulaşamıyorum telefon hiçbir yerde çekmiyor" dedi.

SANTRALDE PATLAMALAR VE ARDINDAN PARLAMALAR MEYDANA GELDİ

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan yangın, alınan tüm önlemlere rağmen Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı. Yangının özellikle su havuzlarının ve sık ağaçların bulunduğu bölgeden santrale doğru hızla ilerlediği görüldü. Gecenin ilerleyen saatlerinde alevlerin sardığı termik santralın bulunduğu alandan zaman zaman patlamalar ve ardından parlamalar meydana geldi. Gün ağarmasıyla birlikte havadan yapılacak müdahale ile soğutma çalışmalarının ardından santralde oluşan tahribatın boyutunun ortaya çıkacağı belirtildi.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNE KARŞI UYARI YAPILDI

Yangının, linyit kömürü ile elektrik üretiminin sağlandığı Kemerköy Termik Santrali'ne sıçramasının ardından 8 mahalle tahliye edilirken, yetkililer korbonmonoksit zehirlenmesilerine karşı uyarılar yaptı. Günde 21 bin 600 ton yakıt kullanılan tesiste alınan önlemlerle patlama riski ortadan kaldırılırken, depolarda bulunan binlerce ton linyit kömürünün tutuşması durumunda bölgede ciddi anlamda hava kirliliği tehditinin yaşanacağı endişesi ifade edildi.

RÜZGAR ŞİDDETİNİ AZALTMASINA RAĞMEN ALEVLERİN İLERLEYİŞİ ENGELLENEMEDİ

Sabaha karşı rüzgarın hızının azalmasına rağmen, alevlerin ilerleyişi engellenemedi. Ulaşımının sağlanamaması nedeniyle itfaiye ekiplerinin müdahale edememesi sonucu sahilden en uç yamaçlara kadar bölge alev topuna döndü. Yangının en çok tehdit ettiği Akçakaya ve Fesleğen mahallelerinde ise alevlerin evlere ulaşıp ulaşmadığı henüz belirlenemedi.

Şu an yapılan tespitlere göre yangında yaklaşık 102 bin dekar ormanlık alanın tahrip olduğu ifade edildi.