Son dakika besin haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan besin gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan besin haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.801 besin haberi bulunmuştur.
Kurban Bayramı öncesi gıdalarda 'salmonella' bakterisi uyarısı
Yaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" dedi.
“Kalp- damar hastaları yağ içeriği düşük sütleri tüketmeli”
Sütlerin bileşiminin hayvanın türüne, beslenmesine, yetiştiği yere bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini belirten Diyetisyen Edanur Usta, “Kalp- damar hastalığı olan, kan yağları yüksek seyreden ve ileri derece obezitesi olan bireylerin manda, koyun gibi sütlerin yerine, yağ içeriği daha düşük olan yarım yağlı inek sütü, keçi sütü gibi kaynaklar tercih etmeleri gerekir” dedi.
İzmit Körfezi’ndeki renk değişiminin sebebi, 'fitoplankton' çıktı
İzmit Körfezi’nde geçen günlerde meydana gelen renk değişimi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından araştırıldı. Alınan numunelerin TÜBİTAK laboratuvarlarında yapılan incelemesinde, renk değişiminin sebebinin fitoplankton çoğalmasından kaynaklandığı tespit edildi.
Uzmanı uyardı: Protein tozları ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir
Protein tozları, sporcuların ve egzersiz yapan bireylerin kas kütlesini artırmak ve toparlanmayı hızlandırmak için tercih ettikleri popüler bir besin takviyesi olarak kullanılıyor. Her ne kadar protein tozları kas gelişimi için faydalı olsa da bazı bireylerde cilt problemlerine yol açabiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Yıldırım, “Özellikle süt bazlı proteinler, laktoz intoleransı olan kişilerde sindirim sorunlarına ve ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar ciltte kızarıklık, kaşıntı ve döküntü şeklinde ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra, protein tozlarının içerdiği bazı katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılar, ciltte akne ve sivilce oluşumunu tetikleyebilir” diye konuştu.
Ergenlerin kapıldığı 'popüler diyet akımları' yeme bozukluğuna yol açabilir
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Çocuk Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Tanyel Zübarioğlu, daha çok akranlarından ve sosyal medyadaki influencerlardan etkilenerek diyet akımlarına kapılan ergenleri bekleyen sağlık tehlikeleri konusunda uyardı. Doç. Dr. Zübarioğlu, özellikle kızlar arasında çok moda haline gelen ve uzamış açlık veya aralıklı oruç olarak bilinen Intermittent-Fasting (IF) diyetinin uzman gözetiminde yapılmadığında kilo vermek şöyle dursun, yeme bozukluklarına dahi yol açabildiğinin bilimsel çalışmalarla gösterildiğini söyledi.
Ergenlerin kapıldığı 'popüler diyet akımları' yeme bozukluğuna yol açabilir
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Çocuk Metabolizma ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Tanyel Zübarioğlu, daha çok akranlarından ve sosyal medyadaki influencerlardan etkilenerek diyet akımlarına kapılan ergenleri bekleyen sağlık tehlikeleri konusunda uyardı. Doç. Dr. Zübarioğlu, özellikle kızlar arasında çok moda haline gelen ve uzamış açlık veya aralıklı oruç olarak bilinen Intermittent-Fasting (IF) diyetinin uzman gözetiminde yapılmadığında kilo vermek şöyle dursun, yeme bozukluklarına dahi yol açabildiğinin bilimsel çalışmalarla gösterildiğini söyledi.
İHH’nın Gazze’ye yardım çalışmaları sürüyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye yönelik insani yardım çalışmalarını sürdürüyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana çeşitli yardım kalemlerinde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
Sorumlu Restoran Hareketi, atık gıdaları mama ve gübreye çevirmek için destek bekliyor
Gelecek nesillerin kaynaklarının korunması için yola çıkan Sorumlu Restoran Hareketi kapsamında yeni başlatılan Gıda Atık Döngüsü projesiyle oluşum içinde yer alan restoranlardaki gıda atıkları komposta gönderilerek gübre ve mamaya dönüştürülüyor. Gübreler, yerel üreticilerin desteklenmesini sağlarken, mamalar hayvan barınaklarındaki ve sokaktaki canları besliyor. Ayrıca restoranlarda misafirlere ücretsiz dağıtılıyor. Leventte yapılan lansmanda projenin detayları duyurulurken, gıda israfını sıfırlamak için tüm restoranlara bu oluşuma katılma çağrısında bulunuldu.
“Fazla tuz tüketimi, böbrek hastalığı nedeni”
Fazla tuzun insan sağlığı için zararlarına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, “Fazla miktarda tuz alımı hipertansiyon başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, inme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi çeşitli hastalıklar için önemli bir risk etmenidir” dedi.
Gazze kıyılarına kurulan geçici iskeleden ilk yardım sevkiyatları başladı
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Gazze Şeridi kıyısına kurulan geçici iskeleden ilk yardım sevkiyatlarının başladığını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, ilk aşamada en çok ihtiyacı olan 11 bin çocuk ve yetişkin için 170 metrik ton yardımın bölgeye ulaştırıldığını, daha fazla yardımın Kıbrıs üzerinden geleceğini açıkladı.
Eber sarısının özelliği genetik transferle diğer baklagillere aktarılacak
Afyonkarahisar bölgesinde yetişen Eber sarısı bir çiçekten üç meyve vermesi dolayısıyla 18 bin baklagil arasında tek tür olarak biliniyor. 'Baklagillerin kraliçesi' olarak adlandırılan Eber sarısının bu özelliğinin besin değeri olan diğer baklagillere gen transferi yöntemiyle aktarılarak, ürün veriminin artırılması için çalışma başlatıldı. Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, "Eber sarısının özelliği fasulye, bakla, nohut, bezelye gibi diğer baklagillerde de uygulandığında üreticilerimizin tek bir ürün yerine iki-üç katını alabilmesi söz konusu olabilecek" dedi.
Eber sarısının özelliği genetik transferle diğer baklagillere aktarılacak
Afyonkarahisar bölgesinde yetişen Eber sarısı bir çiçekten üç meyve vermesi dolayısıyla 18 bin baklagil arasında tek tür olarak biliniyor. 'Baklagillerin kraliçesi' olarak adlandırılan Eber sarısının bu özelliğinin besin değeri olan diğer baklagillere gen transferi yöntemiyle aktarılarak, ürün veriminin artırılması için çalışma başlatıldı. Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, "Eber sarısının özelliği fasulye, bakla, nohut, bezelye gibi diğer baklagillerde de uygulandığında üreticilerimizin tek bir ürün yerine iki-üç katını alabilmesi söz konusu olabilecek" dedi.
Besin alerjisi her 17 çocuktan birini etkiliyor
Türkiye'de her 17 çocuktan birinde besin alerjisinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Son 20 yılda çocuklarda besin alerjisi arttı. Alerji oranlarının artmasını sağlayan besinler inek sütü, yumurta, yer fıstığı, buğday, balık ve kabuklu deniz hayvanları alerjenleridir. Bu alerjiler, hafif deri döküntülerinden sindirim sorunlarına ve ciddi solunum zorluklarına kadar çeşitli reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
'Kristalleşme oluşan dondurma kesinlikle tüketilmemeli'
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak, "Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kutulu dondurma alıp evde tüketeceksek, alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir" dedi.
'Kristalleşme oluşan dondurma kesinlikle tüketilmemeli'
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak, "Üründe erime ya da yumuşama olup olmadığı kontrol edilmeli. Kristalleşme oluşan yani eridikten sonra tekrar dondurulmuş ürünler kesinlikle tüketilmemeli. Eğer kutulu dondurma alıp evde tüketeceksek, alışverişin en sonunda alıp hızlıca eve götürüp dondurucuya koymak lazım. Süt ürünü olduğu için ciddi bir gıda zehirlenmesine yol açabilir" dedi.
Mahallenin maskotu leylek, kurulan kamera sistemiyle 24 saat izlenecek
Tekirdağ'ın kırsal Naip Mahallesi'ne 20 yıldır gelip, elektrik direğine yapılan yuvaya yerleşen 'Gelendost' adı verilen leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP) tarafından kurulan kamera sistemi ile 24 saat izlenmeye başlandı.
Bakan Yumaklı: Her 10 orman yangınından 9'u insan kaynaklı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘Orman Benim’ projesi kapsamında Muğla’da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, "Unutmayalım ki, her 10 orman yangınından 9’u insan kaynaklıdır. Ormana atılan atıklar maalesef ki, bu yangınların büyümesi ve ilerlemesine en büyük sebep teşkil ediyor. Bunun için ormanlarımızın temiz tutulması hayati öneme teşkil ediyor" dedi.
“Baharı mutlu geçirmek için magnezyumdan zengin beslenin”
Baharın gelmesiyle uygulanacak dengeli bir beslenme modeli ile mutluluk hormonunun artabileceğine değinen Uzman Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Triptofan, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum, B3 vitamini, folik asit ve antioksidanlar açısından zengin besinlerle beslenerek mutluluk hormonlarımızın düzeylerini artırabilir ve baharın keyfini çıkarabiliriz. Ayrıca, dengeli bir beslenmeyle birlikte meditasyon ve düzenli fiziksel egzersiz de ruh halimizi olumlu etkileyebilir” dedi.
Üniversite kampüsünde popülasyonu 20 binden 15'e düşen 'gelengiler' için besleme etkinliği
Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nin (ERÜ) simgelerinden olan ve 'Anadolu sincabı' olarak bilinen, kampüs içindeki popülasyonu 20 binden 15'e düşen gelengilerin yuvalarına öğrenciler tarafından besin bırakıldı. ERÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Dr. Öğrt. Üyesi İmdat Orhan, "Gelengiler normalde yerdeki yabani bitkilerin tohumlarını seven hayvanlardır. Şu an erken dönemde olduğumuz için bitkiler tohumlama dönemine girmediler. Biz de bu yüzden besleme etkinliği düzenledik. Aynı zamanda gelengilerin yaşam alanlarına ait olduğunu gösteren tabelalar oluşturduk" dedi.
İzmir ve Saros körfezlerinde kafes balıkçılığına tehdit 2 yeni parazit keşfedildi
Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) Prof. Dr. Argun Akif Özak ile ekibi, İzmir ve Saros körfezlerinden toplanan zooplankton örnekleri arasında, sucul ortamda serbest gezinen 2 farklı yeni parazit türü keşfetti. Prof. Dr. Özak, "Ancak bu türlerin henüz hangi balığı enfekte ettiği bilinmiyor. İleriki aşamalarda enfekte ettiği balık türlerini tespit edeceğiz. Özellikle kafes yetiştiriciliğinde balıklar bir arada stoklandığı için çok hızlı bir yayılım söz konusu olabilir" dedi.
İzmir ve Saros körfezlerinde kafes balıkçılığına tehdit 2 yeni parazit keşfedildi
Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) Prof. Dr. Argun Akif Özak ile ekibi, İzmir ve Saros körfezlerinden toplanan zooplankton örnekleri arasında, sucul ortamda serbest gezinen 2 farklı yeni parazit türü keşfetti. Prof. Dr. Özak, "Ancak bu türlerin henüz hangi balığı enfekte ettiği bilinmiyor. İleriki aşamalarda enfekte ettiği balık türlerini tespit edeceğiz. Özellikle kafes yetiştiriciliğinde balıklar bir arada stoklandığı için çok hızlı bir yayılım söz konusu olabilir" dedi.
‘Kronik böbrek hastalığında dengeli beslenme önemli’
Nefroloji Uzmanı Dr. Feyza Bayrakdar Çağlayan, kronik böbrek hastalığında dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, “Hastalığın evresine göre değişkenlik göstereceğinden takip eden doktor ve diyetisyen ile birlikte değerlendirilmeli, böbrek fonksiyonları değiştikçe yeniden düzenlenmelidir. Böbrekler için mucizevi besinler bulunmamasına rağmen dengeli, düzenli beslenme ile böbreklerimizi korumak elimizde” dedi.
“İş yerinde aşırı çay ve kahve tüketmek çarpıntı sebebi"
Dengeli bir beslenme planı oluşturarak sağlıklı yiyecekler tüketmenin iş hayatında başarılı olmanın anahtarı olduğunu söyleyen Diyetisyen Elif Akçeken, “Oturarak çalışan bireyler kilo almamak için rafine karbonhidratlar, şekerli atıştırmalıklar ve yağlı gıdalardan kaçınmalıdır. Sık yapılan hatalardan biri de aşırı çay ve kahve alımıdır. İş yerinde aşırı kafein tüketimi uykusuzluğa, anksiyeteye ve hatta kalp çarpıntısına neden olabilir" dedi.
“Düzenli meyve tüketimiyle kalp damar hastalıklarından korunmak mümkün”
Uygun dozda meyve tüketiminin bireye katkılarına değinen Diyetisyen Serkan Aksoy, “Güçlü antioksidan kaynağı olan meyveleri gün içerisinde almak hücrelerin yenilenmesine, yaşlanmanın yavaşlanmasına ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek hipertansiyon, diyabet ve kalp- damar hastalıklarına yakalanmanın önüne geçilmesine katkı sağlayabilir” dedi.
"Deterjanlar besin alerjilerinin gelişimine zemin hazırlıyor"
Evlerde sıklıkla kullandığımız çamaşır ve bulaşık deterjanlarındaki risklere dikkati çeken Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Deterjanların içinde bulunan kimyasallar, deri bariyerimizde bulunan proteinlerin düzenlenmesini bozduğu ve alerjik proteinlerin üretimini tetiklediği kanıtlanmıştır. Bu durum atopik dermatit, alerjik rinit gibi hastalıkların yanı sıra besin alerjilerinin gelişimine de zemin hazırlamaktadır” dedi.
Besin ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.