‘Tatil dönüşü bağırsak sağlığına dikkat edilmeli’Tatil veya yolculuklarda bağırsak sağlığının dengesizleşebileceğine değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, “Uzun yolculuklar ve tatiller sırasında beslenme düzeni, uyku, hareket alışkanlıkları değişir. Hazır ve işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi, az su içilmesi, stres ve hareketsizlik bağırsak florasının dengesini bozabilir. Yolculukta dışarıda sık beslenmek, hızlı tüketilen yiyeceklere yönelmek ve hijyen kurallarına dikkat etmemek bağırsak sağlığını olumsuz etkiler. Seyahat sonrası bağırsak sağlığını toparlamak için lifli gıdalar (sebze, meyve, baklagiller, tam tahıllar) tercih edilmelidir. yoğurt, kefir ve fermente sebzeler tüketilmelidir” dedi.
‘Bağırsaklarda bulunan bakteriler kolorektal kanserin erken teşhisinde kullanılabilecek’Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacıların da arasında bulunduğu bilim insanları, yapay zeka yardımıyla bağırsaklarda bulunan bakterilerin kalın bağırsak kanserinin erken teşhisinde kullanılabileceğini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Söz konusu araştırma, dünyadaki saygın tıp dergilerinden biri olan Nature Medicine’da (Etki değeri 59.2) yayımlandı. Uzmanlara göre bu çalışma , halk sağlığı açısından son derece önemli sonuçlar taşıyor.
Kolon kanserine ilişkin araştırma, Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tebrik aldıBağırsak sağlığı ve kolon kanserine dair gerçekleştirilen araştırma, İsviçre merkezli prestijli bilim dergisi ‘Current Issues in Molecular Biology’de yayımlandı. Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, sağlıklı bağırsak hücrelerinin gelişimi hakkında çalışmayı gerçekleştiren ekibe tebrik mesajı gönderdi.
Diyet uzmanı Kara: Dondurmanın bağırsak sağlığına olumlu etkileri var Sıcak günlerin artması nedeniyle dondurma tüketimi konusunda önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara, “Dondurma, yüksek besleyici değerine sahip olmakla birlikte diyet lif ve doğal antioksidan yönünden zengin bir ürün olarak görülmemektedir. Bu nedenle son yıllarda yapılan çalışmalarda antioksidan ve diyet lif içeren bazı meyve ve sebzeler dondurma bileşimine eklenerek söz konusu bileşenler yönünden zenginleştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Dondurmaya probiyotiklerin dâhil edilmesiyle, tüketicinin sağlığının iyileştirilmesi ve ürünün besin değerinin iyileştirilmesi gibi çeşitli ek avantajlara sahip olan dondurmayı fonksiyonel gıda olarak yapmak için girişimlerde bulunulmuştur. Aynı zamanda bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etki göstermiştir” dedi.