Mikro kanser hücrelerini tespit eden 'biyosensör'
Mikro kanser hücrelerini tespit eden 'biyosensör' Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nde, kanser ve kalp krizine neden olabilecek kandaki çok küçük molekülleri tespit edebilen 'biyosensör' geliştirildi. Öğretim üyesi Dr. Mehmet Altay Ünal, "Bu cihazın diğer biyosensörlerden en büyük farkı çok küçük miktarların tayini. Projemizde kanda dolaşan, ilk kanser belirtisi olan mikro tümör hücrelerinin tespitini gerçekleştirdik. Yaklaşık 1 milyon hücre içerisinden 4-5 hücreyi algılama kapasitesinde olduğunu da gördük" dedi.
17.02.2024 Foto Galeri
Isı yönetimi yapabilen buluş İngiltere Patent Ofisi tarafından tescil edildi
Isı yönetimi yapabilen buluş İngiltere Patent Ofisi tarafından tescil edildi  Prof. Dr. Nihal Sarıer’in ‘Faz değişim malzemesi içeren bir tekstil ürünü ve elde etme yöntemi’ isimli buluşu İngiltere Patent Ofisi tarafından kabul edilerek tescil edildi. Hazırladıkları tekstil sisteminin ani sıcaklık değişikliklerinde dinamik ısı yönetimi yaptığını ifade eden Prof. Dr. Sarıer, “Burada esas olarak yapılan şey statik durgun hava ve oradaki malzemelerle korumanın sağlanmasının yanı sıra dinamik ısı yönetiminin de gerçekleştirilmesidir” dedi.
11.08.2023 Teknoloji
Prof. Dr. Mandel: Kanserde asrın buluşu genetik profilleme
Prof. Dr. Mandel: Kanserde asrın buluşu genetik profilleme Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Nil Molinas Mandel, günümüzde kanser tedavilerinin seyrini değiştiren genetik profilleme sayesinde artık 'konfeksiyon' değil 'butik' tedavilerin öne çıktığını söyledi. Prof. Dr. Mandel, "Örneğin yumurtalık kanserinde metastatik hastalarda bile eskiden hayatta kalma süresi 1 yılı geçen hasta azdı. Bu grupta yaşam süreleri 4-5 yıla çıktı, daha da yeni mutasyon analizleriyle dirençli hastalarda farklı ilaç seçeneği şansı arttı" dedi. Genetik ve Farmakoloji Uzmanı Dr. Gülay Özgön ise kanser tedavi protokollerinde neredeyse 6 ayda bir, bilimsel gelişmeler yaşandığını vurguladı ve "Tümörde çok ciddi bir yapay zeka var. Onu yenmenin yolu ise genetik profillemeden geçiyor" dedi.
30.05.2023 Gündem
ISIF’23 İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı, TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek
ISIF’23 İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı, TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek Türk Patent ve Marka Kurumu ev sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ve Avrupa Patent Ofisi iş birliğiyle düzenlenen ISIF İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nın 8’incisi, bu yıl da TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında gerçekleştirilecek.
27.04.2023 Gündem
Türk hekimden çığır açacak buluş: Kansızlığı ‘kan almadan’, hastanın gözünden anlayan uygulama
Türk hekimden çığır açacak buluş: Kansızlığı ‘kan almadan’, hastanın gözünden anlayan uygulama Amerika’ya mühendislik okumaya gitti, aynı anda iki farklı mühendislik dalını birden okudu. Mühendislikte öğrenciyken kurs alıp cep harçlığı için ambulanslarda paramedik olarak çalıştı. Acil tıbba merak sarınca, mühendisliği bitirip tıp fakültesine de girdi. Şimdi Brown Üniversitesi’nde hem acil tıp, hem de mühendislik profesörü olarak acil durum ve afet tıbbı direktörlüğü yapan Prof. Dr. Selim Suner, kansızlığı göz içinden sadece 2 saniye içinde ölçebilen bir uygulama geliştirdi. Suner’in yapay zeka destekli uygulaması eMoglobin ile kansızlık düzeyi, cep telefonuyla göz içinden çekilen bir kare fotoğrafla anında ölçülebilecek. Dünyada ilk olacak uygulama, en çok da saniyelerin bile önem taşıdığı kanamalı acil hastaların teşhisinde hayat kurtaracak.
11.12.2022 Foto Galeri
Kanserle ilgili 'devrimsel' buluş
Kanserle ilgili 'devrimsel' buluş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen bir çalışma ile dünyada ilk kez kanser hücrelerinin, CT-1 adlı bir molekül üzerinden çevre dokulara sinyal gönderdiği ve sağlıklı hücreleri 'kendi hizmetine alarak' yayılabildiği gösterildi. Çalışmayı gerçekleştiren ekibin başında yer alan Prof. Dr. Devrim Gözüaçık, bu keşif sayesinde ileride bazı kanser türlerinde hastalığın nasıl seyredeceği ile ilgili daha tanı aşamasında önemli ipuçları elde etmenin mümkün olabileceğini belirtti. Gözüaçık, bu sayede yeni ilaçlar geliştirilebileceğini, kanserin ilerlemesinin ve yayılımın önlenebileceğini söyledi.
3.12.2022 Sağlık-Yaşam
Arabada dikkat dağınıklığını yok eden buluş
Arabada dikkat dağınıklığını yok eden buluş Teknoloji ne için vardır? Öncelikle hayatımızı daha da kolaylaştırmak için. Ama yeri geldiğinde de hayat kurtaran bir yanı vardır ki teknolojinin olmadığı günlere kıyasla pek çok alanda çok daha iyi durumdayız. Ama daha çok alacak yol var şüphesiz. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Fujitsu, ilginç bir çalışmaya imza attı. Aracıyla uzun yol kat edenlerin dikkatinin dağılması ve hatta uyuyakalma ihtimalini ortadan kaldıran bir buluştan bahsediyorum. Henüz test aşamasında; ancak bizzat kullanma şansı bulduğumdan ilginç bir deneyim olduğunu söyleyebilirim.
8.10.2018 Teknoloji

Benzer Haber Etiketleri

buluş kanser japonya kanser hücresi biyosesör