'Suda bekletilen kaşık çapraz bulaşmaya neden olabilir'
'Suda bekletilen kaşık çapraz bulaşmaya neden olabilir'Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra besin değeri yüksek bir tatlı olan dondurma satışı yapan esnafı hijyen konusunda uyardı. Toprak, "Dondurmayı aldığımız kaşık suda bekletiliyor. Bu da ciddi bir problem. Hava sıcak. Oluşacak mikroorganizmalar suya geçip ciddi bir çapraz bulaşmaya neden olabilir. Burada önemli olan, kaşık suyunun sıklıkla değiştirilmesidir" dedi.
13.05.2025Gündem
Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından 'çapraz bulaşma' uyarısı
Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından 'çapraz bulaşma' uyarısıGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir'deki bir restoranda Ece Melisa Mercankaya'nın (5) patatesli köfte, Servet Polat'ın (60) da kumpir yemesinden sonra zehirlenerek ölümlerine ilişkin, tercih edilen mekanların hijyenik koşullarının kontrolüne dikkati çekti. Toprak, "Genellikle çapraz bulaşma yaşanıyor. Bu nedir; pişmiş ürünün kesildiği bıçaklarla ve tahtalarda çiğ ürünlerin kesilmesi. Çiğ ürünler sonrasında pişirilmediği için çapraz bulaşmaya neden olabiliyor. Örneğin pişmiş et kesildi aynı tahta ve bıçakla yemeğin domatesi kesilebilir. Bu da çapraz bulaşmayla gıda zehirlenmesine sebep olur" dedi.
30.01.2025Video
Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından 'çapraz bulaşma' uyarısı
Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından 'çapraz bulaşma' uyarısıGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir'deki bir restoranda Ece Melisa Mercankaya'nın (5) patatesli köfte, Servet Polat'ın (60) da kumpir yemesinden sonra zehirlenerek ölümlerine ilişkin, tercih edilen mekanların hijyenik koşullarının kontrolüne dikkati çekti. Toprak, "Genellikle çapraz bulaşma yaşanıyor. Bu nedir; pişmiş ürünün kesildiği bıçaklarla ve tahtalarda çiğ ürünlerin kesilmesi. Çiğ ürünler sonrasında pişirilmediği için çapraz bulaşmaya neden olabiliyor. Örneğin pişmiş et kesildi aynı tahta ve bıçakla yemeğin domatesi kesilebilir. Bu da çapraz bulaşmayla gıda zehirlenmesine sebep olur" dedi.
30.01.2025Foto Galeri