Son dakika gastronomi haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan gastronomi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan gastronomi haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 1.205 gastronomi haberi bulunmuştur.
Türkiye, kongre ve fuar turizminde küresel marka haline geldiTürkiye, son yıllarda yalnızca bir tatil merkezi olmanın ötesine geçerek, uluslararası kongreler, fuarlar, diplomatik zirveler ve etkinliklerin buluşma noktası haline geldi. 2023-2024 döneminde toplam fuar ve kongre ziyaretçi sayısı 20 milyonun üzerine çıktı.
Bakan Ersoy: İstanbul dünyanın bir numaralı gastronomi şehriRestoran değerlendirme sistemi Michelin Rehberi'nin 2026 İstanbul-İzmir-Muğla-Kapadokya seçkisi ödül töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Asya, Orta Doğu, Akdeniz ve Avrupa mutfaklarının da en iyi örneklerini sunan gastro-şehrimiz İstanbul, yeni dünyanın en iyisi seçildi. Mastercard Ekonomi Enstitüsü tarafından, uluslararası yeme-içme harcamaları analiz edilerek hazırlanan Seyahat Trendleri 2025 Raporu'na göre İstanbul, dünyanın bir numaralı gastronomi şehri. Bu da bize gösteriyor ki Bakanlık olarak köklü Türk mutfağının sunduğu tüm imkânları etkin bir gastrodiplomasi stratejisiyle uluslararası arenada daha görünür kılmak ve daha güçlü temsil etmek için yürüttüğümüz titiz çalışmalar ve iletişim kampanyaları meyvesini veriyor" dedi.
Mystic Mist ile konuk ağırlama kültürünün tarihsel dönüşümüKasım ayında okurla buluşan Assouline’in Klasikler Koleksiyonu içerisinde yer alan ‘Mystic Mist: The Rituals of HuqqA’, yeme-içme ve ağırlama sektörünün tarihsel arka planını mercek altına alıyor. Eser, ritüellerin yüzyıllar içindeki yolculuğunu, farklı coğrafyalar arasındaki kültürel geçişleri ve bu alışkanlıkların modern şehir yaşamındaki sosyolojik karşılığını detaylı bir şekilde ele alıyor.
Bursa’dan Papa’ya “Çok özel hediyeler”Bursa, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 14. Leo’yu geleneksel Türk misafirperverliğiyle karşıladı. Aynı zamanda Vatikan Devlet Başkanı olan Papa’ya İznik temasları sırasında Bursa’nın simgesel ürünleri takdim edildi.
Çökertme kebabı turistlerin gözdesi olduCoğrafi işaretli Bodrum çökertme kebabı, gastronomi alanında yayımlanan 'Dünyanın En İyi 100 Yemeği' listesinde 7'nci sırada yer aldı. Bodrum'da turizm sezonunun en çok tercih edilen lezzetleri arasında bulunan yemek, uluslararası ilgiyi artırdı.
Çökertme kebabı turistlerin gözdesi olduCoğrafi işaretli Bodrum çökertme kebabı, gastronomi alanında yayımlanan 'Dünyanın En İyi 100 Yemeği' listesinde 7'nci sırada yer aldı. Bodrum'da turizm sezonunun en çok tercih edilen lezzetleri arasında bulunan yemek, uluslararası ilgiyi artırdı.
İncili Gastronomi Rehberi 2025-2026 Ödül Töreni yapıldıTürkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni The Ritz-Carlton, Istanbul’da gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi, Karaca ve Jumbo iş birliğiyle bir yılı aşkın süre boyunca titizlikle ve şeffaflıkla değerlendirilen restoranlara 4 ve 5 ‘İnci’leri takdim edildi. ‘Asırlık Mekanlar’a plaketleri sunulurken ‘Geleceğin Menüleri Ödülleri’ ve ‘Proje Ekibi Onur Ödülleri’ de sahiplerini buldu.
Şeker hamurundan 150 kiloluk heykelİranlı şeker sanatçısı Sara Yousefi, şeker hamurundan yaptığı gerçekçi heykellerle dikkat çekiyor. Türkiye'de de ekibiyle çalışmalar yapan Yousefi, şimdiye kadar 8 bin öğrenci yetiştirerek sanatsal pastacılığın dünya çapında tanınmasına katkı sağladı. Yousefi'nin, Antalya'da katıldığı etkinlikte şeker hamurundan yaptığı 150 kiloluk aşçı kadın heykeli dikkati çekti.
İtalyan şef Nicole Scandella, Ankara'daİtalyan şef Nicole Scandella, Ankara HiltonSA ve İtalya Büyükelçiliği iş birliğiyle Ankara'ya geliyor. İtalyan mutfağının öne çıkan lezzetlerini başkente taşıyacak olan etkinlik, üç gece sürecek.
Geleceğin şefleri, gastronomi kariyerlerine ilk adımı attıAntalya'da 50 ülkeden şeflerin katıldığı GastroAntalya'da genç yetenekler, profesyonel şeflerle aynı sahnede hünerlerini sergiledi. Lise öğrencileri, hazırladıkları tabaklarla hem yarışma deneyimi kazandı hem de staj ve kariyer fırsatı yakaladı.
Geleceğin şefleri, gastronomi kariyerlerine ilk adımı attıAntalya'da 50 ülkeden şeflerin katıldığı GastroAntalya'da genç yetenekler, profesyonel şeflerle aynı sahnede hünerlerini sergiledi. Lise öğrencileri, hazırladıkları tabaklarla hem yarışma deneyimi kazandı hem de staj ve kariyer fırsatı yakaladı.
Zeugma Mozaik Müzesi'ne rekor ziyaretçiDünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi'nde, kurulduğu 2011 yılından bu yana en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak, ziyaretçi sayısında rekor kırıldığını belirterek, "2025 yılı bereketiyle geldi. 2025 yılının Kasım ayında olmamıza rağmen, daha yıl sonu gelmeden 575 bin ziyaretçi rakamına ulaştık" dedi.
Ankara'da Hatay rüzgarı estiGastronomi şehri Hatay, damak çatlatan lezzetleri ile Başkent Ankara'ya taşındı. Künefe yeme yarışmaları yapılırken davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi.
Geleneksel Trabzon mutfağı yeniden canlandıTrabzon’un Sürmene ilçesinde zengin mutfak kültürünü yaşatmak amacıyla ’Geçmişten Günümüze Unutulmaya Yüz Tutmuş Trabzon Mutfağı’ etkinliği düzenlendi. Geleneksel mutfak kültürünün korunmasının önemine dikkat çeken Dr. Ender Saraç, “Trabzon, ülkemizin çok bereketli bir köşesi. Dağı, denizi, deresi ve gölleriyle inşallah torunlarımıza daha yeşil, bereketli ve geleneksel tatların korunduğu bir Trabzon bırakırız” dedi.
Gıda Mühendisi Sırma: Uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar bakteri üretirOrtaköy'de bir restoranda yedikleri yemeğin ardından gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan aileden anne ve 2 çocuk hayatını kaybetti. Ailenin yemek yediği öne sürülen restoran mühürlenirken, yiyecek aldıkları belirlenen 3 işletmeye yönelik de işlem yapıldı. Bunun üzerine tüketilen sokak yiyeceklerine ilişkin konuşan Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Ortam sıcaklığı dediğimiz 5 ile 60 derece arasındaki sıcaklık aralığı riskli bir aralıktır. Sokakta satılan gıdalar bu riskli aralıkta uzun süre toz toprağın altında, güneş ışığının altında, uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar da zararlı, hastalık yapan bakteriler üretir. Onlar da üremekle kalmaz oraya toksin bırakır. Zehirlenmek için sebepler artıyor" dedi.
‘Dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor’Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), ‘FAO Talks: Gençlerle Tarımı ve Gıdayı Konuşuyoruz’ etkinliğine ev sahipliği yaptı. Tarımdan tüketime kadar gıdada sürdürülebilirliğin konuşulduğu etkinliğe katılan Birleşmiş̧ Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, dünyada üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiğini belirterek, ‘Bu israf edilen gıdanın dörtte biriyle sıfır açlık hedefine ulaşılabilir’ dedi.
Tarihi fırından Kobe biftekli poğaça ile açılışYıllardır Bağdat Caddesi'nde hizmet veren Tarihi Safranbolu Fırını, Şaşkınbakkal'da yeni şubesini 15 Kasım'da açacağını duyurdu. Marka, açılışı geleneksel poğaça anlayışını yeniden yorumladığı Kobe bifteğiyle taçlandırmaya hazırlanıyor.
Uluslararası Milas Zeytin Hasat Şenliği renkli görüntülere sahne olduMuğla'nın Milas ilçesinde, zeytinciliğin önemini vurgulamak, üreticileri bilinçlendirmek ve Milas zeytinyağının marka değerini artırmak amacıyla bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Milas Zeytin Hasat Şenliği, kortej yürüyüşü, halk oyunları gösterileri, zeytin hasadı ve yemek yarışmalarıyla üç gün boyunca renkli görüntülere sahne oldu.
Uluslararası Milas Zeytin Hasat Şenliği renkli görüntülere sahne olduMuğla'nın Milas ilçesinde, zeytinciliğin önemini vurgulamak, üreticileri bilinçlendirmek ve Milas zeytinyağının marka değerini artırmak amacıyla bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Milas Zeytin Hasat Şenliği, kortej yürüyüşü, halk oyunları gösterileri, zeytin hasadı ve yemek yarışmalarıyla üç gün boyunca renkli görüntülere sahne oldu.
Meslek liselerinin döner sermaye geliri 20 kat arttıMilli Eğitim Bakanlığı verilerine göre meslek liselerinin 2019'da 356 milyon TL olan döner sermaye gelirleri, 2024'te 7,1 milyar TL'ye yükselerek son 5 yılda yaklaşık 20 kat artış gösterdi.
Bakan Bolat 14'üncü Rize Tanıtım Günleri'ne katıldıTicaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da düzenlenen 14’üncü Rize Tanıtım Günleri'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Bolat, Dilovası’nda parfüm fabrikasında bugün çıkan yangına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Bakan Bolat, "Can kayıplarımız için, yaralılar için üzgünüz. Allah, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza gani gani rahmet eylesin. İş sağlığı ve iş güvenliği konuları çok önemli konular. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve müfettişleri bu konularda cansiperane mücadele ediyor. Ancak işin türü gereği, kimyasal ve parlayıcı, yanıcı maddeler söz konusu. Olayın henüz çok sıcak saatleri. İlgili tahkikat yapıldıktan sonra nasıl meydana geldiği mutlaka raporlandırılacaktır. Adli incelemeler de başlayacaktır. Bir daha tekerrür etmemesi için gereken her türlü tedbiri alacağız" dedi.
TAV İşletme Hizmetleri, yeni Primeclass konseptini tanıttıTAV Havalimanları’nın ayrıcalıklı hizmetler ve ağırlama hizmetlerine odaklanan iştiraki TAV İşletme Hizmetleri, yaşam tarzı odağıyla baştan tasarlanan Primeclass konseptini tanıttı. Primeclass, yeni bakış açısıyla özel yolcu salonlarını yolcuların farklılaşan ihtiyaçlarına cevap veren yaşam alanlarına dönüştürüyor.
Gastronomi ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.