'Sosyal medyadaki deneylerle zeytinyağı kalitesi anlaşılmaz'
Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (ÇÜMERLAB) Müdürü Prof. Dr. Serkan Selli ile öğretim görevlisi Onur Sevindik, Türkiye'de son dönemde verim düşüklüğü nedeniyle fiyatı oldukça yükselen zeytinyağında sahteciliğin anlaşılabilmesi için sosyal medyada çeşitli kimyasalların karıştırılarak saflık analizi yapılmaya çalışılmasının doğru sonuçlar vermeyeceğini söyledi. Uzmanlar, zeytinyağında hilelerin anlaşılması için hassas teknolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizip, zeytin kokusunun en net belirteç olduğunu vurguladı.
Çayda 'bilinçsiz gübreleme' tehlikesi; toprak kalitesi geriledi
Küresel iklim değişikliğinin son yıllarda tarımda rekolte kayıplarına yol açtığı Doğu Karadeniz'de, azot içerikli kompoze gübrelerin aşırı kullanımı kaynaklı bilinçsiz gübreleme de çay tarımını olumsuz etkiliyor. Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından yapılan analizlerde, yaş çay sürgünü yapılan tarım toprağında PH değerinin 5,5'tan 3,5 seviyelerine gerilediği tespit edildi. RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, "PH değeri düştüğünde olması gereken kaliteden daha kalitesiz bir çay içmiş oluyoruz" dedi.
"En büyük gücümüz, 55 yıllık deneyimimiz ve eğitim kalitemiz"
Uğur Okulları Genel Müdürü Mustafa Çakır, yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin bir mesaj yayımlayarak, “Yarım asrı aşkın sınavlara hazırlık geleneğimiz, deneyimli ve dinamik akademik kadromuzla, öğrencilerimizi geleceğe en iyi hazırlayacak projeler ve çalışmalar ile yeni eğitim yılına hazırız” dedi.
"Kaliteli baharat rengi ve kokusuyla ayırt edilebilir"
Baharatlar, yemeklere kattıkları lezzetten dolayı tarih boyunca insanlık için büyük bir önem taşırken, günümüzde birçok tüketici taze baharatı ayırt etmenin yollarını araştırıyor. Sektörde 5 kuşaktır hizmet veren Ahmet Kadıoğlu “Lezzetli yemeğin sırrı kullanılan baharatlarda. Kaliteli ve taze baharat rengi ve kokusuyla ayırt edilebilir” dedi.
Kahve kalitesinde 80’nin altı sınıfta kalıyor
Türkiye'de yeni nesil kahve kültürü giderek yaygınlaşırken, tüketiciler nitelikli kahve arayışına girdi. Nitelikli kahvenin derecelendirmelerine yönelik açıklamalarda bulunan Gourme Coffee Kurucusu Akın Kılıç, “Nitelikli kahve, özel eğitimli kahve uzmanları tarafından 100 üzerinden 80 veya daha fazla puan alan olan kahvedir” dedi.
Ürküten 'karot' sonucu; beton kalitesi olması gerekenin yarısı
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin, depremde yıkılan 300’ü aşkın binadan aldıkları karotlar, dayanıklılık testini geçemedi. İncelemede, 25 olması gereken beton basınç dayanımının 10 Megapascal’ın altında ölçüldüğünü belirten KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, "Bu sonuç, yıkımların ana nedenlerinden birinin beton kalitesinin düşüklüğü anlamına geliyor” dedi.
TAV’ın altı havalimanına Krakow’da hizmet kalitesi ödülü
TAV Havalimanları’nın işlettiği İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, Medine, Tiflis, Zagreb ve Üsküp havalimanları Dünya Havalimanları Konseyi’nin (ACI World) bu yıl Polonya Krakow’da düzenlediği yolcu deneyimi zirvesinde kendi kategorilerinde en iyi havalimanı ödüllerini teslim aldı.