Üretilen 5 bin deniz patlıcanıyla denizlerdeki popülasyona katkı sağlıyorlar
Üretilen 5 bin deniz patlıcanıyla denizlerdeki popülasyona katkı sağlıyorlar Deniz patlıcanı stoklarının yeniden zenginleştirilmesi için Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, yaklaşık 5 bin deniz patlıcanı üretildi. Proje kapsamında üretilen deniz patlıcanlarının doğal stokların zenginleştirilmesi için denizlere bırakılması ya da ihraç edilmesi hedeflenirken, projenin danışmanlığını yapan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, "Geldiğimiz nokta itibariyle artık sofralık boyda deniz patlıcanı üretimi aşamasına geçmiş bulunuyoruz" dedi.
1.05.2024 Video
Üretilen 5 bin deniz patlıcanıyla denizlerdeki popülasyona katkı sağlıyorlar
Üretilen 5 bin deniz patlıcanıyla denizlerdeki popülasyona katkı sağlıyorlar Deniz patlıcanı stoklarının yeniden zenginleştirilmesi için Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, yaklaşık 5 bin deniz patlıcanı üretildi. Proje kapsamında üretilen deniz patlıcanlarının doğal stokların zenginleştirilmesi için denizlere bırakılması ya da ihraç edilmesi hedeflenirken, projenin danışmanlığını yapan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Tolon, "Geldiğimiz nokta itibariyle artık sofralık boyda deniz patlıcanı üretimi aşamasına geçmiş bulunuyoruz" dedi.
1.05.2024 Foto Galeri
Balık popülasyonunun düştüğü Konyaaltı sahiline resif önerisi
Balık popülasyonunun düştüğü Konyaaltı sahiline resif önerisi Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya'nın dünyaca ünlü sahili Konyaaltı'nda balık popülasyonunun oldukça düşük olduğunu söyledi. Olta balıkçılarının avlardan eli boş dönmesinden dert yandığı sahile resif yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, "Avcılık açısından av baskısının en fazla olduğu deniz. Antalya Körfezi çok sayıda balıkçının av baskısında olduğu için yapay resife ihtiyaç var" dedi.
1.04.2024 Video
Nesli tehlike altına olan pina popülasyonunda olumlu gelişme
Nesli tehlike altına olan pina popülasyonunda olumlu gelişme Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) Doç. Dr. Sefa Acarlı, deniz ekosisteminde önemli bir yere sahip, nesli tehlike altındaki pinaların popülasyonunda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Doç. Dr. Acarlı, "Marmara'nın Anadolu tarafı ve Avrupa yakasında sağlıklı gelişen, devam eden popülasyonlar var. En güzel tarafı da genç bireylerin olduğunu, yeni tutunan bireylerin de olduğunu gördük" dedi.
15.02.2024 Foto Galeri
Türk kara sularında köpek balığı popülasyonu 50 yılda yüzde 90 azaldı
Türk kara sularında köpek balığı popülasyonu 50 yılda yüzde 90 azaldı Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, Türk kara sularındaki köpek balığı popülasyonunun son 50 yılda yüzde 90 azaldığını belirterek, "Köpek balıklarının ekosistemde çok önemli fonksiyonel görevleri vardır. Köpek balıkları diğer beslendiği türlerin popülasyonunu dengede tutar. O anlamı ile Göksu deniz alanının köpek balıklarının korunması için yeniden gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi gerekir" dedi.
2.01.2024 Gündem
Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma
Fındıkta ‘drakula’ böceği popülasyonunda azalma Trabzon'da bahçelerde, fındık ağaçlarının dallarının kurumasına neden olan, 'Drakula' olarak bilinen 'Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği' ile ilgili mücadele sürüyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Üyesi İhsan Miraç Emirzeoğlu, “Zararlının popülasyonu belli bir oranda azaltıldı ancak bölgeden tamamen çıkmadı. Kontrol altına alınması ve tespit edildiği yerde ihbar edilmesi mücadele açısından önemli” dedi.
22.12.2023 Foto Galeri
İngiltere’de yarasa popülasyonu yüzde 99 azaldı
İngiltere’de yarasa popülasyonu yüzde 99 azaldı İngiltere'de yarasa DNA’sı incelenerek yapılan araştırma, sömürge döneminde ağaçların kesilerek gemi yapılması sebebiyle bir cins yarasa popülasyonunun yüzde 99 oranında azaldığını ortaya çıkardı.
14.12.2023 Dünya
Küresel ısınma çekirge popülasyonunu artırdı; kültür bitkilerine zarar verecek
Küresel ısınma çekirge popülasyonunu artırdı; kültür bitkilerine zarar verecek Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır ve Bingöl kent merkezlerinde, çekirge sayısında görülen artışla ilgili, “Normalde kışın belli türlere alışığız. Neredeyse artık kışa gireceğiz, sayılarında çok artış görüyoruz. Bu da bizi gerçekten şaşırtıyor. Bunların sayılarının gözlemlenmesi lazım, sayı artışlarının fazla olması, ileride çekirge sürülerinin oluşumuna sebebiyet verecek ve kültür bitkilerine büyük zararlar verecektir. Biyolojik mücadele öneriyoruz” dedi.
28.10.2023 Foto Galeri
'Yüksek sıcaklıklar arı popülasyonu ve bal verimini olumsuz etkiliyor'
'Yüksek sıcaklıklar arı popülasyonu ve bal verimini olumsuz etkiliyor' Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, 32 dereceyi geçen yüksek sıcaklıkların arıların larva ve yumurtalarının ölmesine neden olup, popülasyonlarını düşürdüğünü söyledi. Sıcak havada arıların bal ve polen çekişi yerine ağırlıklı olarak iklimlendirmeyi sağlamak ve kovanı serinletmek için su çekmeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Baytekin, bunun da bal verimini düşürdüğünü kaydetti.
24.07.2023 Foto Galeri
'Martı popülasyonu anormal seviyelere ulaştı'
'Martı popülasyonu anormal seviyelere ulaştı' Karadeniz'de savunmasız küçük kuş türleri, sayıları gün geçtikçe artıp, özellikle kıyı şeritlerini istila eden martıların hedefi haline geliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, martıların popülasyonlarında kontrolsüz artış olduğuna dikkati çekerek, "Bir martı kendisinin yarı boyutunda olan bir kuşu bütün olarak yutabiliyor. Martıların bulundukları yerlerde ötücü kuşların sayısı çok azaldı; civarda kuş bırakmadılar. Popülasyonları anormal seviyelere ulaşmış durumda. Tedbir alınmalı" dedi.
23.07.2023 Foto Galeri
'Ege ve Akdeniz'de köpek balığında artış yok; aksine popülasyonu düşüyor'
'Ege ve Akdeniz'de köpek balığında artış yok; aksine popülasyonu düşüyor' İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Dr. Erhan Irmak, sosyal medyadan 'köpek balığı' adı altında paylaşılan görüntülerdeki türlerin gagalı kılıç ya da marlin balığı olduğunu belirtti. Bu türlerin sırt ve kuyruk yüzgeçlerinin suyun dışına çıkması ile köpek balığına benzetildiğini kaydeden Dr. Irmak, Ege ve Akdeniz'de köpek balıklarına ilişkin bir artışın olmadığını, aksine avcılık baskısı nedeniyle popülasyonlarının azaldığını söyledi.
19.07.2023 Foto Galeri
İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor
İstilacı türler, yerli balıkların yerini alıyor Akdeniz'e Kızıldeniz üzerinden gelen istilacı türler arasında yer alan, halk arasında 'gırt gırt' veya çizgili gargur balığı olarak bilinen 'Pomadasys Stridens', Antalya Körfezi'nde kilometrekarede 600 kilo ile 3 ton arasında bulunuyor. İstilacı türlerin, yerli türlerin yerini almaya başladığını söyleyen Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Eti lezzetli ve fiyatının düşük olması nedeniyle herkesin tüketebileceği bir balık. Tüketimi teşvik edilmeli" dedi.
23.10.2022 Video
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı
Çanakkale Boğazı'nda zehirli denizanaları görüldü, uzmanı uyardı Çanakkale Boğazı ile sahillerde iklim değişikliği nedeniyle popülasyonu artan zehirli pusula denizanaları hakkında uyaran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli" dedi.
18.04.2022 Gündem
'Denizanası popülasyonu haziranda bitecek'
'Denizanası popülasyonu haziranda bitecek' Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, Antalya sahillerinde ocak ayından bu yana görülen denizanası popülasyonunun, haziran ayı itibarıyla azalacağını belirterek, "Korkulacak bir şey yok. Doğal süreç. Birkaç ay içinde kaybolacaklar" dedi.
3.04.2022 Gündem