Son dakika rekolte haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan rekolte gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan rekolte haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 490 rekolte haberi bulunmuştur.
Bakan Yumaklı: Buğday ve arpa üretimiyle ilgili yağışlar noktasında kritik bir eşikteyiz
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni bir üretim sezonunun başında olunduğuna dikkati çekerek, “Buğday ve arpa üretimi ile ilgili yağışlar noktasında kritik bir eşikteyiz. Özellikle 15 Mayıs'a kadarki yağışları yakından takip edeceğiz. Nisan ve mayıs ayındaki yağışlar rekolte için önem arz ediyor” dedi.
Karadeniz’de fındık yalancı bahara aldandı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeni ile Karadeniz’in ‘yeşil altını’ fındığın tomurcuklarının ve yapraklarının açtığını belirterek, “Bugünlerde yapraklarını açan fındık, aslında yalancı bahara aldanmış durumda. Erken yaprak açmalarından dolayı önümüzdeki mart ayında yağabilecek bir kar ile eksiye düşecek hava sıcaklıkları don yapabilir. Bu da fındık tomurcuklarına zarar verir. Ekonomik kayıp olarak fındık üreticimize olumsuz olacak yansıyacaktır” dedi.
Karadeniz’de fındık yalancı bahara aldandı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeni ile Karadeniz’in ‘yeşil altını’ fındığın tomurcuklarının ve yapraklarının açtığını belirterek, “Bugünlerde yapraklarını açan fındık, aslında yalancı bahara aldanmış durumda. Erken yaprak açmalarından dolayı önümüzdeki mart ayında yağabilecek bir kar ile eksiye düşecek hava sıcaklıkları don yapabilir. Bu da fındık tomurcuklarına zarar verir. Ekonomik kayıp olarak fındık üreticimize olumsuz olacak yansıyacaktır” dedi.
İklim krizi ‘fındığı’ da vurdu; rekoltede sert düşüş
Karadeniz Bölgesi'nde, istilacı böcek türleri kaynaklı hasarın yanı sıra küresel iklim değişikliğinin etkileri, fındık tarımını olumsuz etkiledi. 2022’de 765 bin 287 ton olarak belirlenen fındık rekoltesi, 2023’te 717 bin 931 tona geriledi. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, “Son 3 yıldır iklim değişikliğine bağlı ciddi oranda rekolte kaybı olduğunu çok net. Son 30 yılın en sıcak kışını yaşıyoruz; böyle sürerse fındık üretimimiz yüzde 50 oranında azalabilir” dedi.
İklim krizi ‘fındığı’ da vurdu; rekoltede sert düşüş
Karadeniz Bölgesi'nde, istilacı böcek türleri kaynaklı hasarın yanı sıra küresel iklim değişikliğinin etkileri, fındık tarımını olumsuz etkiledi. 2022’de 765 bin 287 ton olarak belirlenen fındık rekoltesi, 2023’te 717 bin 931 tona geriledi. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, “Son 3 yıldır iklim değişikliğine bağlı ciddi oranda rekolte kaybı olduğunu çok net. Son 30 yılın en sıcak kışını yaşıyoruz; böyle sürerse fındık üretimimiz yüzde 50 oranında azalabilir” dedi.
Mersin'de yalancı bahara aldanan ağaçlar çiçek açtı
Mersin'de hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, 'yalancı bahar' yaşattı. Hava sıcaklığının 19 dereceyi gördüğü kentte meyve ağaçları çiçek açtı.
'Bodrum mandalinası bahçede 5, İstanbul'da 50 liradan satılıyor'
Muğla'nın dünyaca ünlü ilçesi Bodrum'da, coğrafi işaretli Bodrum mandalinasının hasadı başladı. Geçen yıla göre rekoltede düşüş yaşanırken, mandalinanın bahçeden 5 ila 10 lira arasında değişen fiyatla çıkış yaptığını söyleyen Bodrum Mandalin Hareketi öncüsü ve Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, "Bu rakamlarla hiç kimse bahçesine bakamaz. Mandalina işletmeler tarafından kullanılmalı ki rakamlar yükseltilmeli. Bodrum'da mandalinanın pazardaki satış fiyatı 15 liradan başlıyor. Bu ürünü İstanbul'da yediğiniz zaman fiyatı 50 liraya kadar çıkıyor" dedi.
'Konya Ovası'nda kar yağmadığı için tabiattaki ürünler uyku dönemine giremedi'
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen ve kuraklık tehlikesiyle karşılaşan Konya Ovası'nda çiftçinin gözü kar yağışında. Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, kar olmayınca hububatın büyümeye başladığını belirterek, "Havalar böyle gittiği için henüz tabiattaki ürünler uyku dönemine giremedi, boyları arttı'' diyerek, iyi rekolte için ürünün kış aylarında üzeri karla kaplı tarlada olgunlaşma süreci geçirmesi gerektiğini ifade etti.
'Konya Ovası'nda kar yağmadığı için tabiattaki ürünler uyku dönemine giremedi'
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen ve kuraklık tehlikesiyle karşılaşan Konya Ovası'nda çiftçinin gözü kar yağışında. Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, kar olmayınca hububatın büyümeye başladığını belirterek, "Havalar böyle gittiği için henüz tabiattaki ürünler uyku dönemine giremedi, boyları arttı'' diyerek, iyi rekolte için ürünün kış aylarında üzeri karla kaplı tarlada olgunlaşma süreci geçirmesi gerektiğini ifade etti.
Kuraklık nedeniyle zeytinyağında verim yüzde 50 düştü, fiyat yüzde 100 arttı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zeytin üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Gaziantep'te, kuraklık nedeniyle rekolte ve zeytinyağı oranlarında yüzde 50 düşüş yaşandı. Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, kuraklık sebebiyle bu yıl dünya genelinde zeytin üretiminin düşük olduğunu belirterek, geçen yıl 17 litrelik tenekelerde 1600-1700 TL'ye satılan zeytinyağının, bu yıl 3 bin 500 ile 4 bin TL'den satıldığını belirtti.
Karadeniz’in yeni kabusu ‘kahverengi kokarca’, fındık rekoltesine yüzde 10 zarar verdi
Karadeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
Çayda 'bilinçsiz gübreleme' tehlikesi; toprak kalitesi geriledi
Küresel iklim değişikliğinin son yıllarda tarımda rekolte kayıplarına yol açtığı Doğu Karadeniz'de, azot içerikli kompoze gübrelerin aşırı kullanımı kaynaklı bilinçsiz gübreleme de çay tarımını olumsuz etkiliyor. Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından yapılan analizlerde, yaş çay sürgünü yapılan tarım toprağında PH değerinin 5,5'tan 3,5 seviyelerine gerilediği tespit edildi. RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, "PH değeri düştüğünde olması gereken kaliteden daha kalitesiz bir çay içmiş oluyoruz" dedi.
Çayda 'bilinçsiz gübreleme' tehlikesi; toprak kalitesi geriledi
Küresel iklim değişikliğinin son yıllarda tarımda rekolte kayıplarına yol açtığı Doğu Karadeniz'de, azot içerikli kompoze gübrelerin aşırı kullanımı kaynaklı bilinçsiz gübreleme de çay tarımını olumsuz etkiliyor. Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından yapılan analizlerde, yaş çay sürgünü yapılan tarım toprağında PH değerinin 5,5'tan 3,5 seviyelerine gerilediği tespit edildi. RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, "PH değeri düştüğünde olması gereken kaliteden daha kalitesiz bir çay içmiş oluyoruz" dedi.
Sahte zeytinyağı uyarısı
Zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
Sahte zeytinyağı uyarısı
Zeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor. Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli. Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
Niğde, misket elmanın üretim merkezi oldu
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Amasya elması olarak bilinen 'misket elma' üretiminde kent olarak Türkiye'de ilk sırada olduklarını kaydetti.
Seyfe Gölü tamamen kuruyunca cevizin rekoltesi düştü
Kırşehir'in Mucur ilçesinde 152 bin hektarlık alanda, 187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü, tamamen kuruyunca bölgede yetiştirilen cevizin rekoltesi düştü. Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Bağ, "Nem oranının düşmesi ile cevizlerin verimi, rekoltesi ve kalitesi düşüyor. Kurumuş gölde nem değil; tuzul atmosfer ortaya çıkıyor. Tuzulun rüzgarın etkisiyle ekili alanlara, meyve bahçelerine sirayet etmesi doğrudan doğruya verime etki yapıyor" dedi.
Seyfe Gölü tamamen kuruyunca cevizin rekoltesi düştü
Kırşehir'in Mucur ilçesinde 152 bin hektarlık alanda, 187 kuş türüne ev sahipliği yapan Seyfe Gölü, tamamen kuruyunca bölgede yetiştirilen cevizin rekoltesi düştü. Kırşehir Çevre Ekoloji Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Bağ, "Nem oranının düşmesi ile cevizlerin verimi, rekoltesi ve kalitesi düşüyor. Kurumuş gölde nem değil; tuzul atmosfer ortaya çıkıyor. Tuzulun rüzgarın etkisiyle ekili alanlara, meyve bahçelerine sirayet etmesi doğrudan doğruya verime etki yapıyor" dedi.
'Milli ayçiçeği tohumu kuraklıkta yüzde 30 verim farkı yarattı'
TRAKYA'da kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde yüzde 42 oranında rekolte kaybı yaşandı. Trakya Tohumcular Derneği (TRAKTOD) Başkanı İbrahim Toruk, yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun kuraklığa dayanıklı çıktığını belirterek, "Özellikle kuraklığın çok etkili olduğu Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz üçgeninde gerçekten milli hibrit ayçiçeği çeşitlerimiz, global çeşitlere en kötü yerde aynı oranda, başka yerlerde de yüzde 25 ile 30 arasında verim farkı yarattı" dedi.
'Milli ayçiçeği tohumu kuraklıkta yüzde 30 verim farkı yarattı'
Trakya'da kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde yüzde 42 oranında rekolte kaybı yaşandı. Trakya Tohumcular Derneği (TRAKTOD) Başkanı İbrahim Toruk, yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunun kuraklığa dayanıklı çıktığını belirterek, "Özellikle kuraklığın çok etkili olduğu Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz üçgeninde gerçekten milli hibrit ayçiçeği çeşitlerimiz, global çeşitlere en kötü yerde aynı oranda, başka yerlerde de yüzde 25 ile 30 arasında verim farkı yarattı" dedi.
Turizm geliri, fındığı solladı
Trabzon'un en önemli gelir kaynağı fındıkta hem rekolte hem de ihracat geliri düştü. Fındık ihracatı 120 milyon dolara gerilerken, kentteki turizm geliri 1 milyar doları aştı. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistler ile ivme kazanan turizme ilişkin konuşan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Eyyüp Ergan, "Trabzon'da 'Fındığı ne geçebilir' diye düşünmek zordu; ama o gün geldi ve şehrin turizmi milyar dolarların üzerine çıktı" dedi.
Rekolte ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.