Salmonella

Salmonella

Son dakika salmonella haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan salmonella gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan salmonella haber sayfamızda...

Salmonella

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 97 salmonella haberi bulunmuştur.
Kumpir davasının tutuklu sanığı: Çocuklarıma yedirmediğim ürünü kimseye yedirmedim
Kumpir davasının tutuklu sanığı: Çocuklarıma yedirmediğim ürünü kimseye yedirmedimİzmir'in Buca ilçesinde Servet Polat'ın (60) kumpir yedikten 2 gün sonra süre sonra gıda zehirlenmesine nedeniyle yaşamını yitirmesine ilişkin davada tutuklu yargılanan iş yeri sahibi Neslihan Demircan, "Çocuklarıma yedirmediğim ürünü kimseye yedirmedim. Kimseye bilinçli bir şey yapmadım. O gün o ürünlerden kendimiz de yedik" dedi. Demircan’ın tahliye talebi reddedilerek, dava ertelendi.
20.11.2025Gündem
Gıda Mühendisi Sırma: Uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar bakteri üretir
Gıda Mühendisi Sırma: Uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar bakteri üretirOrtaköy'de bir restoranda yedikleri yemeğin ardından gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan aileden anne ve 2 çocuk hayatını kaybetti. Ailenin yemek yediği öne sürülen restoran mühürlenirken, yiyecek aldıkları belirlenen 3 işletmeye yönelik de işlem yapıldı. Bunun üzerine tüketilen sokak yiyeceklerine ilişkin konuşan Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Ortam sıcaklığı dediğimiz 5 ile 60 derece arasındaki sıcaklık aralığı riskli bir aralıktır. Sokakta satılan gıdalar bu riskli aralıkta uzun süre toz toprağın altında, güneş ışığının altında, uygun olmayan sıcaklıkta muhafaza edilen gıdalar da zararlı, hastalık yapan bakteriler üretir. Onlar da üremekle kalmaz oraya toksin bırakır. Zehirlenmek için sebepler artıyor" dedi.
14.11.2025Gündem
ABD’de salmonella alarmı
ABD’de salmonella alarmıABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, evlere yemek servisi yapan bir şirketin ürünlerindeki salmonella bakterisi nedeniyle 7 kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
6.09.2025Dünya
999 kişinin tavuk dönerden zehirlenmesine ilişkin iddianame tamamlandı; 8 yıla kadar hapis istendi
999 kişinin tavuk dönerden zehirlenmesine ilişkin iddianame tamamlandı; 8 yıla kadar hapis istendiKocaeli’nin Körfez ilçesinde 999 kişinin tavuk dönerden zehirlenmesine ilişkin soruşturmada iddianame tamamlandı. Yapılan analizlerde 4 çeşit bakteri tespit edilirken, tutuklu 2 sanık hakkında 8 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
5.08.2025Gündem
'Kumpirden ölüm' davasında sanık: Salmonella mısırda çıktı
'Kumpirden ölüm' davasında sanık: Salmonella mısırda çıktıİzmir'in Buca ilçesinde Servet Polat'ın (60) kumpirden zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin davada iş yeri sahibi Neslihan Demircan, duruşmada, "Bile isteye hiçbir şey yapmadık. Vefat haberini aldığımızdan beri uyku ilacıyla uyuyorum. Ürünleri günlük olarak alırdık. Her şeyin faturası mevcuttur. O gün kumpiri ben hazırladım. Salmonella mısırda çıktı" dedi.
31.07.2025Gündem
'Bozulmuş gıdalar bağırsak hastalıklarına yol açabilir'
'Bozulmuş gıdalar bağırsak hastalıklarına yol açabilir'Yüksek sıcaklıklarda bağırsak enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuriye Taşdelen Fışgın, “Yaz aylarında sıcaklık yüksek olduğu için gıdaların saklanmasında sorunlar oluşabilmekte ve yiyeceklerde kolaylıkla mikroorganizmalar üreyebilmektedir. Özellikle kolay bozulan dondurma, mayonez, yaş pasta, kremalı yiyecekler gibi gıdaları tüketirken dikkatli olunmalıdır. Bu tip gıdaların mutlaka buzdolabında muhafaza edildiğinden emin olunmalı ve zamanında tüketilmelidir. Gıdaların buzdolabında saklanması, tarihi geçen gıdaların tüketilmemesi, meyve ve sebzelerin iyi yıkanması önemlidir” dedi.
25.07.2025Sağlık-Yaşam
'Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi susuzluğu artırır'
'Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi susuzluğu artırır'Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.
30.06.2025Sağlık-Yaşam
‘Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir’
‘Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir’Sıcak havalarda kesilen kurban etlerinin hijyenik olmayan koşullarda işlenmesinin bakteri üremesine ve ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kesim sonrası etler en geç 2 saat içinde buzdolabına alınmalı. Hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda muhafaza edilmeli. Aksi halde bozulmaya başlayan etler, salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir” dedi.
‘Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’
‘Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’Kırmızı etin, yanlış saklandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Serap Güzel, “Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli, buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmelidir. Et, kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemeli, temiz yüzeylerde parçalanarak saklanmalıdır. Porsiyonlara ayrılmış şekilde ve hava almayacak şekilde paketlenip derin dondurucuda saklanmalıdır. Çözdürülen et yeniden dondurulmamalı, bu işlem buzdolabının alt rafında yapılmalıdır. Etin yanında bağışıklığı destekleyen gıdalar tercih edilmeli; sebze, yoğurt ve tam tahıllarla dengeli menüler hazırlanmalı” dedi.
Kurban Bayramı yaklaşırken 'salmonella bakterisi'ne dikkat
Kurban Bayramı yaklaşırken 'salmonella bakterisi'ne dikkatAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, salmonella bakterisinin kurban etlerinden bulaşabileceğini belirterek, kesim, taşıma, saklama ve pişirme süreçlerinde hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini vurguladı.
31.05.2025Video
Kurban Bayramı yaklaşırken 'salmonella bakterisi'ne dikkat
Kurban Bayramı yaklaşırken 'salmonella bakterisi'ne dikkatAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Dr. Öğr. Üyesi Reha Azizoğlu, salmonella bakterisinin kurban etlerinden bulaşabileceğini belirterek, kesim, taşıma, saklama ve pişirme süreçlerinde hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini vurguladı.
31.05.2025Gündem
Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı
Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısıKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir" uyarısında bulundu.
29.05.2025Video
Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı
Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısıKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir" uyarısında bulundu.
29.05.2025Sağlık-Yaşam
Kumpirden ölüme 20 yıla kadar hapis istemi
Kumpirden ölüme 20 yıla kadar hapis istemiİzmir'in Buca ilçesinde, Servet Polat’ın (60) kumpirden zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiği olayda iş yeri sahibi N.D. hakkında 'Taksirle ölüme neden olma’ suçundan 15 yıla kadar ve ‘Bozulmuş veya değiştirilmiş gıda ticareti’ suçu nedeniyle de 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
13.05.2025Gündem
‘Salmonella, bahar ve yaz aylarını seviyor’
‘Salmonella, bahar ve yaz aylarını seviyor’Son zamanlarda gıda zehirlenme vakalarında artış yaşandığını belirten Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Özellikle bahar ve yaz ayları ‘Salmonella bakterisinin üremesi için elverişli koşullar yarattığından dikkat edilmelidir. Bu bakteri oral yolla alındığında mide asidik içeriğine dayanıklı olanlar hızla ince bağırsağa yerleşir. Ardından ince bağırsağın geri emilim sağlayan kısmına yerleşerek hızla kolonize olmaya ve üremeye başlar” dedi.
21.04.2025Sağlık-Yaşam
'Tavukta pişirme, temas ve saklamadaki küçük hatalar büyük sağlık sorunları yaşatabilir'
'Tavukta pişirme, temas ve saklamadaki küçük hatalar büyük sağlık sorunları yaşatabilir'Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hilmi Çon, “Tavuk eti, mikroorganizmaların üremesi için ideal koşulları sunan bir besindir. Bu nedenle pişirme, temas ve saklama süreçlerinde yapılan küçük hatalar, büyük sağlık sorunları yaşatabilir” dedi.
20.04.2025Sağlık-Yaşam
Hijyen kurallarına uymayan fenomen dönercinin standı karnavaldan kaldırıldı
Hijyen kurallarına uymayan fenomen dönercinin standı karnavaldan kaldırıldıAdana'da iş yerinde pişmiş tavuk dönerin üzerine çiğ tavuk takviyesi yaptığı için para cezası kesilen sosyal medya fenomeni, dönerci Salih Gülağacı'nın Portakal Çiçeği Karnavalı’ndaki standı, hijyen kurallarına uymadığı için kaldırıldı.
10.04.2025Video
Hijyen kurallarına uymayan fenomen dönercinin standı karnavaldan kaldırıldı
Hijyen kurallarına uymayan fenomen dönercinin standı karnavaldan kaldırıldıAdana'da iş yerinde pişmiş tavuk dönerin üzerine çiğ tavuk takviyesi yaptığı için para cezası kesilen sosyal medya fenomeni, dönerci Salih Gülağacı'nın Portakal Çiçeği Karnavalı’ndaki standı, hijyen kurallarına uymadığı için kaldırıldı.
10.04.2025Gündem
'Et ve tavuk iyice pişirilmeli, hijyen kurallarına titizlikle uyulmalı'
'Et ve tavuk iyice pişirilmeli, hijyen kurallarına titizlikle uyulmalı'Son günlerde tavuk eti tüketimi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, Salmonella bakterisi kaynaklı enfeksiyonları gündeme getirdi. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella bakterisinin az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile ortaya çıkan salgınlara yol açtığını söyledi. Enfeksiyonların önlenmesinde alınabilecek tedbirlere dikkat çeken Ünlü, özellikle tavuk ve etin iyice pişirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Tavuk döner zehirlenmesinde 'salmonella' uyarısı: Ölümle sonuçlanabilir
Tavuk döner zehirlenmesinde 'salmonella' uyarısı: Ölümle sonuçlanabilirGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.
4.04.2025Video
Tavuk döner zehirlenmesinde 'salmonella' uyarısı: Ölümle sonuçlanabilir
Tavuk döner zehirlenmesinde 'salmonella' uyarısı: Ölümle sonuçlanabilirGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'İzmir'de Servet Polat'ın (60) yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından işletmede görülen salmonella bakterisi, gıda güvenliğini gündeme getirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti" dedi.
21.01.2025Video
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'İzmir'de Servet Polat'ın (60) yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından işletmede görülen salmonella bakterisi, gıda güvenliğini gündeme getirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti" dedi.
21.01.2025Sağlık-Yaşam
‘Salmonella, gıda zehirlenmesine en sık yol açan bakterilerden biridir’
‘Salmonella, gıda zehirlenmesine en sık yol açan bakterilerden biridir’İzmir Buca'da bir kişinin Salmonella nedeniyle yaşamını yitirmesinin dikkatleri özensiz hazırlanan gıdaların tüketimine çektiğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, bakterinin tehlikelerine ve gıda hijyenine değindi. Prof. Dr. Korkut, “Salmonella, en sık gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerden biridir. Özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünleri ve pastörize edilmemiş sütlerden bulaşma riski oldukça yüksektir” dedi.
18.01.2025Sağlık-Yaşam
ABD'de salmonella riski nedeniyle köpek mamaları geri çağırıldı
ABD'de salmonella riski nedeniyle köpek mamaları geri çağırıldıABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 19 eyalette satılan popüler bir köpek mamasını, salmonella kontaminasyonu nedeniyle geri çağırdı.
20.12.2024Dünya

Benzer Haber Etiketleri

gıda zehirlenmesiSalmonellasalmonella bakterisiuyarıgıda güvenliği

Salmonella ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.