Çay atığından topraksız tarım; ‘kokopit’e alternatif ‘çaykopit’Rize’de ÇAYKUR Çay Araştırma Enstitüsü tarafından çayın atık liflerinin topraksız tarımda kullanılması için başlatılan proje çalışmaları olumlu sonuç verdi. Özel serada sürdürülen çalışmalarla, yüksek su tutma kapasitesine sahip ‘kokopit’e alternatif yeni yerli ürün ortaya çıkarıldı. Bitki ve tohumlarda verimli sonuçlar alınan ve ‘çaykopit’ adı verilen ürünle, topraksız tarımda ithalatın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Volkanik cüruf ile topraksız tarım yapılıyorKocaeli’nin Darıca ilçesinde bir dönümlük serada ham maddesi Türkiye’de olan ve yapılan testlerden insan ve bitki sağlığına zararı bulunmadığı tespit edilen volkanik cüruf kullanılarak topraksız tarım yapılıyor. Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Türkiye'de ve dünyada uygulanan yöntemlerin dışında bambaşka yerli, maliyeti daha az olan bir model kullandıklarını belirterek, “Bu sistemde hemen hemen bütün sebze türlerini hatta meyve türlerini denedik. Domates, biber, patlıcan, çilek hatta yaban mersinine kadar her üründe denedik. Fındık ağacında bile inanılmaz hızlı bir büyüme gözler önünde. Zeytin ağacından maruluna, soğana hatta enginarına kadar bütün ekilen ürünlerde maksimum bir verimlilik sağladık” dedi.