Son dakika tüketim haberleri ile ilgili DHA'ya eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan tüketim gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan tüketim haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 2.755 tuketim haberi bulunmuştur.
Bakan Bayraktar: Türkiye, 60 milyar metreküplük bir tüketimle dördüncü büyük doğal gaz ülkesiDünya LNG Zirvesi'nde (World LNG Summit) konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu yıl içerisindeki anlaşmalarla beraber 106 milyar metreküplük uzun dönemli anlaşma yaptık. Geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri yaptığımız anlaşmalarla bu rakam 155 milyar metreküpün üzerine çıktı. Türkiye piyasası o kadar büyüdü ki, 60 milyar metreküplük bir tüketimle dördüncü büyük gaz ülkesi. Dün Pakistan'daydık. Türkiye olarak orada 3 tane deniz sahasında ve 2 tane de kara sahasında petrol gaz araması yapacağız. Libya'da, Irak'ta, Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetlerinde farklı projelere bakıyoruz. Bunlarla beraber de aynı zamanda gazdaki bu çeşitliliği, kendi üretimimizi artıracak şekilde çalışmaların içerisindeyiz" dedi. Zirve açılışının ardından BOTAŞ, SEFE ve ENI ile 10 yıllık anlaşma imzaladı.
Rekabet Kurumu'ndan elektrikli ürünler pazarına yönelik soruşturmaRekabet Kurumu, Türkiye’de kablosuz süpürgeden saç bakım cihazlarına, hava temizleyicilerinden el kurutma makinalarına kadar geniş bir ürün yelpazesiyle faaliyet gösteren Dyson şirketi hakkında yürütülen ön araştırma sonucunda; şirketin 4054 sayılı Kanun'u ihlal edip etmediğini belirlemek için soruşturma açtı.
Mystic Mist ile konuk ağırlama kültürünün tarihsel dönüşümüKasım ayında okurla buluşan Assouline’in Klasikler Koleksiyonu içerisinde yer alan ‘Mystic Mist: The Rituals of HuqqA’, yeme-içme ve ağırlama sektörünün tarihsel arka planını mercek altına alıyor. Eser, ritüellerin yüzyıllar içindeki yolculuğunu, farklı coğrafyalar arasındaki kültürel geçişleri ve bu alışkanlıkların modern şehir yaşamındaki sosyolojik karşılığını detaylı bir şekilde ele alıyor.
Cevdet Yılmaz: Üçüncü çeyrek verileri, ekonomimizin dirençli yapısını ortaya koymaktadırCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 yılı üçüncü çeyrek büyüme verilerine ilişkin, "Üçüncü çeyrek verileri, dengeli büyüme modelimize uygun olarak ekonomimizin dirençli yapısını ve sürdürülebilir büyüme patikasındaki kararlılığımızı ortaya koymaktadır" dedi.
Bakan Şimşek: Ekonomik aktivitedeki artışın 2026'da daha olumlu olmasını bekliyoruzHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyüme verilerine ilişkin, "Daha elverişli finansal koşullar ve destekleyici küresel konjonktür sayesinde ekonomik aktivitedeki artışın 2026'da bu yıldan daha olumlu olmasını bekliyoruz. Ayrıca, büyümenin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam edeceğini değerlendiriyoruz" dedi.
TÜİK: Türkiye ekonomisi 3'nci çeyrekte yüzde 3,7 büyüdüTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), gayrisafi yurt içi hasılanın 2025 yılı 3'üncü çeyreğinde yıllık yüzde 3,7 arttığını açıkladı. Türkiye ekonomisi bu çeyrekte yüzde 3,7 oranında büyüme kaydetmiş oldu.
Uzmandan çorba otomatları için 'bakım ve temizlik' uyarısıDışarıda tüketilen besinler konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, çorba otomatlarının da gerekli temizlik ve güvenlik sağlanmadığı takdirde riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, çorba otomatlarında yapılan temizlik ve bakım eksiklerinin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirterek, "Çorba otomatlarının sıcaklık kontrolünü yapacaklar ve bütün otomatların doğru temizliği yapılacak, kalıntı kalmayacak. Dışarıda bir yemekhaneden çorba alın çorbanın altında bir ısıtıcı hazne vardır, her zaman o çorbayı sıcak tutar ve bu riski azaltır ama şimdi otomatlarda o sıcaklık dengede tutulmuyorsa, sıcaklık riskli aralığa düşüyorsa, dolayısıyla o tehlikeli aralık üremeye sebebiyet verecek" dedi.
Uzmandan çorba otomatları için 'bakım ve temizlik' uyarısıDIŞARIDA tüketilen besinler konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, çorba otomatlarının da gerekli temizlik ve güvenlik sağlanmadığı takdirde riskli olabileceğine dikkat çekiyor. Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma, çorba otomatlarında yapılan temizlik ve bakım eksiklerinin ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu belirterek, "Çorba otomatlarının sıcaklık kontrolünü yapacaklar ve bütün otomatların doğru temizliği yapılacak, kalıntı kalmayacak. Dışarıda bir yemekhaneden çorba alın çorbanın altında bir ısıtıcı hazne vardır, her zaman o çorbayı sıcak tutar ve bu riski azaltır ama şimdi otomatlarda o sıcaklık dengede tutulmuyorsa, sıcaklık riskli aralığa düşüyorsa, dolayısıyla o tehlikeli aralık üremeye sebebiyet verecek" dedi.
CK Enerji Çamlıbel Elektrik ‘Tarımın Enerjisi Raporu’nu yayınladıCK Enerji Çamlıbel Elektrik; Sivas, Tokat ve Yozgat’ta tarımsal faaliyette bulunan abonelerinin, yaş ve cinsiyet dağılımından elektrik tüketimine kadar pek çok veriyi içeren ‘Tarımın Enerjisi Raporu’nu açıkladı. CK Enerji Çamlıbel Elektrik Genel Müdürü Muharrem Bülbül, “Sektörde bir ilk olan rapor sadece enerji sektörüne değil, bölgesel kalkınma stratejilerinin belirlenmesine, tarımsal verimliliğin artırılmasına ve sürdürülebilir yatırımların planlanmasına da önemli bir rehber niteliği taşıyacak” dedi.
Bakan Bolat: Helal gıda sektöründe harcamaların 3,4 trilyon dolara yükselmesi beklenmektedir11'inci Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Uluslararası Ticaret Fuarı'nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 itibarıyla dünyada Müslüman tüketicilerin helal ürün ve hizmetlere yaptıkları harcamalar 2,3 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu yıl 2,5 trilyon dolar olması, 2028'e kadar da 3,4 trilyon dolara yükselmesi tahmin edilmektedir" dedi.
Bakan Yumaklı: Gıda güvenilirliği kırmızı çizgimizdirTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Gıda güvenilirliği bizim kırmızı çizgimizdir. Bu konuda bugüne kadar taviz vermedik, bundan sonra da asla vermeyeceğiz" dedi.
Bakan Göktaş: Aileyi, geleceğe güvenle bakan bir toplumun temeli haline getiriyoruzAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Erzincan'da yaptığı konuşmada, nüfusun yaşlanma eğiliminin uzun vadeli demografik riskleri büyüttüğünü ifade ederek, "Günümüzde ortalama hanehalkı büyüklüğü 3,11'e gerilemiş durumda. Hanelerin yüzde 57'sinde çocuk yok. TÜİK projeksiyonlarına göre önümüzdeki 5 yılda ilkokul çağındaki çocuk sayısı 900 bin azalacak" açıklamasını yaptı. Bakan Göktaş, "7'den 70'e tüm aile bireylerini kapsayan politikalarla aileyi, sağlıklı, güçlü ve geleceğe güvenle bakan bir toplumun temeli haline getiriyoruz" diye konuştu.
Atakule'yi dioramayla canlandırıp iklim değişikliğine dikkat çektiAnkara’da diorama (3 boyutlu modelleme) sanatçısı Melih Şentürk (50), iklim krizi ve su kıtlığına dikkat çekmek için, doğadan ve geri dönüşümden topladığı parçalarla kentin simge yapılarından Atakule'nin ütopik dioramasını hazırladı.
Gıda güvenliğine karşı uyaran Prof. Dr. Çopur: Tarladan çatala uzanan süreç doğru yönetilmeliTürkiye'de son günlerde artan gıda zehirlenmeleri, besin güvenliği tartışmalarını gündeme taşırken, uzmanından uyarı geldi. Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur (66), tüketicilere, gıdanın temini, muhafazası, tüketimi ve sağlıklı gıdaya nasıl ulaşılabileceğinin püf noktalarını anlattı. Gıda güvenliğinin tarladan başladığını söyleyen Prof. Dr. Çopur, "Gıda ürünlerinde tarladan çatala kadar olan süreç iyi yönetilmelidir. Tüketici öncelikle satın alma sürecini doğru yönetmelidir" dedi.
‘Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur’Gıda zehirlenmesinin her yıl dünya genelinde 420 binden fazla ölüme yol açtığını belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Güneş, “Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 420 binden fazla insan gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor ve ölümlerin üçte biri 5 yaş altı çocuklarda görülüyor. Kreşler, okullar, yemekhaneler ve restoranlar gibi toplu tüketim alanlarında vakaların daha sık görülmesinin nedeni, aynı ürünün çok sayıda kişiye verilmesi ve hijyen eksiklikleridir” dedi.
‘Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur’Gıda zehirlenmesinin her yıl dünya genelinde 420 binden fazla ölüme yol açtığını belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Güneş, “Gıda zehirlenmesi tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 420 binden fazla insan gıda zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor ve ölümlerin üçte biri 5 yaş altı çocuklarda görülüyor. Kreşler, okullar, yemekhaneler ve restoranlar gibi toplu tüketim alanlarında vakaların daha sık görülmesinin nedeni, aynı ürünün çok sayıda kişiye verilmesi ve hijyen eksiklikleridir” dedi.
Bakan Göktaş: Aile güçlü olursa Türkiye güçlü olurAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Aile güçlü olursa Türkiye güçlü olur. Aile sarsılırsa toplumun özü zayıflar. Bu nedenle biz her zaman 'Ailemiz geleceğimiz' diyoruz. Aileyi korumayı bir medeniyet meselesi, bir gelecek inşası ve bir varlık bilinci olarak görüyoruz" dedi.
Bakan Yumaklı: Hayvansal gıdaların satış noktalarında ve toplu tüketim yerlerinde kapsamlı denetimlere başladıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bize intikal eden her şüpheli durumda gereken tüm işlemleri anında yapıyoruz. Et, tavuk, süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların satış noktalarında ve toplu tüketim yerlerinde kapsamlı denetimlere başladık. 81 ilimizde sahada olan ekiplerimize; son tüketim tarihi, muhafaza koşulları, bozulma ve bulaşma riskleri ile hijyen gerekliliklerine yönelik sektörel denetimlerin artırılması için talimat verdik" dedi.
Gıda zehirlenmelerine karşı uyarıTarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından, son dönemde artan gıda zehirlenmelerine karşı uyarı yapıldı.
'3 kişinin öldüğü zehirlenme vakası mikrobiyal kaynaklı olabilir'Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ulaş Kırım, İstanbul'a tatile gelen Almanya vatandaşı 4 kişilik Böcek ailesinden anne ve 2 çocuğunun gıda zehirlenmesi şüphesiyle kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybettiği olayla ilgili vakanın mikrobiyal kaynaklı olabileceğini belirtip, "Tüketilen ürünün miktarının yanı sıra içerisinde barınan mikrobiyal yükün fazlalığı da önemli" dedi.
Tüketim ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.