Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

2020 doğumlu 100 milyon çocuk ömrü boyunca aşırı sıcaklara maruz kalacak

Dünyanın karbon salımını azaltmaması halinde, 2020 yılında doğan 100 milyon çocuğun yaşamları boyunca aşırı sıcak hava dalgalarına maruz kalacağı bildirildi.

ABONE OL
BİRLEŞİK KRALLIK, (DHA)

Save the Children ve Vrije Üniversitesi Brüksel tarafından yayımlanan yeni araştırma, küresel ısınmanın 1,5°C’yi aşmasının özellikle çocuklar açısından ağır sonuçlar doğuracağına dikkat çekti. Araştırmaya göre, 1,5°C’lik küresel ısınma hedefinin tutturulamaması halinde, bugün beş yaşında olan çocukların yüzde 83’ü, yaşamları boyunca tehlikeli seviyede sıcak hava dalgalarına maruz kalacak.

Araştırmacılar yalnızca sıcak hava dalgalarını değil, aynı zamanda kuraklık, tarımda verim kaybı, nehir taşkınları, orman yangınları ve tropik fırtınaların da çocuklar üzerindeki etkilerini modelledi. Buna göre, 1,5°C’lik bir artış senaryosu ile 2,7°C’lik bir senaryo arasında şu farklar öne çıkıyor; 8 milyon çocuk aşırı tarımsal verim kaybından korunacak, 5 milyon çocuk benzeri görülmemiş nehir taşkınlarından etkilenmeyecek, 5 milyon çocuk tropik fırtınalardan kurtulacak, 2 milyon çocuk kuraklığa ve 1,5 milyon çocuk ise orman yangınlarına maruz kalmayacak.

Save the Children İklim Danışmanı Shruti Agarwal, “Bu yeni araştırma, krizin sorumlusu olmayan çocukların en ağır bedeli ödediğini bir kez daha ortaya koyuyor. Ancak hala umut var. Eğer acilen ve kararlılıkla harekete geçersek, 1,5°C hedefini tutturabiliriz. Bunun için çocukları iklim politikalarının merkezine koymalıyız” dedi.

Diğer Haberler

  1. İran: Hürmüz Boğazı'ndan son 24 saatte 23 gemi geçti
  2. Trump: İran uranyumdan vazgeçse de yaptırımlar kaldırılmayacak
  3. İran: Hürmüz Boğazı'nda ABD ablukası kalkıyor
  4. Laos'ta mağarada mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı
  5. İsrail mahkemesi, Netanyahu’nun talebini kabul etti
  6. Macaristan Ulusal Meclisi, ülkenin UCM'den ayrılma sürecinin iptalini onayladı
  7. KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman vatandaşlarla bayramlaştı
  8. İran: Düşmanlar ülkeyi bölme hedefi için ‘yumuşak savaşa’ yöneldi
  9. Pezeşkiyan: Düşman ekonomiyi zedelemeye çalışıyor
  10. Çin: Küba’nın ulusal egemenliğini koruma çabalarını destekleyeceğiz

© Copyright 2026

DHA