Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

ABD: İran'a, nükleer tehdidi ortadan kaldırmak ve İsrail'i korumak amacıyla saldırı düzenlendi

ABD'nin BM Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea, “Washington yönetiminin İran'a düzenlenen hava saldırısı, ’nükleer tehdidi ortadan kaldırmak ve İsrail'i korumak’ amaçlı” dedi.

ABONE OL
ABD, (DHA)

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Geçici Maslahatgüzarı Dorothy Shea, BM Güvenlik Konseyi'nde, ABD'nin İran'a düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Shea, “Dün gece gerçekleştirilen ABD askeri operasyonları, İran'ın nükleer zenginleştirme kapasitesini yok etmek ve dünyanın önde gelen terör destekçisi devletinin oluşturduğu nükleer tehlikeyi bertaraf etmek amacıyla Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesisleri hedef aldı” ifadelerini kullandı.

Shea, operasyonun bir diğer hedefinin, küresel güvenliği tehdit eden artan bir risk kaynağını ortadan kaldırmak ve BM Şartı'na uygun şekilde İsrail'in kendini savunma hakkına destek olmak olduğunu belirtti. Shea, “İran, uzun yıllardır Orta Doğu'da acıya ve sayısız ölüme yol açtı” diyerek, İran’ı nükleer silah programını gizlemekle ve son müzakerelerde ‘samimi çabaları’ baltalamakla suçladı. Shea, Donald Trump'ın, İran'ın ABD vatandaşlarına ya da Amerikan tesislerine doğrudan veya dolaylı bir saldırı düzenlemesi halinde ‘ezici bir karşılık’ verileceğine dair sözlerini yineleyerek, “İran rejimi asla nükleer silaha sahip olamaz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin, uluslararası barış ve güvenliği koruma konusundaki temel görevini yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Shea, Konsey'in İran'ı nükleer silah geliştirme çabalarına son vermeye, ABD vatandaşlarını ve çıkarlarını hedef almaktan vazgeçmeye ve İran halkı ile bölgedeki diğer devletlerin huzur ve güvenliği için samimi bir şekilde barış görüşmelerine katılmaya davet etmesi gerektiğini söyledi.

Diğer Haberler

  1. Trump: İran ile çok iyi görüşmeler yaptık
  2. İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD ile iyi bir başlangıç yaptık
  3. Fransa, Grönland'da başkonsolosluk açan ilk AB ülkesi oldu
  4. Almanya Başbakanı Merz ile BAE Devlet Başkanı Al Nahyan görüştü
  5. Umman’dan ABD ve İran arasındaki görüşmeye ilişkin açıklama
  6. Pakistan’da camide patlama
  7. Trump'tan Japonya Başbakanı Takaichi'ye seçim öncesi destek
  8. Hindistan’da kömür madeninde patlama: 18 ölü
  9. Rusya'nın başkenti Moskova'da suikast girişimi
  10. Umman'daki ABD-İran görüşmesi başladı

© Copyright 2026

DHA