Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

ABD ve AB ticaret anlaşmasına vardı

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşmasına vardıklarını ve AB ürünlerine yüzde 15 tarife uygulayacaklarını duyurdu.

ABONE OL
BİRLEŞİK KRALLIK, (DHA)

ABD Başkanı Donald Trump, İskoçya’da Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. AB ile çerçeve bir ticaret anlaşmasında mutabakata vardıklarını ifade eden Trump, “AB, ABD’den 750 milyar dolarlık enerji ürünü almayı kabul etti. AB, ayrıca ABD’de 600 milyar dolardan fazla yatırım yapacak” ifadelerini kullandı.

AB ülkelerinin ABD mallarına gümrük vergisi uygulamayacağını taahhüt ettiğini belirten Trump, AB pazarlarının ABD ürünlerine tamamen açılacağını duyurdu. Trump, AB ülkelerinin ABD’den önemli miktarda askeri teçhizat satın alacağını ve bu alımın yüz milyarlarca dolar değerinde olacağını kaydetti. Von der Leyen ile gerçekleştirdiği görüşmede varılan anlaşmaya dair Trump, “ABD, AB’nin otomobil ve diğer tüm ürünlerine doğrudan yüzde 15 gümrük tarifesi uygulayacak. Bugünkü anlaşmadan çok mutluyum. Bence bu şimdiye kadarki en büyük ticaret anlaşması” dedi.

Trump, başkanlık görevine başlamasının ardından AB ülkelerinden çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 50, otomotiv sektörüne yüzde 25 ve diğer ürünlere yüzde 10 gümrük vergisi tarifesi getirmişti. Trump, AB’ye ilettiği tarife mektubunda ise 1 Ağustos’tan itibaren AB ülkelerinden ABD’ye ihraç edilen tüm ürünlere, sektörel tarifelerden bağımsız olarak yüzde 30 gümrük vergisi uygulanacağını açıklamıştı.

 

 

 

Diğer Haberler

  1. Bakan Fidan, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
  2. Bakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi
  3. Dışişleri Bakanı Fidan: Karadeniz’i çatışmanın dışında tutma çabamız sürüyor
  4. Araştırma: D vitamini eksikliği ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat artırıyor
  5. Zelenskiy: Rusya enerji sektörümüze ve altyapımıza yönelik saldırılarını sürdürüyor
  6. Suudi Arabistan'da çok sayıda bölgede ‘tehlike alarmları’ devreye alındı
  7. Küba: ABD'nin yaptırımları ülkede ‘yıkıcı insani sonuçlara’ yol açtı
  8. Bakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile görüştü
  9. İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Çin’i ziyaret edecek
  10. Çin’den ABD’ye uzayda silahlanmayı durdurma çağrısı

© Copyright 2026

DHA