Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Araştırma: Altın, Dünya'nın çekirdeğinden yüzeye sızıyor

Yeni bir araştırma, Dünya'nın çekirdeğindeki altın ve değerli metallerin manto yoluyla yüzeye doğru sızdığını ortaya koydu.

ABONE OL
ALMANYA, (DHA) -

 

Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nden bilim insanları, Dünya’nın çekirdeğinde büyük miktarda altın ve değerli metal bulunduğunu ve bu maddelerin manto yoluyla yüzeye doğru sızdığını belirledi. Araştırmaya göre, Hawaii Adaları’ndaki volkanik kayaçlar üzerinde yapılan izotop analizleri sonucunda, çekirdekten gelen izlere rastlandı. Özellikle rutenyum-100 izotopunun yoğunluğu, bu metallerin kökeninin Dünya’nın çekirdeği olduğunu gösterdi.

Araştırmacı Nils Messling, “İlk veriler geldiğinde kelimenin tam anlamıyla altına rastladığımızı fark ettik” dedi.

Uzmanlar, normalde algılanamayacak kadar küçük izotop farklarını tespit edebilecek yeni bir analiz tekniği geliştirdi. Bu sayede, yüzeydeki rutenyum ile çekirdekten gelen rutenyum arasındaki fark ilk kez net biçimde ölçülebildi.

Çalışmaya katılan bir diğer bilim insanı Prof. Matthias Willbold, “Dünya'nın çekirdeği, sanıldığı kadar izole bir yapı değil” ifadesinin kullandı. Willbold, manto-çekirdek sınırından yüzeye doğru yükselen devasa kaya kütlelerinin okyanus adalarını oluşturduğunu kaydetti.

Diğer Haberler

  1. Trump: İran ile müzakereler iyi gidiyor
  2. Kalibaf başkanlığındaki İran heyeti Katar'a gitti
  3. Çin Devlet Başkanı Şi, Pakistan Başbakanı Şahbaz’ı kabul etti
  4. İsrailli Bakan Ben-Gvir'den Netanyahu'ya çağrı
  5. Şi Cinping, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile görüştü
  6. ABD Başkanı Trump’tan ‘İran’ açıklaması
  7. İran Dışişleri Bakanı Arakçi vize sorunu nedeniyle BM’deki toplantıya katılamayacak
  8. ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Ermenistan'a gidecek
  9. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 900'den fazla şüpheli Ebola vakası görüldü
  10. Türk Deniz Kuvvetleri, Senegal'de görev uçuşları gerçekleştirdi

© Copyright 2026

DHA