Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Araştırma: Buzulların erimesi, doğa olaylarını artırmış olabilir

Bilim insanları, buzulların erimesinin doğa olaylarını artırmış olabileceğini bildirdi.

ABONE OL
ABD, (DHA) -

ABD'deki Colorado Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong tarafından yürütülen yeni bir araştırma, Son Buzul Çağı’nın sonunda gerçekleşen hızlı buzul erimesinin, kısa süreli ancak etkili bir iklim değişikliğine yol açtığını gösterdi. Bulgulara göre, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’nda deniz tabanı yayılma oranı yüzde 40’a kadar arttı. Araştırmacılar, eriyen buzulların Dünya kabuğunu yalnızca dikey değil, yatay olarak da etkilediğini aktardı. Bu durum, Kuzey Amerika levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında daha fazla okyanus kabuğu oluşumuna neden oldu.

Modelleme verilerine dayanan çalışmada, aynı dönemde İzlanda’daki volkanik faaliyetlerin de önemli ölçüde arttığı tespit edildi. Araştırmacılar, geçmişteki buzul erimesiyle ilişkili volkanik artışların, günümüzde Grönland’daki buzulların erimesiyle benzer etkiler yaratabileceğini vurguladı.

Araştırmanın başyazarı Tao Yuan, “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin görülmesi yüzyıllar sürebilir” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Lübnan, İsrail'in Somaliland kararını tanımadı
  2. Trump: 2026 ara seçimlerinin ana gündemi fiyatlar olacak
  3. Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, Libya Görev Grubu Komutanlığı'nda incelemelerde bulundu
  4. Peru’da 6 büyüklüğünde deprem
  5. Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, Libya Başbakanı Dibeybe ile görüştü
  6. Fransız oyuncu Brigitte Bardot hayatını kaybetti
  7. İran ve Katar dışişleri bakanları telefonda görüştü
  8. Netanyahu, Trump ile görüşmek için ABD'ye gidiyor
  9. Gazze’de şiddetli yağış nedeniyle çadırlar su altında kaldı
  10. Brezilya'da uçak düştü

© Copyright 2025

DHA