Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Araştırma: İşlenmiş kırmızı etin fazla tüketimi demans riskini artırabilir

Yeni bir çalışma, işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

ABONE OL
ABD, (DHA)

Harvard Üniversitesi'ne bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar, sosis ve salam gibi işlenmiş kırmızı et ürünlerini fazla tüketen kişilerin demans hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.

Araştırma kapsamında demans tanısı bulunmayan, ortalama 49 yaşındaki yaklaşık 134 bin katılımcı her 2 ila 4 yılda bir, yedikleri yiyecekleri ve bunları ne sıklıkta tükettiklerini listeleyen bir gıda günlüğü doldurdu. Araştırmacılar, katılımcıları günde yediği ortalama kırmızı et miktarına göre ‘az miktarda tüketen’, ‘orta miktarda tüketen’ ve ‘fazla miktarda tüketen’ olarak 3 gruba ayırdı.

Çalışma sonucunda, işlenmiş kırmızı et ürünlerini ‘fazla miktarda tüketen’ kişilerin ilerleyen yıllarda demans tanısı alma riskinin ‘az miktarda tüketenlere’ kıyasla yüzde 13 daha fazla olduğu görüldü.

Araştırmada, işlenmemiş kırmızı eti fazla tüketen kişiler ile az tüketenler arasında demans tanısı alma riskine ilişkin bir fark olmadığı bildirildi.

Diğer Haberler

  1. ABD ile İsrail'in, İran'daki Benderpol İskelesi'ne düzenledikleri saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti
  2. Pezeşkiyan: İran'ın altyapısına saldırılar ABD'ye güvensizliği derinleştirdi
  3. BAE hava savunma sistemleri İran füzelerine müdahale etti
  4. Pakistan: İran, 20 Pakistan gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan geçişine izin verdi
  5. ABD: 3 bin 500 askerin bulunduğu hücum gemisi Orta Doğu'ya ulaştı
  6. Lübnan: İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 1189'a yükseldi
  7. El Salvador'da 'Türkiye Parkı' açıldı
  8. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Katar Emiri Al Sani ile görüştü
  9. Pezeşkiyan'dan Körfez ülkelerine mesaj: Düşmanlarımızın savaşı topraklarınızdan yürütmesine izin vermeyin
  10. Bakan Kurum, New York'ta gerçekleştirdiği temaslarını değerlendirdi

© Copyright 2026

DHA