Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Araştırma: Yapay tatlandırıcılar iştahı artırıyor

Yapay tatlandırıcı 'sukraloz'un, beyindeki 'açlık noktalarındaki' aktiviteyi artırdığı keşfedildi.

ABONE OL
ABD, (DHA) -

Güney Calirfornia Üniversitesi'nden bilim insanları, 'sukraloz'un beyinde iştahı ve vücut ağırlığını düzenlemesiyle bilinen hipotalamus bölgesindeki aktiviteyi artırdığını keşfetti. Araştırma, 75 katılımcı üzerinde yapıldı. Deneyde, katılımcıların düşük kalorili tatlandırıcı içeren, şekerli ve sadece su içeren içecekler tükettiklerinde, beyinlerinde nasıl farklı tepkiler verdiği incelendi. MRI taramaları, kan örnekleri ve açlık anketleriyle desteklenen bu araştırma, ‘sukraloz’ adlı tatlandırıcının tüketiminin hipotalamus beyin bölgesinde artan aktiviteye yol açtığını gösterdi.

Uzmanlar, ‘sukraloz’ tüketiminin, hipotalamus ile beynin motivasyon ve karar alma bölümleri arasındaki bağlantıyı artırdığını gözlemledi. Özellikle obez bireylerde bu etkinin daha belirgin olduğu aktarıldı.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Kathleen Alanna Page, tatlandırıcıların beyin üzerindeki 'uyumsuz' etkisinin, insanların yeme davranışlarını değiştirebileceğini söyledi. Dr. Page, vücudun tatlandırıcıdan kalori beklerken, bu kaloriyi alamadığında beynin zamanla daha fazla tatlı ve yiyecek isteyeceğini bildirdi.

Araştırma, ‘sukraloz’ içeren içeceklerin, şekerli içeceklerle kıyaslandığında, iştahı azaltan hormonları üretmediğini de ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumun, ‘sukraloz’un iştah üzerinde şekerle aynı etkileri yaratmadığını ve obezite riski taşıyan bireylerde daha belirgin bir etki gösterdiğini düşünüyor.

 

Diğer Haberler

  1. İran: Hürmüz Boğazı'ndan son 24 saatte 23 gemi geçti
  2. Trump: İran uranyumdan vazgeçse de yaptırımlar kaldırılmayacak
  3. İran: Hürmüz Boğazı'nda ABD ablukası kalkıyor
  4. Laos'ta mağarada mahsur kalan 5 kişi kurtarıldı
  5. İsrail mahkemesi, Netanyahu’nun talebini kabul etti
  6. Macaristan Ulusal Meclisi, ülkenin UCM'den ayrılma sürecinin iptalini onayladı
  7. KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman vatandaşlarla bayramlaştı
  8. İran: Düşmanlar ülkeyi bölme hedefi için ‘yumuşak savaşa’ yöneldi
  9. Pezeşkiyan: Düşman ekonomiyi zedelemeye çalışıyor
  10. Çin: Küba’nın ulusal egemenliğini koruma çabalarını destekleyeceğiz

© Copyright 2026

DHA