Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Arkeologlar: Lübnan'daki tarihi dokular İsrail saldırıları nedeniyle tehdit altında

Arkeloglar, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırıları nedeniyle tarihi dokunun zarar gördüğü konusunda uyardı.

ABONE OL
LÜBNAN, (DHA) -

Lübnan'ın doğusunda, dünya çapında tanınan Roma tapınaklarının bulunduğu Baalbek, iki bin yıldan fazla bir süredir Roma mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. İsrail’in çarşamba günü Baalbek kentine düzenlediği hava saldırılarında Unesco Dünya Mirası alanının sadece birkaç metre ötesindeki alan zarar gördü. Arkeologlar bu saldırıların tarihi dokularda geri getirilemez tahribata yola açacağı konusunda uyardı.

Durham Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Graham Philip, "Baalbek, Lübnan'daki en büyük Roma alanıdır. Eğer burası bombalanırsa, geri getirilmesi imkansız bir kayıp olur. Bu, büyük bir kayıp ve suçtur" dedi.

Tiro ve Baalbek'teki Roma kalıntılarının zarar görüp görmediğine dair henüz bir kanıt bulunmazken, Lübnanlı arkeologlar savaşın bu tarihi alanlara çok yakın bir mesafede devam etmesinden endişe ediyor. Arkeolog Joanne Farchakh Bajjaly, Baalbek’teki tapınakların hedef alındığını ve bu bölgelerde Hizbullah’a ait bir tesis bulunmadığını belirtti.

İsrail Savunma Kuvvetleri, yalnızca askeri hedefleri vurmaya odaklandıklarını ve hassas yapıların zarar görmesini engellemek için sıkı protokollere uyduklarını kaydetti. Açıklamada, her saldırının bu hassas yapılar için risk taşıyıp taşımadığının dikkatlice değerlendirildiği ve onay sürecinden geçtiği vurgulandı.

Diğer Haberler

  1. DSÖ: Avrupa'da yüksek sıcaklıklar nedeniyle 1300 kişi hayatını kaybetti
  2. Suudi Arabistan’da helikopter düştü: 14 ölü
  3. Fransa'da uçak kazası: 11 ölü
  4. Zelenskiy: Rusya’da iki petrol rafinerisine saldırı düzenlendi
  5. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine hava saldırıları düzenledi
  6. İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den ABD’ye çağrı
  7. ABD’de şiddetli yağışların yol açtığı selde 4 kişi hayatını kaybetti
  8. İsrail'in, Lübnan'a düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 246'ya yükseldi
  9. Pakistan’da askeri karargaha silahlı saldırı: 3 ölü
  10. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Birkaç hafta içinde istifa edeceğim

© Copyright 2026

DHA