Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Avrupalı liderlerden Ukrayna’da adil ve kalıcı barış çağrısı

AB, Ukrayna, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, Norveç, Finlandiya ve Danimarka liderleri, ortak bir açıklama yayımlayarak Ukrayna’da adil ve kalıcı barış çağrısında bulundu.

ABONE OL
BELÇİKA, (DHA) -

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiltere Keir Starmer, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Polonya Başbakanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Ukrayna’da barış konusunda ortak açıklama yaptı.

Liderler, Ukrayna halkının hak ettiği barış arzusunda birleşildiğini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın çatışmaların derhal durdurulması ve mevcut temas hattının müzakerelerin başlangıç noktası olması gerektiği yönündeki tutumunu güçlü şekilde desteklediklerini ifade etti. Açıklamada, “Uluslararası sınırların zorla değiştirilmemesi ilkesine bağlılığımızı sürdürüyoruz” denildi.

Rusya’nın ‘oyalama taktikleri’ eleştirilerek, Ukrayna’nın barış konusunda ciddi olan tek taraf olduğunun altı çizilen açıklamada, “Putin’in şiddet ve yıkımı tercih etmeye devam ettiğini hepimiz görebiliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ateşkes öncesinde, sırasında ve sonrasında Ukrayna’nın mümkün olan en güçlü konumda olması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Putin barış yapmaya hazır olana kadar Rusya’nın ekonomisi ve savunma sanayisi üzerindeki baskıyı artırmalıyız. Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olması için Rusya'nın dondurulmuş devlet varlıklarının tam değerini kullanmak üzere önlemler geliştiriyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca, Avrupa Konseyi ile Gönüllüler Koalisyonu formatında bu hafta yapılacak görüşmelerde, Ukrayna’ya desteğin nasıl artırılabileceğinin ve yürütülen çalışmaların nasıl ilerletileceğinin ele alınacağı da bildirildi.

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan ziyaretine ilişkin paylaşım
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'da onuruna verilen yemeğe katıldı
  3. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, hükümeti kurma görevini Eisenkot'a verdi
  4. MSB: Dostluk Denizi-2026 Tatbikatı, Mısır'ın ev sahipliğinde İskenderiye'de yapıldı
  5. Mısır'da tren kazası: 4 ölü, 88 yaralı
  6. Cumhurbaşkanı Erdoğan Şuşa Kalesi'ni ziyaret etti
  7. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Azerbaycan ile kardeşliğimiz müşterek bir dilin, tarihin ve kültürün çok daha ötesindedir
  8. Emine Erdoğan, Karabağ Zaferi'nin 6'ncı yılını kutladı
  9. Emine Erdoğan'dan ‘8 Kasım Azerbaycan Zafer Günü’ paylaşımı
  10. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Mısır’ı ziyaret etti

© Copyright 2026

DHA