Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Fidan: İsrail’in saldırganlığı kontrol altına alınmazsa, sonuçları küresel ölçekte hissedilecek

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İsrail’in saldırganlığı ve yayılmacılığı kontrol altına alınmazsa, sonuçları küresel ölçekte hissedilecektir” dedi.

ABONE OL
BREZİLYA, (DHA) -

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Bakan Hakan Fidan, dün Brezilya'nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 17’nci BRICS Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen ‘Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi, Ekonomik-Mali Meseleler ve Yapay Zeka’ başlıklı oturumda konuştu. Fidan, çok taraflılıktan geri adım atmanın göze alabilecekleri bir seçenek olmadığını vurgulayarak, bunun uzun süredir ilerlemenin itici gücü olduğunu; sivil havacılıktan halk sağlığı sistemlerine, adil ticaretten dijital alandaki standartlara kadar günlük yaşamı etkilediğini bildirdi.

İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırımın bölgede onlarca yıl boyunca kaydedilen kalkınmayı tersine çevirdiğini aktaran Fidan, “Filistin halkının yaşadığı dram, bugün çok taraflılık üzerine tartışmalarımızın merkezinde yer almaktadır. Bu durum, uluslararası barış ve güvenliği sağlamakla yükümlü kuruluşların meşruiyeti açısından ciddi bir krizdir. İsrail’in saldırganlığı ve yayılmacılığı kontrol altına alınmazsa, sonuçları küresel ölçekte hissedilecektir” ifadelerini kullandı.

Fidan, tam da bu nedenle, Türkiye'nin çabalarını barışçıl çözüme ve gerilimin azaltılmasına yönelik olarak yoğunlaştırdığına değinerek, bölgede kalıcı barışa tam destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Küreselleşmenin karşılıklı bağımlılığı derinleştirmesiyle, değer zincirlerinin, özellikle enerji ve kritik mineraller alanında daha kırılgan hale geldiğini kaydeden Fidan, gelişmek için büyümeye, istihdama ve serbest ticarete ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti. Bakan Fidan, bunun da adil, kurallara dayalı ve öngörülebilir bir uluslararası ticaret sistemiyle güvence altına alınması gerektiğini aktararak, “Dünya çok kutupluluğa yönelirken, yapay zekanın küresel yönetişimi kritik bir öncelik haline gelmektedir. Yapay zekanın yeni bir tahakküm aracına dönüşmemesi için gerekli tedbirlerin alınması şarttır” dedi.

Diğer Haberler

  1. Girne'de KKTC Gayrimenkul Zirvesi başladı
  2. İran'dan ABD'nin hava saldırılarına kınama: Ateşkes anlaşmasının ihlali
  3. İsrail ve Lübnan arasında 'kalıcı barış' için çerçeve anlaşma imzalandı
  4. Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 920'ye yükseldi
  5. İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan misilleme: ABD'nin bölgedeki konuşlanma noktaları vuruldu
  6. İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 4 bin 243'e yükseldi
  7. Trump: İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki İHA saldırısı ateşkesin ihlalidir
  8. ABD Başkan Yardımcısı Vance, Trump'ın ‘derin devlet’ tarafından hedef alındığını iddia etti
  9. Filipinler'de 6.5 büyüklüğünde deprem
  10. Japonya Başbakanı Takaichi, IAEA Başkanı Grossi ile görüştü

© Copyright 2026

DHA