Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bilim insanları dünyanın ilk ultra hassas ve esnek ‘amonyak sensörü’nü geliştirdi

Bilim insanları, dünyanın ilk ultra hassas ve esnek ‘amonyak sensörü’nü geliştirdiklerini duyurdu.

ABONE OL
GÜNEY KORE, (DHA)

Kore Malzeme Bilimi Enstitüsü'nden (KIMS) araştırmacılar, düşük sıcaklıkta sentezlenen bakır bromür (CuBr) filmi kullanarak dünyanın ilk ultra hassas ve son derece esnek amonyak sensörünü geliştirdi. KIMS Enerji ve Çevre Malzemeleri Araştırma Bölümü'nden Dr. Jongwon Yoon, Dr. Jeongdae Kwon ve Dr. Yonghoon liderliğindeki bir araştırma ekibi, bakır bromür (CuBr) film kullanarak dünyanın ilk amonyak (NH₃) gaz sensörünü geliştirdi. Yeni nesil CuBr tabanlı sensör, sadece yüksek hassasiyet ve seçicilik sunmakla kalmıyor, aynı zamanda üretim kolaylığı ve maliyetiyle de dikkat çekiyor. Çevresel izleme, endüstriyel güvenlik ve medikal teşhis gibi birçok alanda kullanılabilecek bu sensör, havada az miktardaki amonyağı dahi algılayabiliyor.

Araştırmanın başındaki isim Dr. Jongwon Yoon, geliştirilen teknolojinin özellikle esnek ve giyilebilir elektronik cihazlara entegre edilebileceğine dikkat çekerek, “Bu sensör, iç mekan hava kalitesinin izlenmesinden kişisel sağlık takibine kadar pek çok alanda kullanılabilir. Özellikle insan vücuduna entegre edilerek nefes analizi üzerinden hastalık teşhisi yapılmasını mümkün kılabilir” ifadelerini kullandı.

Yeni sensör teknolojisinin, gelecekte giyilebilir sağlık cihazlarından akıllı ev sistemlerine kadar pek çok uygulamada kullanılabileceği belirtildi.

Diğer Haberler

  1. Bakan Bayraktar: Altyapımız hazır, kapasiteleri etkin kullanmalıyız
  2. KKTC Başbakanı Üstel: Egemen eşitlik olmadan kalıcı çözüm olmaz
  3. Bakan Bayraktar, Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ile görüştü
  4. Bakan Yumaklı, Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 17’nci Taraflar Konferansı’na katıldı
  5. Zelenskiy: AB'den en az 70 milyar avro daha desteğe ihtiyacımız var
  6. Vatikan'dan Papa'nın sağlık durumuna ilişkin açıklama
  7. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı’nda Rum temsilcinin iddialarına tepki gösterdi
  8. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Roma’daki Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı’nda konuştu
  9. KKTC’deki gemi kazasında 9 şüpheliye 7 gün ek tutuklama
  10. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Rusya'da

© Copyright 2026

DHA