Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Birleşmiş Milletler, Gazze'de kıtlık ilan etti

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması verilerine göre, Gazze'de ilk kez resmi olarak kıtlık ilan edildi.

ABONE OL
ABD, (DHA) -

Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşlarıyla çalışan ana küresel açlık izleme kuruluşu olan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) verilerine göre, Gazze'nin bazı bölgelerinde ilk kez resmi olarak kıtlık ilan edildi. Nüfusun neredeyse dörtte birinin açlıkla karşı karşıya olduğu bildiren IPC, kıtlığın, eylül ayı sonuna kadar Deyr el-Balah ve Han Yunus bölgelerine yayılmasının beklendiğini aktardı. IPC, Gazze'de kıtlığın en şiddetli seviyesi olarak bilinen 5’inci seviyede tespit edildiğini bildirdi.

BM destekli uzmanlardan yapılan açıklamaya göre 500 bin Gazze sakini ‘felaket’ düzeyinde açlıkla karşı karşıya. Verilere göre Gazze'deki yetersiz beslenme, 5 yaşın altındaki 132 bin çocuğun hayatını riske atıyor. Bunlardan 41 bini ise şiddetli vakalar.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora ilişkin açıklama yaptı. Guterres, Gazze'deki kıtlığın insan eliyle yaratılan bir felaket olduğunu belirterek, "Bu durumun cezasızlıkla devam etmesine izin veremeyiz" dedi.

BM İnsan Hakları Şefi Volker Türk de "Gazze'deki kıtlık, İsrail'in eylemlerinin doğrudan sonucudur. Açlık savaşı bir savaş suçudur ve bunun sonucunda meydana gelen ölümler kasıtlı öldürme olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'ye 'Doğu mu Batı mı' tercihi dayatılmasını doğru bulmuyoruz
  2. KKTC Başbakanı Üstel: Gemide ulaşılmayan alan kalmadı
  3. Girne açıklarındaki gemi kazasına ilişkin soruşturmada 9 şüphelinin tutukluluk süresi uzatıldı
  4. BAE, İran hava yolu şirketlerinin uçuşlarını askıya aldı
  5. Kolombiya, İran ile diplomatik ilişkilerini kesti
  6. Bakan Kurum: Amacımız 2035'e kadar emisyonların yüzde 20'sine yakınını azaltmak
  7. Şi'den Trump'a mesaj: Çin-ABD ilişkisinin yeni vizyonunu eyleme dönüştürmeliyiz
  8. Trump: ABD ile Çin arasındaki ilişkiler hiç bu kadar iyi olmamıştı
  9. COP31 Başkanı Murat Kurum, New York’ta ‘Dirençli Şehirler-SURFF Girişimi’ni başlattı
  10. Bakan Fidan, New York’ta Libya konulu toplantıya katıldı

© Copyright 2026

DHA