Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

BM Filistin Raportörü Albanese ve Gazze’deki doktorlar, 2026 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Avrupa Parlamentosu üyesi Matjaz Nemec, Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese ile Gazze’de görev yapan doktorların, 2026 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini duyurdu.

ABONE OL
FRANSA, (DHA) -

Avrupa Parlamentosu’nun Slovenyalı üyesi Matjaz Nemec, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese ve Dr. Hussam Abu Safiya ile Dr. Sara Al-Saqqa dahil olmak üzere Gazze’de görev yapan doktorların 2026 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiğini bildirdi. Norveç Nobel Komitesine’ne sunulan adaylık 33 ülkeden 289 yetkili kişi tarafından imzalanırken, Nemec imza atanlar arasında Brezilya, Güney Afrika, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere'den isimlerin yer aldığını belirtti.

Nemec, “Bu adaylık, en zor koşullarda insanlığın temel değerlerini savunan bireylerin cesaretine, çabasına ve azmine duyulan saygının bir ifadesidir. Siyasi ayrımları aşan bir barış katkısını temsil etmektedir. Nobel Barış Ödülü, tam da insan hayatı, hukuk ve haysiyet tehdit altındayken sorumluluktan kaçmayanları onurlandırmak için vardır” ifadelerini kullandı.

Albanese’nin çalışmalarına dikkat çeken Nemec, “Francesca Albanese çalışmalarıyla her bireye saygı duyacak daha adil ve dayanışma içinde bir toplumun yolunu gösterse de İsrail ve ABD kaynaklı yoğun siyasi baskılara ve hatta yaptırımlara maruz kalmaktadır. Ancak buna rağmen görevini sürdürmekte ve bu nedenle böyle bir ödülü fazlasıyla hak etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Safiya ve Dr. Al-Saqqa’nın aralarında bulunduğu sağlık çalışanlarının, silahlı çatışma ortamında hayatlarını riske atarak görevlerini devam ettirdiğini vurgulayan Nemec, “Tamamen yıkılmış bir sağlık altyapısı ve temel ihtiyaçların eksikliği içinde, hayat kurtararak ve tıbbi etiğe sadık kalarak her gün insanlık, dayanışma ve barış değerlerini hayata geçiriyorlar. Bu nedenle bu ödülü fazlasıyla hak ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. BRICS Dışişleri Bakanları Hindistan’da bir araya geldi
  2. Rubio: ABD'nin çıkarlarıyla Çin'in çıkarlarının çatışacağı durumlar olabilir
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile bir araya geldi
  4. Şi ve Trump, Cennet Tapınağı’nı ziyaret etti
  5. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'da resmi törenle karşılandı
  6. Ukrayna: Rusya, 56 füze ve 675 SİHA ile saldırı düzenledi
  7. Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları, BRICS toplantısı öncesi görüştü
  8. Bakan Kurum, İpek Yolu Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Zhu ile görüştü
  9. İran: İsrail ile iş birliği yaparak bölünme tohumları ekenler hesap verecek
  10. ABD Başkan Yardımcısı Vance: İran'la görüşmelerde ilerleme kaydettik

© Copyright 2026

DHA