Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

BM Genel Sekreteri Guterres: Filistinliler için devlet bir haktır, bir ödül değil

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Filistinliler için devlet bir haktır, bir ödül değil” dedi.

ABONE OL
ABD, (DHA)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen ‘Filistin Sorununun Barışçıl Çözümü ve İki Devletli Çözümün Uygulanması için Yüksek Düzey Uluslararası Konferansı’nda konuştu. Filistin heyetine ABD tarafından vize verilmemesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını belirten Guterres, “Hayallere kapılmayalım. İsrail-Filistin çatışması nesillerdir çözümsüz kaldı. Diyalog sekteye uğradı. Kararlar hiçe sayıldı. Uluslararası hukuk ihlal edildi” ifadelerini kullandı.

Guterres, Filistin’de durumun katlanılmaz olduğunu ve her geçen saat daha da kötüleştiğini vurgulayarak, “Bugün, bu kabustan kurtulmanın tek yolunu bulmak için buradayız: İsrail ve Filistin’in iki bağımsız, egemen ve demokratik devlet olarak, 1967 öncesi sınırlar temelinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde, barış ve güvenlikle birlikte yan yana yaşadığı, uluslararası hukuka, BM kararlarına ve diğer ilgili anlaşmalara uygun olarak her iki devletin de başkentinin Kudüs olduğu iki devletli bir çözüm için" diye konuştu.

BM’ye üye devletlerin, Filistin Devleti'ni tanıma taahhütlerini memnuniyetle karşıladığını söyleyen Guterres, iki devletli çözüme desteği artırmak gerektiğini bildirdi. Guterres, Filistin’de iki devletli çözüme alternatif olmadığına dikkat çekerek, "Açıkça söyleyelim; Filistinliler için devlet bir haktır, bir ödül değil. Ve devleti reddetmek, her yerdeki aşırılıkçılar için bir hediye olacaktır" dedi.

Diğer Haberler

  1. Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve İran arasında dörtlü toplantı başladı
  2. Pezeşkiyan: İslam ülkelerinin birliğini sağlayacak her mutabakatı destekliyoruz
  3. Mısır'dan Suudi Arabistan'a askeri destek kararı
  4. Kremlin'den Zelenskiy'e yanıt
  5. Norveç: Trump, Nobel Komitesi’nin bağımsız bir kurum olduğunu çok iyi biliyor
  6. İsrail Savunma Bakanı Katz: Seçimlerden önce İran'a saldırma niyetimiz yok
  7. Trump, Netanyahu'ya seçim desteğini yineledi
  8. Sırbistan'da seçimi ‘Öğrenci Listesi’ kazandı
  9. Putin: Avrupa'daki protestoların nedeni yönetimlerin kendi hataları
  10. Rusya: Ukrayna'da liman, gemi ve enerji tesislerini vurduk

© Copyright 2026

DHA