Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Cam şişelerde mikroplastik oranı daha yüksek çıktı

Fransa'da yapılan araştırma, gazlı içecek veya çay cam şişelerde satılanlarında plastik ya da metal kutulara göre daha fazla mikroplastik bulunduğunu ortaya koydu.

ABONE OL
FRANSA, (DHA)

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın (ANSES) yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerde satılan içeceklerde litre başına ortalama 100 mikroplastik parçacık tespit edildi. Bu miktarın, plastik şişe ve kutulardaki oranlardan 5 ila 50 kat daha fazla olabileceği belirtildi.

Bilim insanları, cam şişelerin zannedildiği kadar ‘temiz’ olmadığını, hatta bu şişelerin kapağındaki boya ve plastik bileşimlerinin, içeceğe doğrudan mikroplastik bulaştırabileceğini söylüyor. Araştırmaya göre, mikroplastiklerin asıl kaynağı cam şişenin kendisi değil, kapağı. Cam şişe kapaklarındaki boya ve plastik içeriğinin, içeceklerle temas ettiğinde parçalanarak sıvıya karıştığı belirlendi. Özellikle depolama ve taşıma sırasında yaşanan sürtünmenin bu durumu tetiklediği aktarıldı.

Uzmanlar, kapaklar kullanılmadan önce temizlenirse, mikroplastik bulaşmasının üçte bire kadar azaltılabileceğini kaydetti. Üfleyerek veya su-alkol karışımıyla yapılan basit bir temizlik işleminin de büyük fark yaratabileceği belirtildi.

Diğer Haberler

  1. Türkiye ile Kazakistan arasında ‘Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması’ imzalandı
  2. Letonya Başbakanı Evika Silina istifa etti
  3. Küba'da zorunlu elektrik kesintisi uygulanacak
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Astana Alem AI Yapay Zeka Merkezi'ni ziyaret etti
  5. Cemil Çiçek’ten KKTC'ye ziyaret
  6. ABD'deki İsrail-Lübnan 3’üncü tur görüşmeleri başladı
  7. Bakan Bolat: Kazakistan ile ticaret hacmimizi 15 milyar dolar hedefine ulaştırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz
  8. İngiltere Sağlık Bakanı Streeting istifa etti
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ile ticaret hacmimiz 10 milyar dolara yaklaştı
  10. Çin Devlet Başkanı Şi: İki ülke rakip değil, ortak olmalı

© Copyright 2026

DHA